obrázek061

Bouřky nás mohou potrápit i dnes

Zejména do dnešní půlnoci očekávají meteorologové zvýšený výskyt silnějších bouřek a dešťových srážek, lokálně s úhrny až kolem 40 mm:

 

 

obrázek061

Výstraha před jevem s vysokou pravděpodobností výskytu: Silné bouřky
 
Platnost: od 27.8.2019 10:30 do 28.8.2019 00:00
 
Pro kraje: Hlavní město Praha, Středočeský kraj, Jihočeský kraj, Plzeňský kraj, Karlovarský kraj, Ústecký kraj, Liberecký kraj, Královéhradecký kraj, Pardubický kraj, Kraj Vysočina, Jihomoravský kraj, Olomoucký kraj, Zlínský kraj, Moravskoslezský kraj

 

bourka

 

 

Lokálně se očekává přívalový déšť s ojedinělým rozvodněním malých toků, zatopení podchodů, podjezdů, sklepů apod. Nárazy větru mohou lámat větve stromů. Nebezpečí mohou představovat také kroupy a blesky. Je třeba dbát na bezpečnost zejména s ohledem na nebezpečí zásahu bleskem a úrazu padajícími a poletujícími předměty. Při řízení vozidla v bouřce snížit rychlost jízdy a jet velmi opatrně. Vývoj a postup bouřek lze sledovat na výstupech z meteorologických radarů na internetu ČHMÚ www.chmi.cz nebo v aplikaci mobilního telefonu.

 

Předpověď počasí pro Plzeňský kraj

na úterý 27.08. a středu 28.08.2019

 

Předpověď na úterý

Situace:

Kolem tlakové výše nad severovýchodní Evropou k nám nadále proudí teplý a vlhký vzduch od jihovýchodu.

Počasí (12-22):

Polojasno, přechodně až oblačno a později odpoledne a večer místy přeháňky nebo bouřky – zejména na horách. Nejvyšší teploty 27 až 30 °C, na horách 23 až 26 °C. Slabý jihovýchodní vítr 1 až 4 m/s v bouřkách přechodně zesílí.

Komentář:

Bouřky mohou být ojediněle i intenzivní s možností přívalových srážek.

Rozptylové podmínky:

dobré

Předpověď na noc a středu

Situace:

Po přední straně brázdy nad západní Evropou bude do střední Evropy proudit teplý vzduch od jihu.

Počasí v noci (22-07):

Zpočátku oblačno až polojasno, ojediněle ještě přeháňka nebo bouřka, během noci skoro jasno, k ránu ojediněle mlhy. Nejnižší teploty 17 až 14 °C, i na horách. Slabý jihovýchodní vítr do 3 m/s až klid.

Počasí přes den (07-24):

Skoro jasno až polojasno, na horách během dne ještě možnost přeháňky nebo bouřky. Ráno ojediněle mlhy. Nejvyšší teploty 27 až 30 °C, na horách 23 až 26 °C. Slabý jižní až jihozápadní vítr do 3 m/s.

Rozptylové podmínky:

v noci a ráno mírně nepříznivé, přes den dobré.

 

Zdroj: ČHMÚ

{jcomments off}