Pieta pro Marušku Klímovou

Bylo jí necelých patnáct let, když  kulka vystřelená z vojenské  zbraně ukončila 14. 5. 1945 její mladý život. Maruška Klímová ze Zvíkova (dříve obec Zámyšl, dnes obec Hlavňovice) byla jednou z obětí války, která přišla o život tragickou náhodou, když ji omylem zasáhla střela vojáka patřícího k americké armádě. Ani na takto zmařené mladé životy bychom neměli nikdy, a zejména při vzpomínkových akcích na dny osvobození, zapomenout. V Hlavňovicích  v pondělí 6. května i proto proběhla u dívčina hrobu pietní  akce za účasti představitelů  obce, kraje,  americké ambasády a dalších hostů.

 

img 0034

Květiny na hrob Marušky Klímové položili   kromě dalších  šumavský pamětník Emil Kintzl (hlavní organizátor této piety), zástupkyně americké ambasády a starosta obce.

 

Foto JAN KUBITA

 

{gallery}susice/2019/05_kveten/hlavnovice_kvetnovy_pietni_akt/{/gallery}

 

 

Oslavy osvobození spojené s pietami u pomníků a památníků obětem války v pondělí probíhaly v Kašperských Horách a v Sušici.

 

oslavy 6.5.

Oslavy osvobození v Sušici, 6. 5. 2019

 

Představitelé obou měst přivítali, mimo dalších  hostů, zástupce Velvyslanectví USA v České republice, vědeckého ředitele amerického Úřadu pro námořní výzkum, dr. Stephena O’Reagana. Ten ve svém proslovu připomněl, kromě hlubokého významu svobody a demokracie, příběh tří  mladých amerických vojáků, kamarádů, kteří se rovněž vydali do neznámé země bojovat za lid, který neznali, za jeho budoucnost, kterou nemohli zažít – těmi kamarády byli jeho otec, strýc a později nevlastní otec…

 

Podotkl, že se cítí být spojen s Českou republikou nejen pro tyto tři muže, tak důležité v jeho životě, ale i proto, že  rodina z matčiny strany pocházela ze Znojma. Připomněl obyvatelům šumavských měst také dobu jiného boje – “sametové” revoluce, který s napětím v Americe sledoval nejen on, ale i mnoho dalších Američanů, chápajících, jak je nezávislost pro český národ, zemi v srdci Evropy, důležitá. Věřili, že svobodu, násilím bývalým režimem odebranou, znovu získá.

 

V závěru  vzpomínkových akcí, po položení květin na pamětní místa, zazněla česká a americká hymna, nechyběl konvoj historických vojenských vozidel, a přehlídka techniky a zbraní, na sušickém náměstí sychravé odpoledne  zpříjemnila hudebním doprovodem kapela Karavana Swingers band.

 

***

O den dříve, v neděli 5. května, proběhla  tradiční vzpomínková akce u památníků na Zhůří. I přes ryze zimní počasí se  ho i letos zúčastnily desítky lidí.

Foto JAN KUBITA

 

{gallery}susice/2019/05_kveten/zhuri/{/gallery}

-as-

 

{jcomments off}