peseknove

Nový panelák, anebo parkovací dům?

 

Nový panelák, anebo parkovací dům?

 

 

       V závěru svého článku „Byty pro Vimperk“ jsem naznačil, že hnutí Jihočeši 2012 mají pro řešení bytové otázky připraveny rozmernávrhy, které výrazně budou řešit neutěšenou bytovou otázku Vimperka.

 

 

       Jedním z těchto návrhů je výstavba obytného domu na pozemcích 1842/70 a 1842/68, které jsou v současnosti v majetku Zdeňka a Jolany Kutilů, a je to jeden z pozemků, který byl nabídnut městu jako parkoviště za symbolickou nájemní cenu 100,-Kč/rok, při rekonstrukci ulice Mírová a dále sloužilo stavební firmě Strabag jako technické parkoviště.

 

 

       Tyto pozemky byly původně určeny k výstavbě posledního panelového domu na Sojčáku, kdy při výstavbě sídliště se v těchto místech nalézaly stavební buňky stavbařů, ale po ukončení výstavby se nějak na tento pozemek pozapomnělo. Bohužel na tento pozemek si nevzpomněl ani nikdo z vedení města, a tak došlo k jeho prodeji soukromé osobě.

 

       Celková velikost pozemku je 2.236 m2 , je plně zasíťovaný a připravený k výstavbě. Zvažuje se varianta apartmánového domu o dvou vchodech, výšky 4 pater a čtyřech bytových jednotkách na patře. Celkově se tedy jedná o 32 nových bytů. Po případné změně v územním plánu lze zvažovat výstavbu panelákového domu. Samozřejmě by došlo i přeložení chodníku, který se v současnosti nachází na pozemku manželů Kutilů.

 

 

       Další variantou je výstavba parkovacího domu, který by měl dvě patra v podzemí a tři nadzemní patra s kapacitou 50 vozů na jedno patro. To znamená parkovací dům pro 250 aut, který by bezprostředně sousedil se sídlištěm.

 

 

rozmer2

       Pan Kutil jednal s vedením města a je nakloněn k provedení směny svých dvou pozemků, za menší pozemek o výměře 1.920 m2 parcelní číslo 1783/1, což je tolik diskutovaný pozemek s chatkami na Vodníku. Podívejme se na tuto směnu pouze z ekonomického hlediska. Nejvyšší nabídka za pronájem pozemku s chatkami byla 130.000,- Kč/rok, tedy celkový výnos pro město za 35 let je 4.550.000,- Kč. Pozemek slouží hlavně jako výdělečná činnost pro soukromé osoby. Podle obratové predikce, vytvořené jedním z účastníků výběrového řízení na dlouhodobý pronájem chatek, by měl být celkový obrat přes 88 milionů korun včetně DPH. Město samotné za 35 let pronájmu získá cca 4,5 milionu Kč.

 

       Majitel parcel 1842/70 a 1842/68 o celkové výměře 2.236 m2 si hodnotu svých pozemků cení na 10 milionů korun. Což jsou nemalé peníze, ale bohužel odpovídají současné ceně nemovitostí.

 

 

       Ovšem směnou pozemků by město získalo lukrativní zasíťovaný pozemek připravený k výstavbě buď 32 bytů, anebo 250 pakovacích míst a nemuselo by za něj zaplatit ani korunu. Kdyby město chtělo koupit výše zmíněné pozemky a na jejich uhrazení použít peníze z pronájmu pozemku na Vodníku, muselo by ho pronajímat minimálně 75 let.

 

 

       Je třeba se zamyslet nad otázkou, zda městu jde o nové bydlení, či nové parkovací místa, anebo zisk podnikatele, který bude ubytovávat lufťáky na Vodníku, z čehož obyčejný občan Vimperka nemá žádný užitek a přiznejme si, že 130.000,- Kč za rok pro město je při současném rozpočtu přes 300.000.000,- Kč, jako zrnko v písku.

 

 

       Bohužel na radnici sedí Paštikovo přisluhovači, a tak na tuto velice zajímavou směnu nechtějí nepřistoupit. Může se stát, že tento pozemek, a ještě za vyšší cenu, bude prodán developerům, kteří zde zbudují apartmány pro pražskou klientelu, která si velice oblíbila sportovní areál na Zadově v dojezdové vzdálenosti 20 km a celkově i naší celou Šumavu, a proto jsou ochotni zakoupit rekreační byt za 5, 10 nebo i 15 milionů korun. Rekordní cena bytu na Kvildě už dosáhla 18 milionů korun.

 

 

       Jednou z priorit hnutí Jihočeši 2012 je výstavba bytů pro Vimperské občany, nikoliv prosazování ekonomický zájmů VIP občanů.

 

Tak zase někdy

 

Ing. Milan Pešek 

 

 


{jcomments off}