Není oslava jako oslava

 

 

 

Není oslava jako oslava, aneb co se děje na radnici?

 

 

 

 

 

       Nejdříve jsem si myslel, že redakční glosa „Promarněná příležitost“, uvedená v magazínu Za krásnější Vimperk a napsaná panem Zdeňkem Jungvirtem (http://zakrasnejsivimperk.cz/?p=170868), bude dostatečným zhodnocením oslavy 540 let od povýšení Vimperka na město.

 

 

       Po pondělním zasedání zastupitelstva města konaném dne 23.9.2019, kdy se nikdo z kompetentních činitelů k této nepovedené oslavě nevyjádřil, rozhodl jsem se pozastavit se nad vlastním smyslem celé oslavy.

 

 

       Nemohu si vzpomenout, zda město slavilo 510 let, 525 let anebo 530 let výročí od povýšení Vimperka na město, a to asi proto, že se žádné takové oslavy nekonaly. Bývá zvykem slavit kulatá, půlkulatá maximálně čtvrtkulatá výročí. Slavit 540 let od povýšení Vimperka na město byla podle mě snaha části vedení města poopravit image svého dosavadního ne moc úspěšného působení na radnici. Najednou tam totiž chybí protivník, se kterým by se mohlo bojovat a na jehož chyby by se dalo vymlouvat. Získávání přízně po vzoru starověkého Říma stylem „chléb a hry“ funguje, ale určitě jí radnice nedosáhne městskou dopravou zdarma a podobnými oslavami. Myslím, že neúčastí občanů na oslavě se Městu dostalo pádné odpovědi.

 

 

       K samotné oslavě bych měl několik postřehů. Vimperk byl historicky cca od 17. století do konce druhé světové války pod značným vlivem občanů německé národnosti, kteří se nesmazatelně zapsali do dějin Vimperka.

 

 

 

Očekával bych,

 

•   že k výročí budou pozváni zástupci Freyungu jako zástupci partnerského města,

 vmp

•   že město pozve na vystoupení německou lidovou kapelu,

 

•   že pozve potomky velkopodnikatelů historicky působících ve Vimperku,

 

•   že pozve potomky padlých hrdinů z 1. světové války,

 

•   že pozve zástupce vojenských sil, resp. válečné veterány,

 

•   že součástí oslav bude ocenění občanů, kteří se zasloužili o rozvoj města, že když město tak prosazuje zájmy na Vodníku, tak tam přenese i část oslav, kde by se mohli zapojit sportovci, kteří by tím mohli částečně kompenzovat dotace, které od města čerpají,

 

•   že město bude prezentovat to nejlepší, co v současnosti má, např. v kultuře – Dechový orchestr ZUŠ Vimperk, ve sportu – sportovce, kteří uspěli na mistrovství světa a olympiádě a z oboru průmyslu pozve zástupce firem Rhode-Schwarz, SAK, VAVI apod.

 

 

 

 

       Za 14 dnů titíž lidé působící ve vedení města (Ing. Samek), na odboru kultury (Mgr. et Mgr. Jiříková) a na pozici ředitele MěKS Vimperk (Mgr. Jiřička), jsou schopni zorganizovat celodenní zábavu pro občany Vimperka pod hlavičkou Zažít Vimperk jinak, kdy se vskutku jednalo o lidovou veselici i s možností finančně přispět na dobročinné účely.

 

 

       Porovnáním obou akcí se dostavuje jakýsi pocit schizofrenie. Bohaté město investuje statisíce na oslavu povýšení Vimperka na město, kde vybírá vstupné od dospělých i dětí a na náměstí se odehrává spíš slavnost chovatelů drobného zvířectva (pozn. postřeh z glosy Z. Jungvirta) a hlavním večerním “tahákem” je vystoupení romské hip-hopové kapely Gipsy.cz.

 

 

       Naproti tomu pár lidí ze spolků města je schopno zorganizovat úspěšnou celodenní sousedskou slavnost s bohatým programem a hlavně bez vybírání vstupného. Nepominutelnou skutečností je i vlastní neúčast vedení města na uvedených oslavách.

 

 

Pesek NOVE       Jedná se o neochotu části užšího vedení města spolupracovat na image starostky a lidí, kteří se pouze vezou na vlně a nejsou ochotni resp. schopni pracovat pro občany města, i když je to jejich hlavní pracovní náplň? Začíná rozkol v užším vedení města?

 

 

       Na základě způsobu vystupování na jednání zastupitelstva se jeví předpoklad o rozkolu ve vedení města jako zcela reálný. Vystoupila tu pouze starostka, místostarosta a úředníci města. Nebýt dotazů pana Kutila v diskuzi, zasedání městského zastupitelstva po dvouměsíčních prázdninách by trvalo pouze cca 50 minut.

 

 

       Na dotaz pana Kutila k termínu zahájení rekonstrukce ulice 1. máje se starostka kroutila jako had, než aby přímo řekla, kdy bude stavba zahájena, popř. popsala, jaké jsou v tomto projektu problémy. Stejný styl odpovědi zvolila i při dotazu na výši čerpání z úvěrových rámců nasmlouvané minulým vedením města do výše 180 miliónu korun, za velice „levné peníze“ s úrokem 1,28% u úvěrového rámce ve výši 120 mil. Kč a úrokem 1,78% u 60 mil. Kč.

 

 

       Starostce se nedá upřít snaha o letité budování image „starostlivé tety“, která nikdy neřekne nic, co by jí mohlo v očích voliče nějak ublížit. Toto je zřejmě i důvod, proč neodpovídá svým občanů na nepříjemné otázky. Přestože neodpovídá už ani přímo zastupitelům města, neodpustím si další otázky:

 

 

 

•   Kdo navrhl a následně organizoval oslavu výročí 540 let od povýšení Vimperka na město?

 

•   Byla s programem oslavy seznámena Rada města?

 

•   Kolik stála celá oslava?

 

•   Kolik stálo vystoupení skupiny Gipsy.cz?

 

•   Jak vysokou dotaci město poskytlo na sousedskou oslavu Zažít Vimperk jinak?

 

 

 

 

 

S přáním brzké a pohodové jízdy po kruhové křižovatce Fišerka

 

 

 

Ing. Milan Pešek  

{jcomments off}