17

Dan Bárta zazpíval a podpořil záchranu varhan

Již potřetí se v dlouhoveském kostele sešli lidé, aby podpořili sbírku na opravu starých varhan. Tradiční setkání v duchu tříkrálového koncertu se snaží pořadatelé, spolek Živá obec Dlouhá Ves, vždy něčím zpestřit.

 

4

 

6

 

 

Úvodem setkání zazněla  promluva a požehnání faráře J. Kulhánka, k více než stovce přítomných. Kostelík byl zaplněný do posledního místečka a kostel zažil asi největší sborový zpěv za poslední dobu – když totiž vystoupily děti z místní školy, většina přítomných se k nim přidala a koledy notovali všichni společně.

Bývalí žáci místní školy, Marek Nauš a Eliška Košťálová získali přízeň přítomných a dlouhotrvající potlesk za svá vystoupení. Netrpělivě očekávaný příchod Tří králů byl rovněž hudební, podle tradice mudrci z východu zazpívali, popřáli a nastala chvíle pro hlavního hosta večera, Dana Bártu. Ten svým zpěvem a vystupováním opět nikoho nenechal na pochybách, že patří mezi hvězdy hudební scény a v domácím prostředí, v povánoční atmosféře, si koncert užil naplno on i všichni přítomní.

 

17

 

Díky hojné účasti tříkrálového koncertu i podpory Dana Bárty, mohli pořadatelé přidat na konto, kde shromažďují finance na záchranu starých varhan, 11.000 Kč.

Za dva roky svého působení už spolek Živá obec vybral finanční částku přes sto tisíc korun. V současné době jedná s Českobudějovickou diecézí o možnosti zahájení opravy varhan v letošním roce. Částka potřebná na jejich celkovou opravdu bude mnohonásobně vyšší, ale první práce na vzácném nástroji jsou z vybraných financí pokryty.

Shánění peněz na celou opravu pokračuje, jednou z možností jak přispět, je například zakoupení „vlastní“ píšťaly (více na https://spolek-ziva-obec.webnode.cz/), Živá obec děkuje všem, kteří již přispěli, ať už přímo na účet, nebo účastí na pořádaných akcích.

 ***

Další ze zajímavých akcí, pořádaných spolkem, je setkání s Alešem Vašíčkem a beseda o cestě trabanty Jižní Amerikou. Pořadatelé zvou do dlouhoveského kina v sobotu 25. ledna 2020. Plakáty s přesným časem budou vyvěšeny na obvyklých místech.

 

Za spolek Živá obec, Marie Bubeníková

 

{jcomments off}

{gallery}susice/2020/01_leden/trikralove_zpivani_dlves/{/gallery}