29

Žehnání koním v Bavorsku

Každoročně se na Velikonoční pondělí,ve více než 900 let starém příhraničním městečku Furth im Wald, ležícím v Bavorském lese, koná tradiční jízda sv. Leonarda (Linharta). Procesí na koních se pokaždé účastní stovky koní a kočárů, letos jich bylo na 260!, slavnostní mše před místní radnicí trvala hodinu a půl.

 

28

 

 

V dopise řezenskému biskupovi ze 3. května 1750 se píše, „kvůli nákaze dobytka, nesmírně zuřící před 8 lety“, by si měšťané rádi z vlastních prostředků postavili kapličku a v ní umístili oltář s portrétem sv. Leonarda, aby je na jeho přímluvy dobrotivý Bůh milostivě uchránil od dalších podobných zlých škod.

Svatý Leonard je patronem nemocných, trpících a domácího dobytka.

 

 

Měšťané tedy prosili biskupa o povolení vystavět při hlavní silnici kapličku (kostelík) sv. Leonarda. Předpokládá se, že nákaza dobytka byla do města zavlečena jezdeckými oddíly plukovníka pandurů von Trencka, které v kraji řádily během války o rakouské dědictví (1742).

 

Kostelík na počest sv. Leonarda byl nakonec vystavěn roku 1751 na místě zvaném Bayplatz, avšak povolení ke sloužení mší mu bylo uděleno po vícerých žádostech až roku 1786. Kostelík sv. Leonarda musel být v roce 1930 přeložen, aby ustoupil rostoucímu silničnímu provozu. Do té doby v městečku žádná organizovaná jízda sv. Leonarda neexistovala. Bývalo pouze zvykem, že sedláci a majitelé koní před ranním zvoněním objížděli kolem kostela.

 

Jízda “Leonhardiritt” začala být pořádána až po dokončení nového kostela sv. Leonarda v roce 1931. Účastníci přicházeli a přicházejí z osad v širokém okolí, postaví se s koňmi na slavnostní louku a projíždějí ulicemi města v doprovodu zástupců městské a církevní správy, vlajkonošů, muzikantů,  kočárů a dřevěných vozů z města a sousedních vsí.

 

15

 

Slavnost vrcholí objížďkou kolem kostelíka sv. Leonarda a polní mší pro všechny účastníky na náměstí. Na závěr je žehnáno koním a účastníkům je rozdáván svěcený chléb sv. Leonarda.
Zdroj: https://kladensky.denik.cz/zpravy_region/svatecni-jizda-svateho-leonarda-ucastniky-nadchla-20150410.html


Zdroj: https://kladensky.denik.cz/zpravy_region/svatecni-jizda-svateho-leonarda-ucastniky-nadchla-20150410.html
(-pm net-)

 

 

Foto JAN KUBITA

 

{gallery}susice/2019/04_duben/zehnani_kone_2019/{/gallery}

 

{jcomments off}