Koronavirus – opatření vlády 23.3.2020

Vláda prodloužila všechna opatření v boji proti šíření nákazy koronavirem do 1. dubna 2020

 

zdroj: novinky.cz

koronavirus novy
„Veškerá opatření, která vláda vydala v nouzovém stavu, se prodlužují do 1. dubna,” uvedl na tiskové konferenci ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

 

Opatření měla původně platit úterních 6:00 hodin. Nadále tak zůstane uzavřená většina obchodů a restaurace. Zákaz se netýká výdeje pokrmů okénkem nebo prodeje jídla s sebou bez vstupu do provozovny.

 

Nadále platí také zákaz volného pohybu. Nevztahuje na cesty do zaměstnání, nezbytné cesty za rodinou, pro základní životní potřeby nebo do zdravotnických zařízení.

Tématem jednání byla také finanční podpora pro zaměstnavatele a živnostníky, kteří se musejí poprat s dopady koronaviru. „Nepropouštějte lidi. Je třeba, aby zůstali zaměstnaní. Naše půjčky pomohou,“ řekl minulý týden Babiš.

 

Kabinet v pondělí odklepl tzv. kurzarbeit. To znamená, že zaměstnancům se zkrátí pracovní doba a ušlý příjem jim doplatí stát. Jde o jedno z opatření, které má zamezit, aby firmy propouštěly zaměstnance.

 

V rámci podpory ekonomiky vláda také rozhodla, že živnostníci by nemuseli půl roku platit zálohy na sociální pojištění.
 

 

Ministři se zároveň shodli, že na čtyři měsíce pozastaví povinnost elektronicky evidovat tržby (EET).
 

Vláda už minulý čtvrtek schválila, že stát bude přispívat firmám na mzdy, aby nepropouštěly zaměstnance. Opatření vyjde asi na 1,1 miliardy korun.

 

 

 

zdroj: seznamzpravy.cz

 

Vláda prodloužila omezení kvůli koronaviru do 1. dubna

 

Tři týdny od oznámení prvních případů nákazy koronavirem je v Česku 1 165 nakažených, v neděli zemřel první pacient nakažený koronavirem, šlo o 95letého muže, který měl další zdravotní problémy. Šest lidí se z onemocnění už zotavilo. Vláda také v pondělí rozhodla o prodloužení omezení o další týden, tedy do 1. dubna. Zároveň rozhodla o odložení EET, schválila kurzarbeit nebo odpuštění minimálních záloh OSVČ na půl roku. Ministři také kvůli boji proti ekonomickým dopadům šíření koronaviru zvýšili schodek letošního státního rozpočtu ze 40 na 200 miliard korun.

 

 

 

Ministerstvo školství chce, aby jednotné přijímací zkoušky na střední školy proběhly nejdříve čtrnáct dní po znovuotevření škol. V případě státních maturit to mají být tři týdny.

 

 

 

Pokud nebude k 1. červnu školní docházka na střední školy obnovena, bude maturitní vysvědčení vystaveno na základě studijních výsledků žáka z posledních tří vysvědčení. Zkrácení letních prázdnin kvůli dohnání výuky ministerstvo školství neplánuje.

 

 

Přijímací zkoušky na vysoké školy bude nyní ministr Robert Plaga řešit s rektory vysokých škol. „Tam je nutná změna zákona. Proto musíme připravit legislativní řešení,“ uvedl Plaga. V případě státních zkoušek si dělá opatření každá škola zvlášť.

 

{jcomments off}