peseknove

Radary

 

Radary

 

 

       Usnesením Rady města vedené pod č. 910 ze dne 7.10.2019 se i Vimperk přiřadil k městům, která se rozhodla doplňovat svou kasu pomocí pokutování řidičů za nedodržování rychlosti. Dosud máme tři měřené úseky Sušická ul., Pražská – Pasovská ul., a Korkusova Huť.

 

 

Podíval bych se na jednotlivé měřící úseky podrobněji.

 

  1. Sušická ulice: zde považuji měření dodržování rychlosti 50 km/hod. za zcela oprávněné a odůvodněné, a to zejména blízkostí Základní školy Smetanova, přechodu pro chodce a zvýšeným pohybem nakupujících v okolí prodejny Tesco.

 

 

   2.  Pražská – Pasovská ulice: úsekové měření v těchto ulicích bych rozdělil na dvě části:

a. měření dodržování rychlosti v obydlené části ulice Pasovská od čp. 150 po hotel Terasa je zcela v pořádku, kdy se zde pochybují, jak učni z přilehlého učiliště, tak občané zde bydlící, popř. občané čekající na autobusové zastávce nebo směřující do místní zahrádkářské kolonie.

b. měření rychlosti v úseku od hotelu Terasa ke křižovatce u hotelu Anna mi přijde šikanózní. V tomto úseku neexistuje chodník, ba přímo chodcům je do tohoto úseku vstup zakázán, přičemž silnici lemují oboustranné svodidla. Nenachází se zde ani žádný obytný či průmyslový objekt. V tomto cca 300 metrovém úseku by pro plynulost provozu měla být rychlost upravena na 70 km/hod. stejně tak, jak je tomu při příjezdu ze Strakonic. V tomto úseku taktéž není žádný pohyb chodců a není zde žádná zástavba. Navazující přechod pro chodce je řízený světelnou křižovatkou, čímž je bezpečnost chodců dostatečně zabezpečena, a to i pomocí bezpečnostních ostrůvků.

 

 

   3.  Korkusova Huť – rychlost v této obci by měla být upravena na 70 km/hod. Průjezdem obcí nedochází k ohrožení občanů. V měřeném úseku se nachází po levé straně pouze jeden dům, a to v dostatečné vzdálenosti a ještě za plotem. V tomto úseku není přechod pro chodce a ani žádné služby pro občany, které by vyžadovaly takovéto omezení rychlosti. Obcí Korkusova Huť prochází silnice I. třídy č. 4, která pokračuje na hraniční přechod Strážný a snížení rychlosti na 50 km/hod. taktéž považuji za šikanózní.

 

 

Kolik to stojí?

 

 

       Město uzavřelo nájemní smlouvu se společností GEMOS Dopravní systémy, a.s. Smluvní strany se dohodly, že pronajímateli náleží za poskytnutí měřících zařízení do dočasného užívání nájemce a za poskytování služeb souvisejících s provozem pronajatých měřících zařízení, jejichž plnění je předmětem nájemní smlouvy, měsíční nájemné, odpovídající částce ve výši 70.180,- Kč za každý oboustranný úsekový měřič rychlosti při současném pronájmu 3 měřících zařízení.

 

       Z toho plyne, že na třech úsecích zaplatí město nájem 3 x 70 180,- Kč x 12 měsíců = 2 526 480,- Kč za jeden rok. Pokud uvážíme, že běžná pokuta činí 500,- Kč, tak za jeden rok je potřeba udělit více než 5 000 pokut, aby se zaplatil jen vlastní nájem radarů.

 

 

 

V registru smluv jsem našel dva druhy smluvního řešení úsekového měření:

  

    1.   město Brandýs nad Labem se rozhodlo pro nákup dvou kusů souprav zařízení pro obousměrné úsekové měření rychlosti vozidel typové označení SYDO Traffic®Velocity od společností GEMOS Dopravní systémy za částku 1 384 600,- Kč.

 

    2.  město Trutnov se rozhodlo pro nájem technického zařízení pro měření úsekové rychlosti vozidel typové označení SYDO Traffic®Velocity od společností GEMOS, kdy mluvní strany se dohodly, že pronajímateli náleží za nájem zařízení a za služby nutné k rutinnímu provozu zařízení, jejichž plnění je předmětem této smlouvy, nájemné ve výši 17 700,- Kč za měsíc.

 

 

       Jsem zvyklý od Rady a Zastupitelstva města Vimperk na ledasco, ale za roční nájem radarů zaplatit přes 2,5 miliony, kdy nákup kompletního zařízení pro tři úseková měření je cca 2 076 900,- Kč mi přijde přes čáru. Co asi tomu říká kontrolní výbor?

 

 

       A jaký je další osud neopatrných řidičů s těžkou nohou, kteří nezaplatili pokutu? Neuhrazené pokuty přecházejí do správního řízení. Od počátku měření do dne 8.10.2021 bylo do správního řízení zařazeno 3629 případů. Městský úřad Vimperk pak na základě § 106 odst. 2 zákona č. 500/2004 Sb., (správního řádu), předává neuhrazené závazky vůči městu Vimperk, vydané ve správním řízení správním orgánem. Tedy neuhrazené pokuty za překročení povolené rychlosti uložené ve správním řízení, město Vimperk podstupuje obecnému správci daně, tj. příslušným celním úřadům.

 

 

       Co je skutečně zlá zpráva pro občany? Z Vimperka se stal velkododavatel podnětů pro exekuční řízení. Jen pro představu, od začátku provozování radarů do současné doby, bylo postoupeno a následně přikázáno 497 exekučních případů za překročení rychlosti v obci Korkusova Huť s dlužnou částkou 890 881,72 Kč a dále 57 exekucí za překročení rychlosti v ulici Sušická v celkové částce 96 900,- Kč.

taburadar

 

       Kdo si stále myslí, že je tu vedení města pro občany, tak by se měl v této fázi hluboce zamyslet. Na straně jedné nehorázné platby za pronájem radarů a na straně druhé nekompromisní přístup k přestupníkům, kdy úředníci města na řidiče hrnou exekuce, jak na běžícím pásu.

 

 

       Jeden příklad za všechny. Můj známý si šel vybrat kartou peníze, které bankomat odmítl vyplatit. Naštěstí to bylo v čase, kdy byli zaměstnanci banky v práci a měl tam známou, která s ním začala pátrat, proč byl požadavek na platbu zamítnut. Po čtvrt hodině zjistili, že mu účet byl odstaven z důvodů exekuce, za kterou stojí Celní úřad pro Jihočeský kraj. Jelikož si nebyl vědom žádného celního nedoplatku, tak pátrali dál a pak zjistili, že před dvěma měsíci jel v obci Korkusova Huť rychlostí 70 km/hod., a to je důvod exekuce.

 

 

       Toto se může stát, ale můj známý se o přestupku dozvěděl až na základě exekuce na svůj účet. Přestože má trvalé bydliště ve Vimperku, kde na stejné adrese žije více jak 10 let, nebyl řádně obeslán a nebyl informován, a to ani o přestupku či pokutě, tak ani o vedeném správním řízení. Tato sranda ho stála 3.500,- Kč.

 

 

       Myslím, že když se město pustilo do takovýchto temných vod, tak by mělo řádně informovat řidiče o tom, že udělali přestupek, že mají zaplatit pokutu a že na ně bude –radar je uvalena exekuce. Pokud toto město nebude moc prokázat, jistě se v budoucnosti nevyhne soudním sporům.

 

 

       A na závěr taková perlička na odlehčení. Jen ve Vimperku se můžete setkat s tím, že informační panel pro měření rychlosti je umístěn tak, že měří rychlost řidičů při výjezdu z města. Informační panel na vedlejším obrázku byl původně umístěn v obci Korkusova Huť a soužil pro informaci řidiči, jakou rychlostí právě projíždí obcí. Nyní je panel umístěn pod hřbitovní zdí směrem k budově TKB, kdy tato silnice končí na křižovatce nad Vimperkem. Soudný člověk by očekávat, že důležitější informace bude pro řidiče, jak jede rychle po sjezdu z táhlého kopce, a to zejména když se blíží k přechodu pro chodce, který slouží zejména pro vstup na hřbitov, a dále vozovka pokračuje ulicí Nad Stadionem, kde se mimo jiné nachází i Veterinární ordinace se zvýšeným pohybem lidí a pobíhajících zvířat. Ale tak složitou úvahu od odpovědných úředníků města asi nemůžeme očekávat.

 

 

Tak zase někdy,

Ing. Milan Pešek 

 


{jcomments off}