peseknove

Těžký život fotografa

 

Těžký život fotografa

 

       V neděli dne 17.10.2021 mi byla dána možnost shlédnout další stupeň morálních kvalit zastupitele města Vimperk pana Ing. Martina Paštiky.
auto

 

       Před obědem jsem si vyfotil tento automobil, který byl zaparkovaný v Pivovarské ulici před ČSOB. Jedná se o Range Rover, který se mi líbil, a proto jsem si ho vyfotil. Jak se následně ukázalo, nebylo to úplně zadarmo. Ve chvíli, kdy jsem fotil auto na mobil, tak z vrat Pizzerie Marco vyšel pan Paštika s obědem v doprovodu nějaké dívky. Jelikož s tímto člověkem nepotřebuji komunikovat, tak jsem šel zpět do Hostince Na Koreji. Když jsem přešel ulici, tak na mě začal Pan Paštika pokřikovat „Pešku!“, ale jelikož na toto oslovení nejsem úplně zvyklý, tak jsem na něj nereagoval a pokračoval jsem směrem ke Koreji.

 

       Pan Paštika mě následně zahrnul směsí nadávek počínaje čurá…, zmrd.., koko…, hajz… apod., prostě vybrané nadávky, za které by se nemusel stydět ani ten největší somrák z Pražského Hlavního nádraží a přilehlého Sherwoodu, kde se schází ta největší spodina z Česka.

 

       Na závěr první dávky sprosťáren se mě zeptal, proč fotím jeho auto. Tato otázka mě zaujala, tak jsem se otočil a oslovil ho, a také jsem se osmělil mu tykat, i když jsem starší a tykání jsem mu nikdy nenavrhl a myslím, že ani nenavrhnu, s otázkou: „To je tvoje auto?“ Na to přitakal, že jo, což mi jako odpověď stačilo a pokračoval jsem dál na Korej. Následovala další sprcha nadávek, ale jelikož se z mé strany nedostavila adekvátní reakce, tak svojí agresivitu zvyšoval a na závěr mi vyhrožoval fyzickým násilím a dokonce i likvidací.

 

       Od člověka jeho postavy jde o úsměvnou představu, kdy nejenže na toto nemá fyzické proporce, ale hlavně na splnění takovéto výhružky nemá koule. Tento typ lidí je maximálně schopen někomu poškodit zrcátko u auta, a to ještě za úplné tmy a s notnou dávkou povzbuzující prostředků „na odvahu“.

 

       Ovšem jiná situace je, kdy ke splnění této výhružky, což plně odpovídá jeho morálním kvalitám, si někoho najme. Z jeho odhodlání při naší „konverzaci“, tak zřejmě chtěl i působit, což je při jeho kontaktech na členy Berdychova gangu i uvěřitelné. V každém případě je to směr, kam by asi nejdříve ubíralo vyšetřování, kdybych měl nějakou „nehodu“.

 

       Jsem od přírody přemýšlivý typ, vzniklá situace a neadekvátní chování pana Paštiky mě docela zaskočilo. Přišel jsem na tři důvody, proč pan Paštika na vyfocení jeho auta, takto reagoval.

 

       Buď byl právě ve stádiu nedostatku resp. přebytku návykových látek, ale jelikož jsem byl od něj minimálně 10 metrů, tak toto jsem nebyl schopný posoudit.

 

       Nebo už nepodržel naše politické hašteření, kdy jsem ho přistihl při lži na veřejném zasedání zastupitelstva, připravil ho o jeho billboardy na Vodníku, donutil ho platit městu za své billboardy, a dokonce doplatit za jejich užívání tři roky zpětně, kdy větší ránu spíš utrpělo ego než peněženka. Na klidu mu taktéž nepřidává pozastavení podepsání nájemní smlouvy na 35-ti leté užívání chatek na Vodníku, kdy smlouva s takovouto prioritou ještě stále není v registru smluv, či jiné drobné šťouchance. Myslím, že politik s 30-ti letou praxí, by měl umět toto ustát.

 

       Třetí varianta je, že je něco špatně na samotném automobilu.

cd

       Ihned na první pohled zjistíte, že se jedná o automobil, který nese označení CD, což je označení pro vozidla, jejichž vlastník nebo provozovatel je osoba požívající diplomatických nebo konzulárních výsad a imunit podle příslušných mezinárodních smluv.

 

       Ovšem registrační značka použitá na vozidle pana Paštiky je určená pro vozidla, jejichž vlastník nebo provozovatel je osoba vykonávající funkci honorárního konzula podle příslušných mezinárodních smluv a má tento vzor.

hc

 

       Je tedy otázkou, zda pan Paštika je diplomat, či konzul požívající diplomatických nebo konzulárních výsad a imunit, anebo jen honorární konzul?

 

       Honorární konzul  je v diplomacii čestná funkce zahraničního zástupce. Honorární konzulové zastupují stát v místě svého působení čestně a oproti běžným konzulům na konzulátech i neplaceně, často nejsou ani státními příslušníky státu, pro který pracují. Nejsou také zaměstnanci ministerstev zahraničí, na rozdíl od kariérních konzulů.

 

       Při letmém hledání na internetu (http://www.hcbahamas.cz/cs/kontakt/) jsem zjistil, že pan Paštika je honorární konzul Bahamského společenství v České republice, s úplným zněním:

 

Konzulát Bahamského společenství v ČR 
Vedoucí úřadu: Ing. Martin Paštika, MBA
Funkce: Honorární konzul
Působnost úřadu: Česká republika
Adresa
Benešovská 1864/21
101 00 Praha 10 – Vinohrady

 

 

       Pak tedy je otázkou, zda může své vozidlo označovat jako, že je osoba, která požívá diplomatických nebo konzulárních výsad a imunit, když Bahamské společenství nemá diplomatické zastoupení akreditované pro ČR.

 

       Dále pravomoci honorárního konzula jsou upraveny ve Statutu českého honorárního konzulárního úředníka. Na rozdíl od jiných zastupitelských úřadů ČR je v něm výslovně zakotvena zásada, že honorární konzulové nesmějí vyvíjet žádnou politickou činnost. Očekávám, že stejné podmínky podle příslušných mezinárodních smluv budou platit i pro honorární konzuly Bahamské společenství.

 

       Jen připomínám, že pan Ing. Martin Paštika zastává funkci zastupitele města Vimperk a zároveň je i letitým předsedou místní sdružení ODS ve Vimperku.

 

       K ověření své domněnky jsem oslovil Ministerstvo zahraničních věcí ČR, Generální inspekci a interní audit se sídlem Loretánské nám. č. 5, 110 00 Praha 1, aby se k dané věci vyjádřilo.

 

       Na jednání pana Paštiky jako zastupitele města jsem chtěl původně zaslat stížnost paní starostce, do jejichž rukou složil slib za odstoupivšího zastupitele pana Caise, kde mimo jiné slíbil, že bude vykonávat svěřenou funkci svědomitě v zájmu občanů města a že se bude řídit zákony ČR.

 

       Domnívám se, že se pan Paštika dopustil veřejně hrubé neslušnosti, a dále vyhrůžek fyzického napadení a likvidací, což jsou minimálně znaky skutkové podstaty trestného činu výtržnictví.

 

      Z dřívějších zkušeností je mi jasné, kdo komu na radnici poroučí a boj s větrnými mlýny zatím nechci absolvovat. K samotnému dění ještě uvedu, že excesu pana zastupitele byl přítomný svědek, který celý průběh jednání pana Paštiky je ochoten dosvědčit.

 

Tak zase někdy a v lepších časech

 

Ing. Milan Pešek 

 

 


{jcomments off}