Senioři se bojí chřipky, o očkování ale většina neuvažuje

Senioři z Plzeňska mají strach z chřipky a jejích následků. Přesto podceňují očkování, ukázal průzkum

 

Z chřipky máme respekt, mohla by nám podkopat zdraví a navždy omezit kvalitu našeho života, přiznávají plzeňští senioři. Strach mají zejména z toho, že by se už nedostali zpět do původní kondice a nemohli se věnovat svým koníčkům. Přesto o očkování uvažuje jen málo z nich.

 

Zkušenost se silnou chřipkou mají téměř dvě třetiny obyvatel Plzeňského kraje v důchodovém věku. Čtvrtina ji měla za poslední roky dokonce více než třikrát. Ukazuje to průzkum, který dělala agentura ppm factum pro společnost Sanofi. 

 

Vyplynulo z něj ale také, že o očkování proti chřipce letos uvažuje jen čtvrtina plzeňských seniorů. Častěji jde o ty, kteří žijí aktivním životem, věnují se svým koníčkům, sportu a jezdí na dovolené. A také ty, kdo si chřipkou v uplynulých letech prošli. Stále je to však málo. „Proočkovanost seniorů je obecně slabá. Více než polovina dokonce vůbec neuvažuje o preventivním očkování proti chřipce,“ říká Libor Kytýr, ředitel komunikace ze společnosti Sanofi.

 

Hlavním důvodem pro vakcinaci je pro většinu seniorů z Plzeňska obava z vážných zdravotních komplikací a snaha snížit riziko přenosu nemoci na své okolí. 43 % dotazovaných také udává, že se snaží nemoci vyhnout, protože by je omezila v jejich zálibách. „Třetina dotázaných se navíc bojí, že by se po chřipce už nedostali do původní kondice,“ dodává Libor Kytýr.

 

Z minulých zkušeností seniorů v Plzeňském kraji dále vyplývá, že nemoc déle trvala u těch, kteří jsou v běžném životě méně aktivní. Sportovce nebo ty, jež se intenzivně věnují svým koníčkům, trápila výrazně kratší dobu. Shodli se však, že v průběhu nemoci se 85 % z nich nezvládlo starat o domácnost, 58 % z nich muselo oželet své zájmy nebo přestat vypomáhat rodině například s hlídáním vnoučat.

 

„Dva týdny jsem vůbec nechodila. Muž mě nosil na toaletu. Já se vůbec nepostavila na nohy. Vlastně i bezprostředně poté se staral o domácnost hlavně on,“ vzpomíná na chřipku Jarmila Burešová (74). Aktivní seniorku, která dvakrát týdně sportuje, plave a jezdí na kole, nemoc zaskočila. „Večer jsem dostala horečku a do rána jsem byla úplně bez sebe. Selhal mi celý organismus. Ničím jsem nevládla, strašně jsem se potila, z horeček mi bylo na zvracení. Můj obvodní lékař za mnou denně jezdil. A pak ještě kolikrát večer volal, jak jsem na tom,“ vypráví s tím, že opravdu špatně jí bylo zhruba dva týdny. 

 

15 % seniorů, jež onemocněli chřipkou, udává, že nemoc měla výrazný dopad na jejich následný zdravotní stav. 8% dotazovaných zhoršila chronické onemocnění.

 

 

graf1

 

Co ještě vyplynulo z výzkumu mezi plzeňskými seniory

  • Většina seniorů se pravidelně věnuje svým zálibám. 84 % dotazovaných uvádí jako hlavní zájem kutilství či ruční práce typu pletení. Polovina se věnuje sportu a ještě více (přes 83 %) je mezi seniory kulturních fanoušků. 
  • Velký zájem je mezi plzeňskými seniory o cestování. Necelá polovina z nich jezdí na dovolené po Čechách, čtyři z deseti i za hranice. 24 %  seniorů si dovolenou nebo prodloužený víkend dopřává i více než třikrát za rok. 18 % vyráží alespoň jednou ročně. 
  • Jsou zde však výrazné regionální rozdíly. V Praze či na Ostravsku si alespoň jednu dovolenou dopřejí dvě třetiny lidí, třetina vyráží dokonce více než třikrát za rok. Naopak na střední Moravě 6 z 10 lidí za odpočinkem vůbec necestuje a tři dovolené ročně mívá jen každý desátý.

 

graf2

Kdo by se měl nechat očkovat a proč?

  • Nejvíce ohrožení jsou senioři nad 65 let, pacienti s chronickým onemocněním, po transplantaci a lidé s poruchou imunity. Všem těmto skupinám proto odborníci doporučují nechat proti chřipce očkovat. 
  • Ideální doba pro vakcinaci je v říjnu až prosinci. 
  • Chřipka může způsobovat závažné zdravotní komplikace, například zánět srdce, postižení nervového systému nebo zápal plic. U dětí pak chřipka může vyvolat zánět středního ucha či nosních dutin.

 

-tz sanofi-

Description : tdl1

___________________________________________________________________________________________________________

Společnost Sanofi se věnuje podpoře lidí v jejich zdravotních výzvách. Jsme globální biofarmaceutická společnost zaměřená na lidské zdraví. Chráníme proti nemocem očkovacími látkami, poskytujeme inovativní léčbu, abychom bojovali proti bolesti a utrpení. Pomáháme pacientům, kteří trpí vzácnými nemocemi, a podporujeme miliony lidí s dlouhodobými chronickými chorobami. S více než 100 000 zaměstnanci ve 100 zemích Sanofi transformuje vědecké inovace na řešení zdravotní péče po celém světě.

Sanofi, Empowering Life