3. 2. 2020 / Den státního smutku k uctění památky Jaroslava Kubery

Vláda vyhlásila na 3. února den státního smutku za Jaroslava Kuberu

 

kubera

Předseda Senátu Jaroslav Kubera (ODS) zemřel ve věku nedožitých 73 let v pondělí 20. ledna 2020.

K uctění jeho památky bude toto pondělí, 3. února 2020, v České republice dnem státního smutku.

 

Jaroslav Kubera byl významnou osobností české politiky, Téměř čtvrtstoletí stál v čele Teplic, dvě desetiletí byl senátorem. Ve vedení horní komory působil od roku 2016 – nejdřív jako místopředseda, od konce roku 2018 jako předseda.

 

V pondělí 3. února budou znít sirény na znamení smutku (pravidelná zkouška sirén 5.2. je zrušena), úřady, které mají vyvěšeny vlajky je spustí na půl žerdi, případně budou na budovách doplněny černé prapory.

—————————————–

Podle šéfa protokolu prezidentské kanceláře lze obecně doporučit, aby se města a obce vyhnuly v den státního smutku pořádání veselic, jarmarků, slavností a podobných akcí. ČTK sdělil, že státní vlajky mají úřady vyvěsit na půl žerdi na budovách, ve kterých sídlí, a na místech celostátního významu. Upozornil, že manipulace s vlajkami začíná zpravidla již v 16:00 dne předcházejícího státnímu smutku. Stát by se tedy tak mělo již v neděli 2. února v 16:00. Smuteční vlajková výzdoba by měla trvat do 08:00 druhého dne po státním smutku, tedy do úterý 4. února.

—————————————–

Protokolární pravidla dále říkají:

Vlajka, která je na lanku, se podle pravidel spustí na půl žerdi a nedoplňuje se již černým praporem. Pokud je česká státní vlajka doplněna jinými vlajkami, například Evropské unie nebo kraje, musí být spuštěny na půl žerdi i ony, a to ještě před spuštěním české vlajky. Vlajka České republiky nikdy nesmí být níže než vlajky ostatní. Naopak vytažena je vždy jako první.

Státní vlajka se vždy spouští na půl žerdi, nikdy se ale na půl žerdi nevytahuje. To znamená v případě, že je vlajka teprve umísťována, musí být nejdříve vytažena do plné výšky a odtud po malé chvíli spuštěna na půl žerdi. Pokud je na budově použit prapor, musí ho doplnit černý prapor. Státní vlajka v podobě praporu je umístěna na budově z čelního pohledu vždy vlevo, černý prapor vpravo. Rozdíl mezi praporem a vlajkou je ten, že zatímco vlajku je možné stáhnout na lanku stožáru na půl žerdi, prapor je upevněn na žerdi a stáhnout ho možné není.

 

Zdroj: ČTK, ceskenoviny.cz

 

{jcomments off}