Vimperk – Fotokronika Jana Tláskala – květen 2021

 

 

 

Vimperk a Šumava v proměnách, náladách, detailech a občas i překvapeních … tím vším je fotokronika Jana Tláskala  http://obec.sumava.eu/index.php/sumava/131-fotografove/3563-jan-tlaskal

 

 

31. května:

Jako by chtěl do poslední chvíle zdůrazňovat svou mnohostrannou odlišnost od běžně zažitých zvyklostí, teprve na samém konci přichází letošní máj s rozkvětem mnohého, co by jindy dávno odkvétalo. 

 

30. května:

Boubínská uvítání mlžnou čepicí nejsou ničím neobvyklým – a v tomto končícím máji by o ně, kdyby člověk chodil nahoru naslepo bez předchozího uvážení, rozhodně nebyla nouze. Také dnes představovala zmíněná situace jistotu již před výstupem, ale cosi k němu přesto vybízelo. První pohled z věže, předem očekáván, nepřekvapil … a nezměnil se prakticky po více než hodinu od neviditelného slunečního východu. Bylo zřejmé, že půjde o poctivou zkoušku trpělivosti.  

Mimo jemné barevné proměny o sobě samotné sluníčko dalo vědět skutečně teprve v šedesáté minutě po svém tušeném vyhoupnutí nad dokonale zastřený obzor, … 

… avšak severozápadní vítr se každou chvilku rychlostí 7,6 m/s (27,36 km/h) přičinil o další vydatné porce čerstvé husté mlhy, čímž řadil záběry podobné předešlému mezi nanejvýš vzácné. Za dané teploty tak živil neodbytné pomyšlení, … 

… že odměna za dosud vynaloženou trpělivost nejspíš nepřekročí rámec takovýchto občasných kratičkých protržení, která se ke všemu opět bleskově zacelovala. Okolní proudící oblačnost zkrátka budila dojem pevné neprostupné hradby, důkladně rozložené i do výšky a hloubky.  

Po necelých dvou hodinách tedy došlo k rozhodnutí o návratu do sušších a teplejších končin, jenomže krátký pohled vnitrozemským … 

… a vzápětí též opačným směrem zavelel k bleskové změně – co nejrychleji zpět na rozhlednu!  

Zážitky, které pak následovaly, … 

… by jistě byla škoda zmeškat, … 

… a připravit se tak o pomyslné růže, jaké přináší jedině trpělivost. 

Ta dnešní nepatřila k nejsilnějším, … 

… ale ranní intuice naštěstí přece jen nakonec přinesla své ovoce. 

Bylo tím vzácnější, … 

… čím kratším se ve výsledku ukázalo … 

… celé toto skvostné představení, za nímž se po pouhých osmi minutách opět zatáhla šedobílá opona. 

Druhé zpětné ohlédnutí směrem k rozhledně potvrdilo, … 

… že tentokrát už byl návrat skutečně namístě. 

 

29. května:

Nejen na Březníku panuje kouzelný duch světa lesních samot, nejsugestivněji a nejklostermannovštěji působící právě za počasí, jaké nabízejí poslední dny. 

Večerní rozuzlení však mohou být velmi překvapivá. 

 

28. května:

Nejednou jsme se tu společně přesvědčili, že Boubín nemusí deštivé počasí nutně trávit ukryt pod viditelnost znemožňující čepicí. 

Dnes k ní zdánlivě mnoho nescházelo, … 

… ale přebohatá oblačnost naštěstí setrvávala výše, než by bylo nepříjemným. 

A tak ze všeho vzešla spousta úžasných zážitků, …

… v jejichž průběhu pranic nevadilo, … 

… že občas přistála za krkem nějaká ta kapka shůry. 

Vždy se ostatně jednalo víceméně o jemné mrholení, … 

… nad Boubínem nemající v porovnání s jeho okolím dlouhého trvání.  

Ač bylo vidět, že sluníčko nad mraky svádí perný a současně většinou marný boj, našly se i zprvu vzácné okamžiky, … 

… v nichž vše působilo dojmem, že sluneční vítězství na sebe naopak nenechá dlouho čekat. Současně se nedalo pochybovat o tom, že dohlednost ke Klínovci (nad chvilkově osluněným Vacovem o snímek výše) či Alpám tím vybojována nebude.  

Oblačnost vykazovala neobyčejnou houževnatost – zde se například chystala co nevidět zastřít pohled směrem k lipenské přehradní nádrži. 

Teplota zatím prakticky stagnuje, ale přece jen tentokrát zapůsobila jarním dojmem, neboť panovalo většinové bezvětří, chvilkami zpestřené velejemným západním dýchnutím, sotva dosahujícím na hodnotu 0,9 m/s (3,24 km/h).  

Vláhy je krajině stále jistě hojně zapotřebí, … 

… ale náhlé protrhávání mračen do blankytu … 

… zapůsobilo jako neobyčejný balzám. 

K tomu bylo takřka jisté, … 

… že podobná střídání nálad na obloze … 

… se stanou přímo charakteristickým rysem … 

… celého dnešního dne. 

Letošní máj už z hlediska svérázného pojetí počasí zkrátka jiný nebude.  

 

27. května:

K velmi charismatickým místům – pamětníkům šumavské historie – bezesporu náležejí pozůstatky někdejší Šeravské Huti, … 

… jejíž historie se počala psát na samém počátku 17. století a skončila rokem 1883. Za tu dobu sklárna několikrát změnila své místo, přičemž v jedné etapě své existence se stala nejvýše položenou hutí na Vimpersku. 

Dnes, po sto třiceti osmi letech od jejího zániku, lze na posledním působišti stále narazit na zbytky původního základového kamenného zdiva, … 

… v jehož troskách není nouze o velmi zajímavé nálezy, … 

… podněcující k pomyšlení, … 

… co všechno bychom se asi dozvěděli, … 

… kdyby ta tajemná místa uměla promluvit. 

 

26. května:

Večer převážně zachmuřeného a mrholivého dne přinesl zajímavé projasnění, které by však potěšilo intenzivněji, kdyby nebyl očekáván superúplněk. Takhle bylo téměř jasné, že jeho východ nebude vinou v celém rozsahu zataženého obzoru k spatření, což se i naplnilo. 

Slibnou se jevila aspoň vize vystoupání měsíčního kotouče na čistou oblohu nad téměř nepřetržitě od západu putující oblačnost, leč ani na to vlastně pořádně nedošlo. K nejsvětlejším okamžikům náležely ty, v nichž zneostřující clonění doznalo nejslabší intenzity a dovolilo, byť zdaleka nikoli ve včerejší kvalitě, rozeznat aspoň v hrubších obrysech strukturu měsíčního povrchu. Nikdy však zcela nevymizelo. I tak byla ovšem dostatečně čitelnou mimořádná velikost a s ní spojená výraznější záře již opět ubývajícího většího ze dvou letošních superúplňků. 

 

25. května:

Počasí sice stále velice proměnlivé, … 

… ale budící přece jen zdání výsledného pozvolného zlepšování …   

… není bohužel zárukou, že umožní spatřit zítřejší famózní superúplněk, momentálně do zmíněné fáze ztrácející ještě čtrnáct hodin a dvacet minut, přičemž Zemi bude nejblíže ještě dříve – v 03:53. 

 

24. května:

Celkové pošmourno nezapře blížící se další srážkovou vlnu, ale jasným pozitivem jsou denní teploty schopné již přiblížení k dvaceti stupňům. Dnes byla zmíněná hranice dokonce o dva další stupně překročena, což by na konci května sice nemuselo být považováno za nic mimořádného, ale zatím se stále ještě nacházíme v situaci, o níž tu bylo podrobněji pojednáno před čtyřmi dny. Teplotní vzestup tak může být bez výstrahy vystřídán propadem. 

 

23. května:

Letos rozkvétají jako téměř vše o něco později, ale o nic méně půvabněji. 

 

22. května:

Chladné počasí tohoto svým způsobem podivuhodného měsíce s sebou nese jeden takřka již charakteristický rys – kdykoli se vyjasní, může nastat až neuvěřitelně famózní ostrá dohlednost (o čemž tu nejlépe svědčí 10. květen). Stálo tedy za vyzkoušení, co v daném ohledu přinese po krásném slunečném sobotním odpoledni boubínský večer. Na alpském směru převládala nad obzorem oblačnost, …  

… ovšem obrat o sto osmdesát stupňů přinesl odměnu v podobě dokonale zřetelného a v mezích možností (přece jen i zde vládla jakási limitace slabým oparem) též ostrého Klínovce. 

Námětům pro facebookové kamínky se meze nekladou – tento čerstvý v západním rohu zábradlí vyhlídkové plošiny je vlastně reklamou britského výrobce sportovního oblečení a obuvi. 

Na Šumavu vážil cestu až z Moravskoslezského kraje, vzdušnou čarou dlouhou zhruba tři sta třicet sedm kilometrů, jmenovitě z obcí Čeladná či Ostravice, okres Frýdek-Místek. 

Pozápadové červánky nade vší pochybnost věstily změnu – sluníčka jsme si příliš neužili, neděle nás opět přivítá v uplakaném duchu. 

Přece jen se však mírně oteplilo – a nastala dokonce úsměvná shoda. I rychlost západního větru totiž vykázala totéž číslo – rovných 6 m/s (21,6 km/h). 

Nejbrilantnější ostrostí se nakonec ze všech pozorovaných lokalit blýskl dorůstající Měsíc, jenž se dočká úplňkové fáze ve středu 26. května v zajímavé časové kombinaci – 13:13 . 

 

21. května: 

Chladno a deštivo pokračuje, a třebaže v průběhu dne nabídlo i takovéto světlé okamžiky, zůstává otázkou patrně krátkého času, kdy bude ze všeho následovat další boubínská čepice. 

Najdou se pak chvíle, v nichž člověk blahořečí existenci videokamer na rozhledně, které onu čepici skutečně potvrdí v tomtéž čase, kdy se nad večerním Vimperkem objeví něco, co by za příznivých okolností pohledem z Boubína zapůsobilo ještě mocněji. 

 

20. května:

Těžko se dobrat autentické odpovědi na včera závěrem vyslovenou otázku bez možnosti přímého posouzení situace. Dnešního deštivého rána bylo možno výsledek vyjádřit jediným slovem – čepice. Boubín si ji, a to velmi poctivou, nasadil zhruba půl hodiny před slunečním východem, který by, jak ukázal stav dosavadní oblačnosti, stejně nebyl pozorovatelný v obvyklé plné síle.   

A tak se dalo přemýšlet pro změnu o tom, jak dlouho to husté šedobílé neprůhledno potrvá. 

Nebylo ani zapotřebí, aby klesající teplota sestoupila až na bod mrazu. Severozápadní vítr o rychlosti 8,2 m/s (29,52 km/h) se i za daného stavu dokázal v jedné chvíli postarat o poctivý příděl sněhu, čímž nanejvýš výmluvně opodstatnil pondělní zmínku o posunutých ledových mužích. V druhé půli května ovšem není od věci ptát se po příčinách takové situace. Ty spočívají ve výrazném zeslábnutí, ba přímo rozpadu tzv. polárního víru (zvaného též polárním vortexem či polární cyklónou), tedy oblasti nízkého tlaku okolo zemských pólů – v našem případě pólu severního. Následkem toho ledový arktický vzduch, místo aby v rámci jmenovaného víru proudil od západu k východu, proniká příčným směrem od severu k rovníku. Stejně tak je obráceně umožněno teplému vzduchu z tropických či subtropických oblastí proudit vzhůru k severu. Část Evropy, v níž se nachází i naše země, je momentálně zasažena oním severním arktickým prouděním, jež  má za následek náš oprávněný pocit, že navzdory právoplatnému jaru stále odkudsi z klimatického záhrobí, kam by měla dávno náležet, útočí neúnavná zima.  

Kousek pod vrcholem se začala boubínská čepice přece jen zprvu místy nepatrně protrhávat, propustila k očím první křehká dýchnutí jiných barev s převažující modří … 

… a s přibývajícími nižšími metry došlo na postupné přízračné vynořování rozsáhlejších krajinných celků.  

Potvrdilo se tak, že úchvatné přírodní scenérie nemusejí nutně být vídány jen z rozhledny, jakkoli se z ní, …

… není-li zrovna takto dokonale zbavena té možnosti, obhlédne jednoznačně největší a nejbohatší krajinný záběr. 

 

19. května:

Aktuální májové dny vzbouzejí zdání, jako by se navzájem odvíjely podle shodného scénáře: deštivé dopoledne, proměnlivé odpoledne a vydařený slunečný večer, … 

… jaký je nejlépe strávit na Boubíně, … 

… z nějž lze spatřit nemalý kousek světa. 

Dnešní čas slunečního loučení se tu nejen opět zařadil mezi nepopsatelně skvostné, … 

… ale měl též připraveno velké překvapení na alpské straně. Tentokrát jím nebyly samotné majestátní velehory, … 

… nýbrž oblačnost, za níž byly ukryty. Vyvořila totiž úžasně kontrastující temné pozadí celkem trojímu zřetelnému zablesknutí, naprosto nečekanému a neprovázenému následným hřměním. Jednalo se tak o pouhé blýskavice, jejichž centrum leželo odhadem kdesi poblíže hranic, možná i dále. Za daných podmínek bylo bohužel vyloučeno onu májovou bouřku fotograficky zachytit … 

… a zvěčnit do fotokroniky. Muselo by jít jedině o šťastnou náhodu, v jejímž rámci by se zablesklo zrovna v okamžiku, kdy by byl pořizován snímek zmíněné oblasti. K takové sice nedošlo, … 

… ale skutečnost, že zapadající sluníčko si v posledních chvilkách dokázalo najít skulinku ve zdánlivě nepropustné oblačné cloně nad obzorem, také nanejvýš potěšila. 

Prakticky z téhož směru, jen podstatně větší výšky pak dorůstající měsíční srpek … 

… pozdravil k spánku se ukládající krajinu. 

Půlstupňový teplotní vzestup možná potěší milovníky přesných statistik, ale v celkovém vyznění druhé půle května se jevil naprosto zanedbatelným. Vítr opět změnil směr, dnes na severozápadní, a téměř o polovinu zmírnil svou rychlost – na 4,5 m/s (16,2 km/h). 

Postupný barevný útlum, provázený však bohatě po obloze rozptýlenou mnohotvárnou oblačností včetně nepřehlédnutelných srážkových aktivit na obzoru, … 

… se najednou zdál být takřka dílem okamžiku a vzbouzel otázku, … 

… co asi může po takovémto vývoji …

… následovat příštího jitra. 

 

18. května:

Co včerejší Boubín předpověděl, dnešního dne se splnilo – přeháňka stíhala přeháňku a obloha nabídla více vody, ba chvílemi i ledových krupek, nežli sluníčka. Na druhé straně však z ryze výtvarného hlediska můžeme okamžiky střídání dvou zásadních poloh počasí (jeden z mnohých zachycuje snímek) označit za mimořádně zajímavé a přitažlivé.

Večer pak vše jen skvostně korunoval, … 

… a třebaže dokázal z nejhoršího rozehnat mračna a nechal převážit modrou barvu, rozhodně nepřislíbil pro zítřek zásadní změny. Dle lidové pranostiky se však můžeme těšit na ráj ve stodolách, neboť studeného máje si zatím užíváme skutečně dosyta.

 

17. května:

Květen nás překvapuje i nadále – týden po ledových mužích vzbouzí dojem, že tito snad ve skutečnosti teprve přijdou. 

Vývoj putující oblačnosti nad Boubínem po celodenních dešťových přeháňkách sice probíhal za finálního slunečna, …

… ale postupné barevné proměny, plné fantastických tvarů … 

… a především vzrůstající dramatičnosti … 

… celkem zřetelně předpovídaly, … 

… že přinejmenším zítra si sluníčka mezi dalšími bohatými přeháňkami příliš neužijeme.

A měli bychom být vděčni za každý jeho hřejivý paprsek, … 

… neboť dnešního večera jsme se zjevně těšili mimořádné nebeské přízni, … 

… zatímco naši západní sousedé stále čelili bohatému zalévání. Nebýt vydatných srážkových pruhů, …

… dal by se pohledem nad vimperský “Sojčák” na obzoru spatřit v plné kráse krušnohorský Klínovec.  

Z pohybu oblačnosti bylo možno usoudit, že velmi podobná srážková situace mohla panovat i v oblasti pod dnes pro změnu neviditelnými Alpami. 

Teplota zatím stále vykazuje sestupnou tendenci, o čemž dnes zásluhou rychlosti 8,9 m/s (32,04 km/h) nedal zapochybovat ani studený západní vítr. 

Soumračný vývoj pokračoval ve velkolepém divadle, … 

… jen za blednoucích a temnících se barev, … 

… které dávaly mezi stále putujícími cáry mračen chvílemi vyniknout srpku dorůstajícího Měsíce. 

Člověk by se skoro nedivil, … 

… kdyby tu zítřejšího rána poletovaly namísto deště sněhové vločky. 

 

16. května:

Třetí májový šumavský víkend nakonec proběhl za celkově mnohem příznivějšího počasí, než jaké bylo předpovídáno.

 

15. května:

Žofie, připravena o svůj charakteristický repertoár prvními dvěma ledovými muži, neměla co do originality nabídky mnoho na výběr. Ráno a v průběhu dopoledne se sice poctivě snažila dostát připisované tradici, ale pak z ní slevila a sobotní odpoledne již vymodelovala do slunného přívětiva. A tak šumavské vodopády, bezesporu stále přebohatě divokou vodou zásobené a bouřlivě rozjásané, vystřídal opět Boubín, … 

… na sklonku dne slibující obzvláště zajímavou podívanou.

Její překvapivou součástí se na jinak vesměs pastelově zataženém obzoru staly opět Alpy.

Dnes by na jejich sebeslabší viditelnost dozajista nikdo nesázel – máj zkrátka pokračuje v neuvěřitelných zázracích.

Hlavní role však ve finále jednoznačně náležela barvám, … 

… o jejichž pestrou paletu nebyla na nejrozmanitější oblačností vyšperkované obloze … 

… skutečně pražádná nouze.  

Vůbec přitom nevadilo, že sluníčko, hlavní strůjce vší té krásy, samo o sobě zůstávalo ukryto.

Jak se ukázalo, Západočeši si na rozdíl od nás Jihočechů stále ještě místy užívali srážek. 

Májová teplota zde byla zaznamenána již podstatně vyšší, ale to koneckonců i vítr. Ten dnešní vál od jihozápadu rychlostí všehovšudy 2,9 m/s (10,44 km/h), …  

… jako by chtěl stylově podtrhnout pozvolné slábnutí barevné dramatičnosti a ukolébat krajinu ke klidnému usínání. 

 

14. května:

Co říci k dneškem končícím ledovým mužům? Vezměme to odzadu a konstatujme, že třetí nejen hned zrána zastavil vytrvalé zalévání prvních dvou, … 

… ale uchystal dokonce krásné slunečné odpoledne, jehož nálada vydržela až do večera. 

První dva si ovšem rovněž připsali nemalé zásluhy, a to o šumavské vody, …

… které dokázali obohatit a oživit více nežli celý uplynulý duben.

 

13. května:

Letošní ledové muže lze zatím zvát spíše vodními muži – a dodat, že vodou skutečně nešetří. Po horkém víkendu je to mokré ochlazení sice asi poněkud šokem, ale stačí vychutnat si, jak třeba jen úžasně oživly a stále ožívají barvy v krajině, jež letos mnohde rozkvétá poněkud se zpožděním. 

 

12. května:

Co se viditelnosti týče, dopadl z našich dvou šumavských bratří …

… dnešního zataženého a deštivého dne o něco lépe Bobík. 

 

11. května:

Druhé květnové úterý teplotně ještě překonalo předcházející den. Večer však již výrazně naznačilo blížící se změnu. Zítřek bude náležet prvnímu z ledových mužů, ale návratu zimních příznaků, jaké provázely týž den loni (viz http://vimperk.eu/index.php/vimperk/17290), se tentokrát neobávejme. Pankrác nás všehovšudy výrazně pokropí. 

Pohledem z boubínské rozhledny se zdálo, že k tomu je nakročeno již v jeho předvečer – velmi zajímavým se jevil zejména postupný rychlý vývoj zprvu nenápadného oblaku nad Basumským hřebenem, … 

… přinášející mimo jiné též jemné proměny celkové barevnosti … 

… i světla v krajině. 

Ač by se na základě všeho viděného dal očekávat déšť, … 

… ve skutečnosti na Boubíně nespadla ani kapka. 

Svěží vzduch ovšem nepopsatelně voněl … 

… a působil dojmem, že je doslova nabit elektřinou. Možná i byl, avšak nezahřmělo. 

Ochlazení tu nastalo skutečně jen nepatrné a stejně nepatrně si orpoti včerejšku pro změnu polepšil stále jihozápadní vítr, jenž tentokrát vyfoukl na anemometru hodnotu 10,7 m/s (38,52 km/h). 

Zprvu dramatický vývoj se nakonec dočkal poněkud překvapivého zklidnění a ze stále více protrhané oblohy se na svět usmály první hvězdy. Předehra dozněla – další dějství skutečně čeká až na prvního ledového muže. 

 

10. května:

Včerejší den vešel do historie nejen z již řečených důvodů, tj. především extrémně vyskočivší teploty, za jakou by se jistě nemuselo stydět ani léto, ale, jak prozradily snímky na nejrozmanitějších internetových stránkách s šumavskou či meteorologickou tematikou, rovněž zásluhou mimořádně brilantní viditelnosti Alp, a to zcela kuriózně prakticky po celý den, nadto květnový! Na rozdíl od turisticky zalidněné neděle bylo možno předpokládat, že pondělní, tedy dnešní ráno se na boubínské rozhledně ponese ve znamení naprostého klidu, což se i potvrdilo. A tak nezbývalo než pod fantastickou, červánků plnou oblohou …

… trpělivě vyčkávat, …  

… co přinese pohled náležitými směry tentokrát. Zprvu nic nenasvědčovalo tomu, že by se něco ze včerejška mohlo v principu zopakovat, avšak stoupající sluníčko nakonec rozhodlo o velkém překvapení.

Z prvotního oparu se náhle začaly nořit známé siluety – ke všemu v naprosto úchvatném prokreslení, … 

… jaké by nepřekvapilo třeba v prosinci či lednu, … 

… ale v květnu, obrazně řečeno, bralo dech. 

Zmíněný opar se však ani zdaleka nezřekl své působnosti, čímž celá situace vyznívala jako jedna velká série bohatých napínavých proměn. Bylo sice zřejmé, že dnes již s nemalou pravděpodobností nepůjde o celodenní záležitost, leč tím mimořádně silné zážitky pranic neutrpěly. 

Když se k nim pak připojil ještě nejen viditelný, ale navíc zcela neočekávaně zrcadlící krušnohorský Klínovec (jehož aktuální podobu si porovnejme s nezkreslenou třeba z loňského 4. října – viz http://vimperk.eu/index.php/vimperk/17913), … 

… výsledkem všeho bylo pomyšlení, že rodící se nový týden nemohl začít úžasněji. 

K naměřené teplotě není co dodat – snad jedině porovnat ji s předešlou, avšak jihozápadní vítr o rychlosti 9,4 m/s (33,84 km/h) každopádně typicky “zpestřoval” práci s teleobjektivem, bez jehož použití by nebylo možno skvostně viditelné Alpy divákovu oku náležitě s patřičnými detaily přitáhnout. 

Jedno je jisté – dnešního dne se ohřejeme ještě více nežli včerejšího. 

 

9. května:

Očekávaný vysněný extrémně teplý den, který v kontextu dosavadního počasí zapůsobil jako obrovský skok vzhůru, se mimo jiné v odpoledních hodinách … 

… dočkal i velmi neblahého překvapení v podobě jekotu sirén požárnických vozidel.  

 

8. května:

Týden po prvním máji se boubínské uvítání neslo ve znamení po delší době zase viditelných Alp. A jak se současně ukázalo, Plechý si na severovýchodním svahu stále drží nepřehlédnutelné zbytky sněhu. 

Nejvíce však upoutal oko pohled k Berchtesgadenským Alpám, …  

… za nimiž se v jednom okamžiku vynořila přímo pohádkově nasvícená, o cca 50 km vzdušnou čarou od Boubína vzdálenější dvojice Grosses Wiesbachhorn (3564 m n.m., 218,8 km) a Schneespitze (3317 m n.m., 215,7 km), náležící k pohoří Vysoké Taury. Takřka automaticky za dané situace očekávaný Grossglockner (nejvyšší hora Rakouska), tentokrát poněkud překvapivě zůstal ve stínu.

Dokonale ostrou viditelností se prezentoval i Velký Javor s bližším Poledníkem, ale v těch okamžicích bylo dávno jasné, … 

… že hlavní roli velkolepého představení dnes sehraje fantasticky vyladěná obloha, … 

… a to prakticky po celém obzoru, … 

… byť nejmarkantnější scenérie zákonitě pochopitelně přinese především západ. 

O tom, že se tu vlastně jedná o předehru k mimořádně teplé jarní neděli, po jaké už nepochybně každý touží, svědčil také jihozápadní vítr o maximální rychosti 3,8 m/s (13,68 km/h), třebaže v kombinaci s naměřenou teplotou mohl na leckoho stále působit dojmem spíše opačným – tedy dosti chladným. 

Kdo by však tváří v tvář nabízeným přírodním nádherám věnoval pozornost tělesným pocitům … ?  

 

7. května:

Ač se první májový pátek dal v celkovém vyznění zařadit ke stále chladným dnům, …

… v nichž krom silnějšího větru a deště nescházela ani nějaká občasná sněhová vločka, uchystal nám zejména na obloze, … 

… ale samozřejmě i pod ní … 

… spoustu uhrančivé krásy, …

… za níž se stačilo vypravit jen do nejbližšího okolí Vimperka. 

 

6. května:

Nejstatečnější ze všech … 

 

5. května:

Vývoj počasí posledních dnů by snadno mohl svádět k pomyšlení, že ledoví muži vlastně trvají nepřetržitě již od prvního máje … 

… až do víceméně nepředvídatelného okamžiku, v němž jim vítězící vyšší teplota konečně učiní přítrž. Dnešní ráno se ve vyšších polohách uvedlo poměrně vydatnou chumelenicí, jejíž pozůstatky byly ještě v pozdním odpoledni čitelné nejen v boubínských lesích, … 

…  nýbrž i na samotném vrcholu. 

Současně se dalo čekat, že tentokrát tu mnohem zajímavější nebeské výjevy nežli obvyklý západ … 

… přinese čas, v němž sluníčko dosud setrvává poměrně vysoko.

Zatímco spodní pás bohaté oblačnosti se držel v relativním poklidu nad obzorem, … 

… vrchní skvostné exempláře oblohou jen letěly, … 

… hnány západním větrem o rychlosti 12,2 m/s (43,92 km/h). Naměřený mírný vzestup teploty tím pádem o sobě příliš nedával pocitově vědět, v daném ohledu utrpěl květen porážku i od posledního března (viz http://vimperk.eu/index.php/vimperk/18219). 

Navíc je zřejmé, že nějakého toho májového sněhu si letos ještě trochu užijeme. 

 

4. května:

Podboubínské dřípatky, jako by tušily, že ještě může zahrozit sníh, nespěchají s rozkvětem v obvyklé míře, ale v podobě zcela ojedinělých zvědů teprve zkoumají situaci.  

 

3. května:

Již od roku 1978 připadá na třetí květen mezinárodní svátek zvaný Den Slunce. Letos jej oslavil i Boubín – sice za stále přetrvávající oblačnosti, … 

… ale vzdálené od naší hory natolik, … 

… aby nehrozily poslední dobou tak časté pokusy nasadit jí mlžnou čepici. Oproti předcházejícím dnům tu rozhodně došlo k znatelnému projasnění.

Zapadající sluníčko pak dnes bylo na rozdíl od včerejška k spatření, i když jen takto zacloněno. Tím ale pro změnu získala na půvabu celková barevnost oblohy i krajiny pod ní.  

Jihozápadní vítr se proháněl kolem rozhledny nárazovou rychlostí 6 m/s (21,6 km/h), která by působila jistě příjemněji, kdyby teplotní vzestup nebyl takto rozpačitým, ba spíše jen symbolickým. 

V každém případě však lze říci, že k plnohodnotným dojmům nefalšovaného jara tu schází již jen výrazější rozkvět všeho, co se vždy v tradičních barvách probouzí k novému životu. Letos se zkrátka musíme v našich končinách v daném ohledu smířit se zpožděním. 

 

2. května:

Naše známé sněhoměrné tyče byly posledního dubnového dne vyňaty a uloženy k letnímu spánku, neb je zřejmé, že v rámci posledních ležících sporadických zbytků někdejší bělostné pokrývky už opravdu nemají co na práci, a současně se zdá, že nebudou mít ani ve zbytku tohoto zatím převážně chladného jara. 

Rozhledna nicméně prozradila, že ranní přeháňky, ve Vimperku dešťové, tady stále ještě byly sněhovými. Boubín se samozřejmě nestal zdaleka jedinou horou s podobnými zážitky – sníh čerstvě nabílil spolu s mnoha dalšími například i Čerchov v sousedícím Českém lese. Nu a Velký Javor hlásil na druhý májový den skutečně rekordní přírůstek – rovných 18 cm.

Celá první májová neděle se nesla ve znamení rozsáhlého oblačného dění, … 

… které dodalo svérázné kulisy i slunečnímu západu. Navzdory všemu viděnému se však nezdálo, …

… že v podobném duchu by nutně musela pokračovat i blížící se noc. 

Naměřený bod mrazu, průběžně kořeněný západním až jihozápadním větrem o rychlosti 4,2 m/s (15,12 km/h), nasvědčoval spíše postupnému projasnění, … 

… jež by mohlo vydržet až do zítřejšího rozbřesku. Srážkovým aktivitám tím ale jistě nebude ještě konec – nacházíme se v mezičase před ledovými muži a o všelijaká překvapení tu rozhodně s ohledem na celý dosavadní průběh počasí nemusí být nouze. 

 

1. května:

První máj nás uvítal mlhami a mírným deštíkem – což o to, vláhy není nikdy dost, leda by hrozily povodně či záplavy. Ale i tentokrát stálo za to vyrazit na Boubín, a to za sluníčkem (!), jakkoli by si při vyslovení takového záměru možná leckdo na základě pohlédnutí k obloze ze slušnosti třeba jen v duchu zaťukal na čelo. Však hned první snímek i přes ponurou atmosféru prozrazuje, že onen záměr nepatřil k scestným. 

Bylo samozřejmě nutno přečkat okamžiky, které vybízely k trpělivosti, již ovšem vyvážily skvělými zážitky s putující mlhou, místy působící nadmíru tajemně. Mnohé výjevy jako by člověka vtahovaly co svědka pozdních ozvěn čarodějnického reje včerejší magické noci. 

A pak už jediný červený bod v dáli rozhodl o věcech příštích … 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vítr, dnes ryze západní, opět mírně zeslábl – na 4,7 m/s (16,92 km/h), teplota odpověděla naopak mírným vzestupem. 

 

 

 

 

 

 

 

Prosluněnému včerejšku se milý letošní první máj nevyrovná, začal deštivě a v tomtéž duchu patrně i skončí, aniž by upoutal nějakou výraznou teplotou. Zamilované šumavské dvojice budou pro zachování tradice většinou nuceny vyrazit za rozkvetlými třešněmi dále do vnitrozemí. Na druhé straně si však představme, jak by bylo na světě krásně, pokud by nás v životě trápily jen takovéto problémy.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fotokronika Jana Tláskala – duben 2021 

Fotokronika Jana Tláskala – březen 2021 

Fotokronika Jana Tláskala – únor 2021 

Fotokronika Jana Tláskala – leden 2021 

 

Fotokronika Jana Tláskala – prosinec 2020 

Fotokronika Jana Tláskala – listopad 2020 

Fotokronika Jana Tláskala – říjen 2020 

Fotokronika Jana Tláskala – září 2020 

Fotokronika Jana Tláskala – srpen 2020 

Fotokronika Jana Tláskala – červenec 2020 

Fotokronika Jana Tláskala – červen 2020 

Fotokronika Jana Tláskala – květen 2020 

Fotokronika Jana Tláskala – duben 2020 

Fotokronika Jana Tláskala – březen 2020  

Fotokronika Jana Tláskala – únor 2020 

Fotokronika Jana Tláskala – leden 2020 

 

Fotokronika Jana Tláskala – prosinec 2019 

Fotokronika Jana Tláskala – listopad 2019 

Fotokronika Jana Tláskala – říjen 2019

Fotokronika Jana Tláskala – září 2019 

Fotokronika Jana Tláskala – srpen 2019 

Fotokronika Jana Tláskala – červenec 2019 

Fotokronika Jana Tláskala – červen 2019 

Fotokronika Jana Tláskala – květen 2019 

Fotokronika Jana Tláskala – duben 2019 

Fotokronika Jana Tláskala – březen 2019 

Fotokronika Jana Tláskala – únor 2019 

Fotokronika Jana Tláskala – leden 2019

 

Fotokronika Jana Tláskala – prosinec 2018 

Fotokronika Jana Tláskala – listopad 2018 

Fotokronika Jana Tláskala – říjen 2018 

Fotokronika Jana Tláskala – září 2018 

Fotokronika Jana Tláskala – srpen 2018 

Fotokronika Jana Tláskala – červenec 2018 

Fotokronika Jana Tláskala – červen 2018 

Fotokronika Jana Tláskala – květen 2018 

Fotokronika Jana Tláskala – duben 2018  

Fotokronika Jana Tláskala – březen 2018 

Fotokronika Jana Tláskala – únor 2018 

Fotokronika Jana Tláskala – leden 2018

  

Fotokronika Jana Tláskala – prosinec 2017 

Fotokronika Jana Tláskala – listopad 2017 

Fotokronika Jana Tláskala – říjen 2017 

Fotokronika Jana Tláskala – září 2017 

Fotokronika Jana Tláskala – srpen 2017 

Fotokronika Jana Tláskala – červenec 2017 

Fotokronika Jana Tláskala – červen 2017

Fotokronika Jana Tláskala – květen 2017 

Fotokronika Jana Tláskala – duben 2017 

Fotokronika Jana Tláskala – březen 2017 

Fotokronika Jana Tláskala – únor 2017 

Fotokronika Jana Tláskala – leden 2017 

 

Fotokronika Jana Tláskala – prosinec 2016 

Fotokronika Jana Tláskala – listopad 2016 

Fotokronika Jana Tláskala – říjen 2016 

Fotokronika Jana Tláskala – září 2016 

Fotokronika Jana Tláskala – srpen 2016

Fotokronika Jana Tláskala – červenec 2016 

Fotokronika Jana Tláskala – červen 2016 

Fotokronika Jana Tláskala – květen 2016

Fotokronika Jana Tláskala – duben 2016 

Fotokronika Jana Tláskala – březen 2016 

Fotokronika Jana Tláskala – únor 2016 

Fotokronika Jana Tláskala – leden 2016 

 

Fotokronika Jana Tláskala – prosinec 2015 

Fotokronika Jana Tláskala – listopad 2015 

Fotokronika Jana Tláskala – říjen 2015 

Fotokronika Jana Tláskala – září 2015 

Fotokronika Jana Tláskala – srpen 2015 

Fotokronika Jana Tláskala – červenec 2015 

Fotokronika Jana Tláskala – červen 2015 

Fotokronika Jana Tláskala – květen 2015

Fotokronika Jana Tláskala – duben 2015 

Fotokronika Jana Tláskala – březen 2015

Fotokronika Jana Tláskala – únor 2015

Fotokronika Jana Tláskala – leden 2015

 

 

Fotokronika Jana Tláskala – prosinec 2014 

Fotokronika Jana Tláskala – listopad 2014 

Fotokronika Jana Tláskala – říjen 2014 

Fotokronika Jana Tláskala – září 2014 

Fotokronika Jana Tláskala – srpen 2014

Fotokronika Jana Tláskala – červenec 2014

Fotokronika Jana Tláskala – červen 2014 

Fotokronika Jana Tláskala – květen 2014  

Fotokronika Jana Tláskala – duben 2014  

Fotokronika Jana Tláskala – březen 2014  

Fotokronika Jana Tláskala – únor 2014 

Fotokronika Jana Tláskala – leden 2014

 

Fotokronika Jana Tláskala – prosinec 2013

Fotokronika Jana Tláskala – listopad 2013

Fotokronika Jana Tláskala – říjen 2013

Fotokronika Jana Tláskala – září 2013

Fotokronika Jana Tláskala – srpen 2013

Fotokronika Jana Tláskala – červenec 2013

Fotokronika Jana Tláskala – červen 2013

Fotokronika Jana Tláskala – květen 2013

Fotokronika Jana Tláskala – duben 2013

Fotokronika Jana Tláskala – březen 2013

Fotokronika Jana Tláskala – únor 2013

Fotokronika Jana Tláskala – leden 2013

 

Fotokronika Jana Tláskala – prosinec 2012

Fotokronika Jana Tláskala – listopad 2012

Fotokronika Jana Tláskala – říjen 2012

Fotokronika Jana Tláskala – září 2012 

Fotokronika Jana Tláskala – srpen 2012 

Fotokronika Jana Tláskala – červenec 2012 

Fotokronika Jana Tláskala – červen 2012 

Fotokronika Jana Tláskala – květen 2012 

Fotokronika Jana Tláskala – duben 2012 

Fotokronika Jana Tláskala – březen 2012 

Fotokronika Jana Tláskala – unor 2012 

Fotokronika Jana Tláskala – leden 2012 

 

Fotokronika Jana Tláskala – prosinec 2011 

Fotokronika Jana Tláskala – listopad 2011 

Fotokronika Jana Tláskala – říjen 2011 

Fotokronika Jana Tláskala – září 2011 

Fotokronika Jana Tláskala – srpen 2011 

Fotokronika Jana Tláskala – červenec 2011 

Fotokronika Jana Tláskala – červen 2011 

Fotokronika Jana Tláskala – květen 2011 

Fotokronika Jana Tláskala – duben 2011 

Fotokronika Jana Tláskala – březen 2011 

Fotokronika Jana Tláskala – únor 2011 

 

{jcomments on}