Zprávy ze zastupitelstva

 

 

Zprávy ze zastupitelstva

 

 

 

       Máme zhruba 9 měsíců po volbách, vedení města se ujali mladí, aktivní a optimističtí lidé, všechno mělo být jinak a lepší… přesto spousta lidí nemá kompletní informace o dění ve městě. Máme sice Vimperské noviny, které dnes tvoří už ti „správní lidé“, ale nějak se nám z nich stává čím dál více kulturně-sportovní-idealistický věstník. Je to v pořádku, ale nezkreslených informací o jiném dění ve městě je po málu. Proto se pokusím podat informace, alespoň ze zasedání zastupitelstva z té druhé strany, strany opoziční. Možná to bude znamenat, že se na našem vimperském nejmodřejším nebi objeví nějaký ten obláček, ale i ten je pro zdravý vývoj nejen přírody třeba.

 

 

ZASLOUŽENÉ ODMĚNY

       Ve městě čeká radní spousta těžké práce, je třeba se dostatečně odměnit předem, proto si radní s předstihem na jednom z prvních zasedání zastupitelstva zvýšili své platy na maximální možnou míru, cca 7 000 Kč. Podle radního Tomáše Samka jde pouze o symbolickou částku. Doufejme, že předem dobře ohodnocená práce bude za nimi i vidět.

 

 

BAZÉN

       Na květnovém zasedání zastupitelstva jsme se s konečnou platností dozvěděli, že tolik diskutovaný, očekávaný a slibovaný bazén určitě nebude. Ulevilo se mi, že alespoň něco víme jistě. Je třeba se chovat jako řádný hospodář. Bazén je drahá legrace. S tím nelze než souhlasit.

       Nějak ale nerozumím tomu, proč a jak se dostavba téměř stejným vedením zadávala, proč většina nynějších koaličních stran měla dostavbu bazénu mezi hlavními prioritami ve svých programech a už vůbec nechápu překvapení radních nad vysoutěženou cenou. Myslím, že se mezi nimi najdou investičně zběhlí lidé ( Bohumil Petrášek) a ti se snad nemohou divit, že se do původně rozpočtovaných 80 mil. Kč, které kryly pouze prosté zastřešení, nevejde navíc tobogán, dětský bazének, velký saunový svět, venkovní dětské brouzdaliště, sadové úpravy, restaurace apod. Skutečně jsou ty stavební firmy potvory, když nám toto všechno chtějí naúčtovat! Ale dozvěděli jsme se i to, kdo za to všechno může! Kdyby předchozí vedení nevyhazovalo peníze za zbytečné projekty (ulice Mírová a ulice Nad Stadionem) peníze na bazén by byly (pan JUDr. Samek – pro informaci, osobně se v minulosti svými právními radami zasloužil o odevzdání činžovních domů údajným, pravděpodobně nelegitimním restituentům, kteří je obratem lukrativně prodali – i tak se dá pojmout péče řádného hospodáře).

 

 

MÁJOVKA

       Podle informací paní starostky je rekonstrukce ulice 1. máje v dohledu, jen bylo potřeba překreslit pár drobných nedostatků. Ale pro jistotu jsme možnost zahájení stavby posunuli o rok. Tak zase zatím položíme pár záplat a bude se nám jezdit hezky – neslyšeli jsme za stejný počin loni kritiku, jak je to zcela zbytečné vyhazování peněz? Ale teď je to jiné, teď máme kvalitní firmu, která má za průběžné opravy během 2 let slíbeno 6 milionů korun, tak je třeba opravovat o sto šest.

 

 

 

MOŽNOST ZAJIŠTĚNÉHO PARKOVACÍHO MÍSTA

       Mám ale i dobrou zprávu pro majitele vozidel. Na mnoha místech ve Vimperku není snadné zaparkovat, ale existuje možnost, na kterou se zapomíná, tak jen připomínám – pokud jste podnikatel, máte provozovnu (tou se rozumí i kancelář doma) a jste ochotni zaplatit asi 6 tisíc ročně, nic vám nebrání o své vlastní, značkou označené parkovací místo požádat. Průkopníkem této novinky je zastupitel pan Formánek, který si takto zajistil parkovací místo na náměstí ihned po volbách a protože hrozilo “nebezpečí z prodlení”, dle slov radnice, vše bylo vyřízeno během 14 dní. Pružnost našeho systému je nebývale kvalitní a panu zastupiteli patří dík. Ostatní žadatelé se musejí vyzbrojit trpělivostí, se stejnou žádostí čekají pouze na vyjádření města několik měsíců. Stejně tak je možné zajistit si kdekoli parkovací místa pro invalidy na značku vozu v šířce až 3,5 m, takže je pohodlné nastupování a manipulace kolem auta. To je myslím velice dobrá zpráva.

 

 

 

VODNÍK

       Výstavba na Vodníku přeci jen bude. Město vybojovalo panu Paštikovi v dohadovacím řízení s Krajem přehodnocení předchozího zamítavého stanoviska….. Tak se budeme těšit, co pan Paštika postaví, trošku jsme ho zdrželi, ale aby nebyl moc naštvaný za vzniklé průtahy a nečekaná vydání (musel si zaplatit posudek), tak město opraví za 400 tis. Kč kanalizaci k jím pronajatým chatkám (na 30 let skoro za nic). Určitě je to třeba, soukromé podnikání nesmí zahálet, jen mě napadá – kdy se bude město zabývat kanalizací na Zlaté stezce, v osadách a jiných místech ve Vimperku, kde žijí lidé a kanalizace není žádná?

 

 

 

A ještě úsměv na závěr. Nově máme ve Vimperku městského architekta. Zájemci o tuto pozici prošli odborným výběrovým kolem a někteří se samozřejmě věnují ve své nabídce i (biatlonové) vidině rozvoje areálu Vodník.

Jsem zvědavá, jak se panu architektovi bude líbit naše nová stavba v tomto areálu. Z původně zamýšlené vzdušné, otevřené pergoly s lavičkou a drátěnými boxíky na úschovu batohu, nebo bot pro bruslaře , sloužící především jako ochrana před intenzivním sluncem, nebo náhlým deštěm, se nám tu objevila podivná, nevzhledná, uzavřená jakási autobusová zastávka.

zastavka

 

Rozpočtovaná cena byla, myslím, něco přes 300 tis. Kč (když už autobusová zastávka, tak hotová moderní, bezúdržbová včetně lavičky a odpadkového koše stojí od 50 -120 tis. Kč)

 

zastavkaa

 

Nebo třeba tady:

 

 

zastavkaaa

 

 

Jen musíme doufat, že v sezoně budou vždy otevřeny na Vodníku toalety, protože se může snadno stát, že si tuto budku může někdo s toaletami splést.

 

 

Buďme ale optimisté, nám se to určitě stát nemůže a Městské služby zajisté pořádek udrží.

 

Jen tak dále.

 

 

Hezké léto, uvidíme, co nového přinese podzim.

 

 

AKTUALIZACE

 

Upřesnění informací v článku:

 

 

       Na žádost pana Formánka upřesňuji informaci o žadateli o zmiňované parkovací místo na náměstí, připomínám, že jde o parkovací místo na SPZ, takže nikdo jiný na tomto místě parkovat nemůže. Tím se liší od běžných rezidenčních parkovacích míst na náměstí, která jsou pro majitele nemovitostí a jsou rovněž zpoplatněna. Pro jistotu cituji plné znění odpovědi, kterou na dotaz, jak je to s parkovacími místy na náměstí, poskytla Kancelář starostky:

 

 

       „Žádost podala paní Formánková, která má na náměstí provozovnu, dne 10. 9. 2018, tedy 6 dní po posledním jednání dopravní komise. Do komunálních voleb již nebylo žádné jednání dopravní komise předpokládáno ani svoláno. Nové složení dopravní komise je jmenováno vždy po ustanovení nového vedení města, v našem případě došlo ke jmenování nového složení dopravní komise až 14. 1. 2019. Jelikož by v případě žádosti paní Formánkové vinou nefunkčnosti dopravní komise došlo k obrovské časové prodlevě, rozhodl v dané záležitosti zcela výjimečně odbor investic a údržby s využitím názoru a předchozích zkušeností členů původní dopravní komise.“

 

 

        Z uvedeného tedy vyplývá, že ne vždy musí rozhodovat kompetentní orgán, v tomto případě dopravní komise, a lze obejít standardní postup v rámci urychlení procesu rozhodování.

 

Šárka Janásková,

Město lidem

{jcomments off}