SN: Vlček v rouše beránčím

 

VLČEK V ROUŠE BERÁNČÍM

 

Sušickou nemocnici vede od 14. září jednatel, který ještě před rokem čelil několika exekucím za závazky vůči státu. Bc. Jiří Vlček, který selhal při správě vlastních financí, dostal od města do správy majetek daňových poplatníků.

 

Exekuce jistě nejsou nic neobvyklého, podle Exekutorské komory má v rodině exekuci každý osmý Čech. V ORP Sušice evidujeme 8 004 exekucí, z toho 3 515 přímo v Sušici. Pan Vlček však není řadovým dlužníkem, je to současný jednatel Sušické nemocnice. Je zarážející, že v Zásadách k nájmům bytů v domech v majetku města Sušice stojí: „žadatel není dlužníkem města, není proti němu vedeno exekuční řízení a nesmí být v insolvenci“, přesto stamilionový majetek a správu takto velké organizace mu s klidem svěří. Poslední zmíněná podmínka je sama o sobě velmi nestandardní, po celém Plzeňském kraji ji najdete snad jen v pravidlech měst Sušice a Horažďovice, která od sebe nejspíše v roce 2015 „opisovala“. Toto velmi tvrdé pravidlo neumožňuje lidem (s výjimkou těch, jimž byl byt pronajat před rokem 2015), kteří dobrovolně a vědomě vcházejí do procesu oddlužení (zabavitelnou část svých příjmů odevzdávají insolvenčnímu správci, který rozděluje poměrnou část mezi věřitele) aby mohli během 3-5 let trvajícího procesu, kdy musí vystačit s velmi nízkým příjmem, bydlet v městském bytě. Ten je vyjde až třikrát levněji, než byt s tržním nájemným. Tímto nekoncepčním pravidlem se tak město obrací zády k těm, kteří se snaží svou dluhovou minulost napravit a vyjít ze situace se ctí a s čistým štítem. Tito lidé jsou poměrně často nuceni bydlet na předražených ubytovnách a nepřímo se tím podporuje tzv. byznys s chudobou.

 

Vlček exe

Zdroj: katastr nemovitostí 

 

Zpět k příběhu pana Vlčka, v jeho případě se totiž o chudobě hovořit ani v nadsázce nedá. V roce 2019, kdy přebírá město nemocnici od soukromé společnosti Penta Hospitals, jmenuje valná hromada SN do jejího čela dva jednatele: Haise a Radu. V té době se pan Vlček potýká s dluhy, jsou proti němu vedeny daňové exekuce a exekuce za neuhrazené sociální pojištění (= dluh z podnikání), tyto přednostní závazky vůči státu hradí pan Vlček v prosinci 2019. Až 27. července 2020, deset měsíců poté, co jsou jmenováni krizoví manažeři Rada a Hais, vzniká schválením zastupitelstva dozorčí rada, kontrolní orgán Sušické nemocnice, do které je jmenován za ODS i pan Vlček. Po měsíci a půl působení dává dozorčí rada pokyn k odvolání bývalých jednatelů. Za jakým účelem byla dozorčí rada jmenována ponechejme fantazii čtenáře. Na to, že v době odvolání bývalých jednatelů právně DR neexistovala, bylo upozorňováno opakovaně (do obchodního rejstříku byla DR zapsána až 5. října 2020). Na 34 dnů starou žádost o poskytnutí zápisů z jednání dozorčí rady, valná hromada nereagovala. Patnáctidenní lhůty zřejmě platí pouze pro občany, pro veřejné činitele nikoliv. Připomeňme si také minulé zasedání zastupitelstva města, kdy „demokratická“ většina odmítla rozšířit dozorčí radu nemocnice o nominanty Pirátské strany, ČSSD, KDU-ČSL a KSČM.

 

 131631757 428195971893228 6942162580091595173 n 

Zdroj: justice.cz

 

Vraťme se společně v čase do ledna 2020, kdy je na majetek současného jednatele Bc. Jiřího Vlčka namířeno předběžné opatření, jenž mu neumožňuje zcizit koupí nebo zatížit zástavním právem jeho nemovitosti. Předběžné opatření bylo vydáno kvůli soudnímu sporu, který od roku 2016 vede se společností z Kašperských Hor. Tato se snaží uplatnit nárok na náhradu škody, činící bezmála 10 milionů korun plus příslušenství. Škody se měl pan Vlček dopustit ve funkci jednatele této kašperskohorské společnosti v rozporu s péčí řádného hospodáře.

 

 Vlček předbezko

Zdroj: katastr nemovitostí

 

Ano, v kultivovaných zemích vždy bude platit presumpce neviny, a do dnešních dnů není známo, jak se skutečnosti kolem sporu odehrály. Jisté je, že si ze své dluhové minulosti pan Vlček odnesl něco i do současné praxe, a to zejména nehrazení faktur dodavatelům. Do doby, než orgány činné v trestním řízení prošetří okolnosti kolem správy Sušické nemocnice, zůstane záhadou, z jakých důvodů dalo město do správy majetek v hodnotě několika set miliónů korun člověku, jenž má problém včas uhradit své závazky a který se soudí a soudil s firmami, v nichž figuroval na nejvyšších postech. Prozatím jen víme, že valná hromada svému jednateli poskytla měsíční odměnu ve výši 75 000 Kč a díky tomu mu umožnila dovolit si kvalitní právní zastoupení.

 

Neměli bychom opomenout, že je Jiří Vlček aktuálně v pracovní neschopnosti. Jeho zdravotní stav je pravděpodobně nepříznivý a údajně byl hospitalizován, nikoli však v Sušické nemocnici, která se aktuálně ocitla bez vedení. Zůstává otázkou, kdo je pověřen podpisem objednávek zdravotnického materiálu a kdo má pravomoc hradit faktury v jeho nepřítomnosti. V kontextu toho, že nemocnici nevedou jednatelé dva, což je definováno zakládací listinou Sušické nemocnice s.r.o., je třeba velmi rychle tuto situaci začít řešit.

 

131625191 819971695503582 402964993193178715 n

Zdroj: justice.cz

 

Doufejme, že město v době, kdy díky nízké produkci a vysokým zálohám hrozí, že bude Sušická nemocnice tentokrát peníze pojišťovnám vracet, neschválí nemocnici úvěr. Tím by jí bývalý dlužník mohl uvalit do dluhů, ve kterých se sám v minulosti ocitnul.

 

Sarah Huikari

{jcomments off}