peseknove

Reakce na článek paní Martanové

{jcomments off}

peseknove


TGM – reakce na
 článek paní Martanové

 

Jelikož si paní Martanová dala takovou práci s článkem, který sice širokou veřejnost až tak nezaujal, snad jen skalní příznivce, tak se pokusím taktéž o pár postřehů a odhalení polopravd a lží v článku paní Martanové uveřejněných. 

 

 Smlouva samotná je napsaná tak, že laik nepozná, kolik bude stát m2 nové krytiny, což je hlavní a určující ukazatel pro výběr dodavatele. Ve smlouvě je uvedena pouze cena díla „ZŠ TGM Vimperk, 1 máje 268 – výměna střešní krytiny – I. etapa“, přičemž v celé smlouvě není specifikovaný ani rozsah I. etapy, ale pouze konečná cena 2.479.215,- Kč vč. DPH.

 

Věřím, že smluvní strany měly dost dobré důvody, proč nespecifikovaly rozsah 1. etapy. Plochu střechy se mi podařilo zjistit až z rozpisu prací a materiálu, kde je možno vyčíst položku: 

 

•   Ochranný nástřik stávající krytiny o výměře 585 m2
•   Montáž střešní krytiny Gerard o výměře 615 m2, kde se nevyjasněným způsobem plocha střechy zvětšila o 30 m2.
 
 

Propočtem vychází oprava střechy od vybrané pokrývačské firmy na 4.238,- Kč/m2 (při ploše 585 m2) resp. na 4.031,- Kč/m2 (při ploše 615 m2) včetně 15% DPH. Což je položka, která by se ve smlouvě moc výhodně nejevila.

 

Paní Martanová mistrně kamufluje i záruční dobu, (pro korektnost jsem použil Ctrl+C a Ctrl+V z jejího článku): Na pokládku této krytiny měl pan majitel certifikát z roku 2006, na základě kterého poskytl dodavatel krytiny záruční dobu na 50 let.

 

Podle smlouvy pokrývačská firma na položenou krytinu dala záruku standardních 60 měsíců, tedy 5 let, což určitě není 50 let a takto bych mohl pokračovat. 

 

Obzvlášť nesouhlasím odstavcempodle kterého jsem měl pošpinit pověst pokrývačské firmy zejména tím, že předražila zakázku TGM. A proč s tímto tvrzení paní Martanové nesouhlasím? Stejná firma, která opravovala střechu na TGM, v roce 2015 na mé doporučení, pokrývala střechu našeho domu (SMB). Jedna z navrhovaných variant krytiny byl i systém GERARD. Z předloženého rozpočtu, který mám stále k dispozicivycházel jeden m2 od této firmy na necelých 2.260,- Kča to včetně 15% DPH a v tomto poměru by cena opravy I. etapy ZŠ TGM odpovídala částka cca 1.350.000,- Kč, a samozřejmě plus více práce s ohledem na složitost poležení krytiny, ale pořád je to o cca 1.000.000,- Kč méně, než stála střech TGM.skola

 

K pokrývačské firmě mohu uvést, že se s majitelem znám již dlouhá léta a vím, že jeho firma odvádí výbornou práci. Z tohoto důvodu naše SMB zadala této firmě opravu střechy našeho domu. O to je mi tento stav nepříjemnější řešit, ale třeba jsou ve věci TGM skutečnosti, které mi nejsou známy, a třeba by se chtěl majitel firmy k této situaci sám vyjádřit. 

 

Jelikož je obecně známá neuspokojivá finanční situace ve školství, tak bych spíš očekával, od takto úspěšné firmy, spíš jakýsi akt solidarity, sponzorství, anebo způsob vlastní propagace s následným poděkováním na měděné destičce, kdy pro školu, žáky a učitele se budou prezentovat s cenou, která pokryje firmě náklady s opravou střechy spojené, ale pro jednou výši zisku firmy upozadí.

 

A pokud se mám vyjádřit k dobré pověsti Rady města, napadá mě vhodný příměr, když už máme ty Velikonoce: Řezat, řezat a řezat.

 

Nezbývá než opakovat, že zadavatelé nesplnili svou povinnost vyplývající ze Směrnice č. 1/2014 – Zásady a postupy při zadáváni veřejných zakázek, tedy bez ohledu na tržní cenu zadané opravy střechy a diskriminací dalšího subjektu, který měl také zájem opravit střechubez snahy o dosažení maximálního využití finančních prostředků města, vybrali napřímo dodavatele, od kterého byla oprava střechy cca 2x dražší, než by byla v místě a čase její cena obvyklá.

 

Paní Martanová, chápu, že Vám svými články znepříjemňuji Vaše neomezené vládnutí, a to nejen s financemi Vimperka, a proto Vám dám jednu radu, jak se těmto nepříjemným atakům vyhnout. Chovejte se k Vimperské kase, jako by to byla Vaše soukromá, nebo spíš rodinná kasa, kde určitě vážíte každou investici. Ruku na srdce, nechala byste si opravit střechu na Vašem domu za 4.238,- Kč/m2Pochybuji, ale v klidu hájíte špatné rozhodnutí, a to zejména pokud nejde o vaše peníze, tak je to vlastně jedno, milion sem, milion tam, o co jde, že?

 

Možná Vám uniká dost zásadní povinnost, která z Vaší funkce vyplývá. Vy máte peníze spravovat ve smyslu řádného hospodáře a ne je bezduše rozhazovat. Myslím, že je nejvyšší čas, abyste se přestali chovat, a teď mám na mysli nejen Radu ale i koaliční zastupitele, ve stylu: Po nás potopa! 

 

 

PS.: Musím Vás pochválit za humornou vsuvku do Vašeho článku, tedy za odstavec asociující hlášku z filmu „Na samotě u lesa“, mám na mysli scénu: To máte vápno, cement, cihly, tvárnice, překlady, trámy, krovy, latě, tašky, odpad, hřebíky, vruty, šrouby, dráty, dvojlinky, trojlinky, okapy…“ moc jsem se pobavil, dobrý! 

 

 

S pozdravem a přáním krásných svátků

 

Ing. Milan Pešek