Sušičané se snaží vyvolat referendum

 

SUŠIČANÉ SE SNAŽÍ VYVOLAT REFERENDUM

 

 

Sušice 4.11.2020 Tisková zpráva přípravného výboru Referenda o zachování Sušické nemocnice a odložení výstavby sportovní haly

 

 

        Odvolání jednatelů Sušické nemocnice Pavla Haise a Václava Rady způsobilo destabilizaci nemocnice a zdravotní péče v regionu. Po vyčerpání předchozích možností začali občané Sušice iniciovat referendum, které by umožnilo dát lidem možnost vyjádřit se k této problematice. Podaří-li se sesbírat potřebný počet podpisů do 10. listopadu 2020, bude návrh na vyhlášení referenda předložen městskému zastupitelstvu, které se uskuteční následující den. Výsledek referenda se poté stane pro vedení města závazný.

 

Včerejším dnem začal sběr podpisů, díky kterým bude možné vyhlásit místní referendum. Občané by se v něm mohli vyjádřit k tomu, zda si přejí od vedení města aktivní podporu sušické nemocnice v zachování zdravotní péče a to v rozsahu: lůžková interna, lůžková chirurgie, JIP, následná péče, ambulance, komplement (RTG, SONO, laboratoř), včetně pořízení CT přístroje a zda-li chtějí odložit výstavbu nové sportovní haly v ceně cca 130 miliónů korun. Iniciátoři referenda upozorňují, že městský majetek by měl být zachován pro příští generace. 

 

Pandemie koronaviru bude mít nepříznivé důsledky napříč celým ekonomickým spektrem. Nastává doba, kdy bude třeba zvažovat každý projekt, který provozně zatíží městský rozpočet. Sportovní objekty mají pro město i širší region nemalý význam, ale využívá je jen zlomek obyvatel. Naopak kvalitní nemocniční péče je potřebná pro všechny občany i návštěvníky regionu bez rozdílu. Vedení města plánuje v těchto dnech zahájení výstavby sportovní haly. Odložením získá město finanční prostředky, které by bylo možné použít nejen pro podporu nemocnice, ale i na zlepšení infrastruktury města a dalších udržitelných projektů.

Pro vyhlášení historicky prvního referenda na území Sušice je třeba 20% platných hlasů sušických voličů. Podepisovat archy mohou, tak jako při volbách, obyvatelé Albrechtic, Červených Dvorců, Chmelné, Divišova, Dolního Staňkova, Humpolce, Milčic, Nuzerova, Pátečku, Roku, Stráže, Sušice I, Sušice II, Sušice III, Volšov, Vrabcova a Záluží. „Podpisové archy stačí vytisknout, nechat podepsat v rodině či v zaměstnání a podepsané odnést do poštovní schránky na adrese ÚČETNICTVÍ ŠUMAVA s.r.o. Stupkova 769, Sušice. Podpisové archy můžete podepsat i při své nezbytné cestě pro potraviny v obou prodejnách pekařství u Rendla, či v prodejně zdravé výživy Fruxy.“, informuje za přípravný výbor referenda Jan Janda.

 

Průvodní dopis s podpisovým archem ke stažení zde.

 

{jcomments off}