Sušický dětský sbor kvete 50 let

IMG 9701

 

Dětský sbor kvete už 50 let

Sušický dětský sbor oslavil ve dnech 11. a 12. října půl století existence. Sbor založil a celou dobu vede sbormistr Josef Baierl, proto byl po zásluze ústřední postavou této velkolepé oslavy: V pátek se v sokolovně uskutečnil sborový koncert, sobota dopoledne patřila průvodu a společnému zpívání pod širým nebem, přes poledne se pak důvtipní zájemci mohli libovolně vydat naučnou zkratkou Pepči Baierla a od 14 hodin proběhla v Galerii Sirkus vernisáž výstavy 50 let SDS. Oslavy byly zakončeny večerním sborovým plesem v sokolovně. Vlastní akci předcházely koncerty různých uskupení bývalých členů sboru.

 

Slavnostní Koncert

Všechny kouty sokolovny se zaplnily do posledního místečka a v dobře ozvučeném sále se ve svých typických krojích představila přípravná oddělení SDS – Broučci (za doporovodu rockové skupiny EKG Heart rock) , Sluníčka a Včelky. Naopak Chlapi SDS opět zvolili netradiční kostýmy a v exotických outfitech zazpívali zemitý africký spirituál, přičemž domorodý sbormistr Tomáš Kotal křepčil s papouškem na klobouku. Po reprezentativním vystoupení hlavního sboru přišly na řadu gratulace zakladateli a vedoucímu Josefovi Baierlovi a též poděkování od starosty města Petra Mottla. Na pódiu sbormistrovi blahopřáli kolegové: Tomáš Motýl (Motýli, Šumperk), Eva Dudková (Vrabčáci, Netolice), Manželé Nešverovi (Radost, Praha), Silva Pálková (Severáček, Liberec), manželé Brabencovi (Brabenci, Tachov), Ludmila Javorská (Javořičky, Plzeň), manželelé Viglerovi (Rolnička, Praha), manželé Wiplerovi (sbor Halle, Německo), Mirka Míková (Fereangelis, Strakonice), Ivana Kleinová (Domino, Opava), zástupci Domažlického a Poběžovického dětského sboru a gratulaci zaslali též ze semilské Jizerky. Velké finále obstaralo společné vystoupení Bejvaláků (bývalí členové sboru) a hlavního sboru. Vyvrcholením byly skladby Zářící kočár a Bohemian Rhapsody, třešničkou pak Moje milá Běto za doprovodu specifického orchestru.

 

IMG 9486 IMG 9478

Program uváděli kouzelnými scénkami ze života manželů Baierlových Jakub Baierl (vnuk) a Zuzana Navrátilová (dcera), které jsem se zeptal na inspiraci:

“Scénky vznikaly tak, jak je život mých rodičů přinesl….U většiny jsem byla svědkem a při skleničce vína jsem si na ně vzpomněla. No, u té první, kdy se mamince narodil můj brácha jsem samozřejmě nebyla. Pak jsem skládala scénku po scénce tak, jak tatínek zakládal sbory. Bylo to hezké tvoření, protože se mi přitom vybavilo spoustu dalších zážitků z dětství. To by se ale do jednoho koncertu nevešlo.”

 

IMG 9720

Průvod

Slunečného rána se současní i bývalí sboristé a jejich příznivci seřadili u ZUŠky a pod vedením dechové Solovačky vyrazili veselým průvodem na náměstí. Tam se opět po odděleních zazpívalo a s proslovy vystoupili ředitel Sušického kulturního centra Karel Sedlecký, ředitelka ZUŠ Fr. Stupky Milena Naglmüllerová a Dan Nakládal. Pak se mikrofonu chopil Josef Baierl a za podpory nefalšovaného dudáka s Bejvaláky zanotoval Moje milá Běto. Zazněla i státní hymna a průvod se vydal ke škole T. G. Masaryka, kde ke slovu opět přišly dudy a končilo se společnou Ach synku synku.

 

Naučná zkratka Pepči Baierla

Průvod byl před školou rozpuštěn, ale jednotlivé skupinky se mohly ihned vydat po stopách Pepči Baierla. Naučná zkratka totiž účastníky zavedla do míst, kde během padesáti let Sušický dětský sbor postupně působil a končila u bývalého sbormistrova bydliště na Fufernách. Na to ovšem účastníci přišli právě až u posledního zastavení se sborovou informační tabulí, kdy už v nohách měli příjemnou procházku po městě (ZŠ T. G. Masaryka, bývalý Dům pionýrů, Skálova vila u Rendla, ZUŠ a Fuferna).

 

 

IMG 9908

Vernisáž výstavy

Vzhledem k velkému počtu návštěvníků se zahájení výstavy přesunulo do kinosálu. Akci uvedla Mirela Tůmová a hudebně ozdobilo smyčcové trio přátel u Plzně. Dále pod vedením Dana Nakládala vystoupil Tatíčkův voiceband a jedním nezapomenutelným brouččím výstupem představil průřez repertoárem sboru. Po té se všichni přesunuli do galerie, kde byly zvětšeny a instalovány fotografie sboru z různých období a další materiály (např. koláž fotek z akce Samolepky SDS do světa). K nahlédnutí byly i sborové kroniky.

 

 

IMG 0001

Sborový ples

Moderování v duchu předešlého koncertu se opět chopili Zuzana Navrátilová a Jakub Baierl. K tanci hrála skupina TopBand a v restauraci, která připravila i raut, se chronologicky promítaly sborové fotky za padesátileté období. Kořením programu bylo vystoupení Paddy´s Bangers, Tatíčkova voicebandu a půlnoční železné taneční překvapení v provedení Spolku přátel Sušického dětského sboru. Uprostřed plesu posadili Bejvaláci doprostřed sálu manžele Baierlovi a předali jim dárky. Z připraveného plátna zazněly zdravice a Moje milá Běto od spřátelených sborů a z různých koutů světa (např. i od indických školáků). Po půlnoci přitvrdili z pódia žesťoví Brass Avenue a končilo se afterparty v Kloubu.

Akci dali dohromady Čenda Kříž a Dan Nakládal ve spolupráci se Spolkem přátel SDS, ZUŠkou, Sušickým kulturním centrem a mnoha dalšími.

 

Text a foto: Ed Lískovec, Sušické noviny

 

{gallery}susice/2019/10_rijen/sbor/{/gallery}

 

{jcomments off}