Reakce na Informace z nemocnice

 

Reakce na Informace z nemocnice

 


V posledním čísle Sušických novin byla jednatelem Sušické nemocnice zmíněna jakási kampaň od jisté skupiny občanů proti nemocnici. Z článku je zřejmé, že je potřeba situaci detailně vysvětlit.

 

Před pár dny byl mou horlivou iniciativou ode mně na Facebooku zveřejněn příspěvek, který jsem napsala v totálním zoufalství z okolností kolem Sušické nemocnice. Srovnávala jsem v něm nynější hejtmanku, která je i radní pro zdravotnictví Ilonu Mauritzovou s bývalou radní pro zdravotnictví Milenou Stárkovou. Doufala jsem, že se ledy pohnou. Ledy se rozhýbaly a já nyní cítím povinnost se o tuto situaci s vámi podělit. 

 

Již nějakou dobu se snažím o to, aby se v Sušické nemocnici zachovala akutní péče. Místní politici a hlavně někteří členové Rady města Sušice se v mých očích snaží akutní plnohodnotný provoz v nemocnici likvidovat. Jsme tady svědky jistých manipulací, intrik a lží, které musí občané Sušice a okolí snášet. Místní radní za ANO a hlavně za ODS vytváří usnesení, která jsou z mého pohledu záměrná a jdou proti akutní péči v Sušické nemocnici, toť můj názor. Proto i došlo k mému příspěvku, neboť jsem v něm prioritně hlavně vystoupila proti radní pro zdravotnictví za ODS. Chtěla jsem tím dát najevo, jak v mých očích svou nečinností poškozuje sušická ODS nejen stranu, ale hlavně plnohodnotnou zdravotní péči a tím i svou radní pro zdravotnictví, což je právě i hejtmanka Plzeňského kraje.

 

Na základě příspěvku, který v mých očích rozhýbal vody, mě paní hejtmanka Ilona Mauritzová nakontaktovala přes svého náměstka Pavla Haise a pozvala nás oba k sobě na kávu. Schůzky se zúčastnil i pan náměstek Rudolf Špoták. Prioritně se mnou paní hejtmanka chtěla řešit hlavně facebook a můj příspěvek, který byl jasným vzkazem –  “Sušická ODS je špatně a vy krajská ODS udělejte s tím něco!” Ale probraly jsme společně i spoustu dalších věcí včetně Sušické nemocnice. 

 

Zjistila jsem, že je velkou snahou hejtmanky vyslechnout každý názor, i když v první chvíli se to může zdát jako útok proti její osobě. Vše se vysvětlilo a já jsem moc vděčná za tuhle příležitost, při které paní hejtmanka prokázala velký nadhled a vstřícnost. Bylo mi totiž umožněno reálně zjistit, jak se snaží pomoci právě v oblasti zdravotnictví.

 

Při té příležitosti jsme využili situace a dovolili jsme si předložit paní hejtmance vypracovanou písemnou zprávu v podobě několika bodů, na kterých už jsme nějakou dobu spolupracovali včetně dalších lidí (MUDr. Šedivý, Ing. Václav Rada, Pavel Hais, Jaroslava Kolářová, Ing. arch. Karel Janda, Mgr. Jitka Kroupová, Ing. Milena Stárková, Ing. Vladimír Říha, Zuzana Hrabá a já), kterým není situace kolem Sušické nemocnice lhostejná. Trošku jsme tím paní hejtmanku překvapili, ale chtěli jsme tím poukázat na to, jak moc nám leží na srdci osud Sušické nemocnice a jakým způsobem by se mohla nastavit spolupráce mezi nemocnicemi Plzeňského kraje právě v této krizové situaci. 

 

V případě Sušické nemocnice se jednalo hlavně o to, jakým způsobem co nejdříve otevřít nevyužitá lůžka, která jsou k dispozici a mohou navýšit kapacitu lůžek pro pacienty s nemocí Covid 19 v Plzeňském kraji. Vzhledem k tomu, že jsme chtěli poukázat na využití sociálních lůžek, tak proto se schůzky zúčastnil i pan náměstek sociálních věcí Rudolf Špoták. 

 

Příspěvek, který zřejmě rozhýbal ledy a který měl poukázat na tu naší nešťastnou situaci ohledně Sušické nemocnice, kterou řídí sušická ODS, jsem psala sama za sebe a doslova zněl takto :

 

“Napíši vám tady svůj názor. Opakovaně upozorňuji hejtmanku plzeňského kraje, ve veřejném zajmu, na situaci v Sušické nemocnici, která vůbec není růžová. Nereaguje! Hejtmanka je o té situaci na Sušicku velmi detailně informována, ale vzhledem k její funkci “radní pro zdravotnictví” musím se smutkem konstatovat, že z mého pohledu, ta paní nedělá vůbec nic. Proběhlo zde několik trestních oznámení a jí to stále nechává chladnou? Opravdu? Doufám, že v tom nehraje roli ODS politika, v této hnusné krizové době! Otázka je, jaké si dala sama sobě úkoly. Jaké dostala úkoly jako radní pro zdravotnictví od hejtmanky PK? Milena Stárková byla z mého pohledu slabá radní, ale proti nynější radní byla solokapr! Na její obhajobu musím říct, že mezi chlapy prosazovat svůj postoj, čehož jsem byla v jejím případě několikrát součástí, bylo opravdu těžké, ale nynější hejtmanka má úplně jinou pozici. Já to vnímám tak, že Mauritzová je hejtmankou, ale úplně zanedbává post radní pro zdravotnictví. Vzala si na sebe docela velké sousto a projevuje se to negativně právě v této době, toť můj názor! Takže vážení a milí, pokud máte natřískané nemocnice a budete mít pocit z nedostatečné péče, její kvality a kapacity, tak se ptejte své hejtmanky, kam se poděla radní pro zdravotnictví.”

 

Závěrem bych chtěla moc poděkovat paní hejtmance a radní pro zdravotnictví Iloně Mauritzové za pozvání na kávu a za její vstřícnost a nasazení, právě v této nelehké době. Věřím, že se bude stále snažit držet stejný směr ve prospěch občanů celého Plzeňského kraje.

 

 

Hana Harantová

{jcomments off}