Podvodníkovi hrozí až pět let

Policisté odhalili totožnost podvodníka

 

DOMAŽLICE, KLATOVY, NÝRSKO – Pětačtyřicetiletý muž v šesti případech vylákal či se pokusil vylákat z prodavačů finanční hotovost. Díky pečlivé práci domažlických policistů byl odhalen. 

podvodnik

     Policisté Domažlicka a Klatovska během uplynulých dvou měsíců přijímali oznámení prodavačů různých obchodů, že je neznámý pachatel podvedl a vylákal z nich finanční hotovost či se je pokusil podvést.

 

K prvnímu případu došlo v Klatovech. Koncem května ve dvou obchodech přesvědčil prodavačky, že telefonuje s jejich vedoucím a že domlouvá předání peněz na lístky na hokejové utkání, a z každé vylákal částku 4 800 korun.  V polovině června opět v Klatovech oslovil prodavačku s tím, že je kamarád majitele obchodu a že mu má vydat částku na opravu vozidla. Žena však požadovala předložení osobních dokladů a fakturu za provedenou práci, a tak podvodník odešel s prázdnou.

Tentýž den oslovil prodavačku v prodejně v Nýrsku se stejnou legendou. V tomto případě mu žena částku 5 tisíc korun vydala. O pár hodin později oslovil prodavačku tentokrát v Domažlicích. Zeptal se, zda je přítomna vedoucí. Prodavačka odpověděla, že není, a nato neznámý začal předstírat, že její vedoucí telefonuje. Požadoval vyplatit částku 14 800 korun na náhradní díly vozidla. Při telefonickém hovoru mu to “vedoucí odsouhlasila” a prodavačka mu tedy finanční hotovost vyplatila. V červenci pak operoval podvodník opět v Domažlicích. Z prodavačky vylákal 14 200 korun, neboť se prý zná s majitelkou obchodu a opravuje jí auto.


     V souvislosti s těmito případy domažličtí policisté kontaktovali téměř všechny obchodníky na náměstí a v jeho okolí a apelovali na pracovníky obchodů, aby byli obezřetní v případě, že jejich obchod navštíví neznámá osoba a bude požadovat vydání peněz, aby si osobně prověřili, zda tvrzení o vyplacení peněz je pravdivé a aby nevypláceli finanční hotovost neznámým osobám. To se policistům vyplatilo. Prodavačka, ze které se podvodník pokusil vylákat částku 14 200 korun na náhradní díly auta, již byla poučena a neznámému muži nic nedala. Kontaktovala po odchodu muže z prodejny policisty, uvedla jim jeho popis a policisté obvodního oddělení ihned vyjeli po pachateli pátrat. Osobu odpovídající popisu spatřili v ulici Boženy Němcové. Muže zadrželi.

     Kriminalisté zahájili trestní stíhání pětačtyřicetiletého muže z Tachovska, kterého obvinili ze spáchání pokračujícího trestného činu podvod spáchaného dílem dokonaným a dílem ve stádiu pokusu. Obviněný je stíhán na svobodě, hrozí mu trest odnětí svobody na jeden rok až pět let. 

 

 

 

*********************

 

Krádež 31 králíků

HORAŽĎOVICE – Pachatel šel na jistotu pro králíky a vzal z kotce jednatřicet kusů. 

Policisté na obvodním oddělení v Horažďovicích přijali oznámení o krádeží králíků. Neznámý pachatel vnikl v době od 28. do 29. července na zahrádku, kde z kotce odcizil 31 králíků a vzal i různé zahradnické náčiní.

Poškozenému majiteli vznikla škoda přesahující deset tisíc korun. Pachatel  bude vyšetřován pro podezření ze spáchání přečinu krádež.

 

*********************

Nepřipoutaný za jízdy autem bez technické telefonoval, navíc pod vlivem alkoholu

SUŠICE – Muž řídil a telefonoval, neužil bezpečnostní pás, měl pozitivní dechovou zkoušku a na vozidle propadlou technickou kontrolu. 

Dopravní policisté kontrolovali v Sušici řidiče vozidel v úterý 30. července letošního roku. V osmnáct hodin zastavili na ulici Hrádecké řidiče vozidla, který nebyl za jízdy připoután bezpečnostním pásem a držel v ruce telefon. Policisté při kontrole zjistili totožnost třiašedesátiletého muže z obce na Strakonicku, který mělnavíc, jak prokázala dechová zkouška,  0,46 promile alkoholu v dechu.

Dále policisté zjistili, že na vozidle není platná technická kontrola, která skončila v květnu 2019.

Muž spáchal několik přestupků, které budou předány správnímu orgánu, byl mu zadržen řidičský průkaz.

 

 

– p cr, red-

{jcomments off}