Ocenění od nositele Nobelovy ceny

sanofi

 

Za výzkum léčby rakoviny získala mladá vědkyně z Holýšova na Domažlicku ocenění od nositele Nobelovy ceny Jean-Marie Lehna

 

 

 jitka

        Možnosti zlepšení léčby rakoviny zkoumá už 4 roky Lenka Loukotová, talentovaná vědkyně z Holýšova na Domažlicku. Její práce nyní získala první místo v prestižní soutěži Cena Sanofi za farmacii. Ocenění jí osobně předal nositel Nobelovy ceny za chemii Jean-Marie Lehn. Vedle finanční prémie v hodnotě 60 tisíc korun získala Loukotová i měsíční stáž v prestižní francouzské laboratoři.

 

 

        Soutěž pro studenty farmaceutických věd vyhlašuje Velvyslanectví Francie v Praze ve spolupráci se skupinou Sanofi. Nejvyšší ocenění si letos z rukou Jeana-Marie Lehna převzala Lenka Loukotová z Ústavu makromolekulární chemie Akademie věd ČR. Ve výzkumu, jenž odborná porota ocenila, se věnuje novým způsobům léčby rakoviny. „Odhaduje se, že v současnosti je 90 % všech úmrtí na rakovinu způsobeno metastázemi. Ty jsou obecně agresivnější než prvotní nádor a hůře se léčí. Podařilo se nám navrhnout a ověřit novou kombinovanou metodu léčby rakoviny založenou na imunoradioterapii, namířenou právě proti metastázím,“ vysvětluje talentovaná vědkyně.

 

 

       Ocenění i samotné účasti v soutěži si Loukotová velice váží. Největší výzvou pro ni byla závěrečná diskuze s porotci. „Byla ale současně mimořádně přínosná, získala jsem náhledy na moji práci očima odborníků z jiných oborů. Pokládali mnoho zajímavých otázek, bohužel ale na ně zatím nemáme jednoznačnou odpověď,“ doplňuje Loukotová.

 

 

Vítězové Cen Sanofi za farmacii 2019

 

tabulka vitezu

 

Marta Vokurková

 {gallery}Jitka/cerven/oceneni{/gallery} 

{jcomments off}