ods

Reakce Ing. Jaroslava Macháčka

 

Reakce Ing. Jaroslava Macháčka

 

 

 

       Dne 30.října 2020 byla ODS Sušice oslovena cestou http://www.isusice.eu/ pány Brožou a Rendlem o zodpovězení šesti otázek, které se nepochybně týkají zastupitele a předsedy finančního výboru Města Sušice Ing. Jaroslava Macháčka. Níže předkládáme odpovědi, neboť respektujeme Vaše právo na informace, kdo zastupuje Vás v naší obci a jaký má morální profil.

 

 

 

a) V roce 1994 při komunálních volbách do zastupitelstva obce za ODS bylo základním požadavkem čisté lustrační osvědčení. Je stále toto vyžadováno ve vaší straně?

 

„Lustrační osvědčení bylo vydáno MV ČR 2.8.2005, pod č.j. BO-4729/1-PL-2005, podepsán ministr vnitra Mgr. František Bublan. Na facebookové skupině Sušice a Sušičané bylo zveřejněno 9.6.2020.“

 

 

 

b) Je možné, aby v této době byl členem ODS bývalý spolupracovník Vojenské kontrarozvědky (dále jen VKR) a Státní bezpečnosti (dále jen STB) z doby komunistického režimu?

 

„V ODS Sušice tomu tak není.“

 

 

 

c) Je pravda, že váš člen ODS vstoupil vědomě do služeb VKR v roce 1980 za účelem rozkrývání podvratné činnosti v ČSLA?

 

„Není pravdou, že by člen ODS Sušice, Ing. Jaroslav Macháček, vědomě vstoupil do služeb VKR a vzhledem k tomu, že neexistuje jediná indicie o jeho činnosti, pak je zřejmé, že nevykonával činnost ani nevědomky.“

 

 

 

d) Je pravda, že váš člen ODS podával zprávy na konspiračních schůzkách s VKR např. o poslechu rádia Svobodná Evropa a Hlas Ameriky vojáky základní služby, a operativně předával využitelné poznatky na důstojníky ČSLA ?

 

„Není pravdou, že by podával jakékoli informace. Žádné konspirační schůzky se nikdy nezúčastnil.“

 

 

 

e) Je pravda, že s tímto vaším členem ODS byla v roce 1984 ukončena spolupráce ze strany VKR, protože páchal podvody v rámci armády ČR a tím se stal nadále nevyužitelným?

 

„Pracovní poměr Ing. Jaroslav Macháček ukončil dohodou a důvodem byly anonymní dopisy, které končily v rukou náčelníka politického oddělení. Pan Macháček si již v roce 1981 pořídil nákladní automobil za účelem stavby rodinného domu a při té příležitosti vznikla i živnost na autodopravu. Pro tyto účely byl na něho nasazen agent „faul“ – vlastním jménem Václav Wohlmuth, v té době správce PDA.“

 

 

 

f) Je pravda, že v současnosti probíhá soudní řízení, kde se váš člen ODS domáhá odškodnění za zveřejnění těchto skutečností?

 

„Ano je podána žaloba na ochranu osobnosti, která souvisí s výše uvedeným pouze okrajově. Dále je podána žaloba na MV ČR, právního nástupce STB, o určení neoprávněnosti v evidenci jako důvěrníka v protokolech vojenské kontrarozvědky.“

 

 

 

Závěr dodávám, že archiválie jsou, po telefonické domluvě na čísle 602333765, připraveny k nahlédnutí.

 

 

Ing. Jaroslav Macháček

 

 


{jcomments off}