Zdeněk Burian v Žihobcích

Zdeněk Burian – Malíř ztraceného času

Burian uvod

 

Muzeum Lamberská stezka v Žihobcích ve spolupráci s panem Josefem Ptáčkem a Památníkem národního písemnictví otevře ve čtvrtek 1. srpna 2019 v 18.00 výstavu reprodukcí ilustrací významného českého malíře a ilustrátora Zdeňka Buriana. Výstava je nazvána Malíř ztraceného času a návštěvníkům představí průřez umělcovou tvorbou. 

 

Výstavu zahájí pan Josef Ptáček, který je nadšeným sběratelem a propagátorem díla českého umělce. Výstava vznikla díky jeho iniciativě ve spolupráci s Památníkem národního písemnictví.

 

Zdeněk Burian (1905 – 1981) se narodil v Kopřivnici na Moravě, studoval Akademii výtvarných umění, ale ve třetím ročníku školu opouští a začíná se intenzivně věnovat ilustrování dobrodružných knih a také trampingu. Během svého nesmírně činorodého života spolupracuje s různými osobnostmi, ale nejvýznamnější bylo setkání s docentem Josefem Augustou v roce 1935. Ilustruje všechny Augustovy knihy a vznikají světově uznávané rekonstrukce prehistorických zvířat, rostlin a života v době pravěku, které popularizují paleontologii. 

Nelze přesně určit počet Burianových děl a dodnes lze objevit dosud neznámé skici a ilustrace. Celkový počet se odhaduje okolo 13 500 výtvarných prací a nepatrný zlomek reprodukcí ilustrací tohoto slavného malíře mohou návštěvníci od 1. srpna do 31. října 2019 shlédnout také v jedné z výstavních prostor muzea v Žihobcích.

-vk-

Burian plakat 2019

 

{jcomments off}