peseknove

Zamrzlé projekty

 

Zamrzlé projekty

 

 

       V březnových Vimperských novinách je uveden článek týkající se architektonické studie smuteční síně na vimperském hřbitově, kterou radnice objednala u Ing. Arch. Jakuba Vaška, podle které bude v letošním roce zpracována projektová dokumentace pro vydání stavebního povolení. Na závěr tohoto článku Martin Kalous, (vedoucí Odboru hospodářského a bytového) konstatuje, že pokud vše proběhne podle stanoveného harmonogramu, bude moci nové zastupitelstvo v nacházejícím volebním období rozhodnout, zda tuto stavbu zařadí mezi projekty, které bude realizovat.

 

       Občanům města je veřejně známá tísnivá finanční situace města, do které jí dostalo současné vedení města neřízeným mrháním finančních prostředků, kdy zadluženost města přesáhla stovky miliónů korun a město dokonce muselo jednorázově vrátit úvěr ve výši 50 miliónů korun, protože reálně hrozilo, že by městu již žádná banka z důvodu předluženosti nepůjčila.

 

       Z tohoto důvodu mi přejde scestné, že město dál zadává studie, projekty a dokonce nechává zpracovávat projektovou dokumentaci k vydání stavebního povolení k dalším megalomanským projektům, kdy je zcela zřejmé, že na takovéto projekty v příštích deseti letech nebude mít finanční prostředky, a nechá tak propadnout další stavební povolení.

 

       Protože tento postup města se neustále opakuje, přišlo mi toto počínání jako vzorec, kterým vedení města z městské kasy neustále odčerpává finanční prostředky na nikdy nerealizované projekty.

 

       K ověření mého podezření jsem požádal kancelář starostky podle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím o soupis veškerých projektů a studií, které byly objednané městem, ale nebyly realizované, a to od roku 2010 do roku 2022, tedy z období kdy na radnici působil a bohužel stále působí tandem Martanová – Petrášek.

 

       K mému úžasu jsem zjistil, že dne 13.12.2021 Rada města Vimperka schválila sazebník na úhrady za poskytování informací. Za požadované informace mi kancelář starostky vyúčtovala náklady ve výši 3.300,- Kč. Pouze konstatuji, že ze svých daní platím nejen zaměstnance města, který požadovanou agendu zpracovává, ale dokonce platím i Radu města, která činí obstrukce při plnění jejich zákonných povinností. Na porušování zákona ze strany radnice si pomalu zvykáme, jako na standardní jednání, nad kterým se již skoro nikdo ani nepozastaví.

 

       Přestože jsem tento nehorázný poplatek nezaplatil, tak podstatou informaci jsem přesto získal. Výše účtované částky tvoří náklady za mimořádně rozsáhlé vyhledávání informací, za kterou si účtoval Odbor investic a údržby práci jednoho zaměstnance v trvání 16 hodin a Odbor životního prostředí za práci jednoho zaměstnance v délce trvání 6 hodin.

 

       Shrnutí, za 12 let působení tandemu Martanová – Petrášek bylo zadáno, ale hlavně zaplaceno, tolik nerealizovaných projektů a studií, že k jejich zdokumentování a odůvodnění proč byly vůbec zadány a z jakého důvodu nebyly realizovány, by to zabralo práci na tři pracovní dny jednoho kvalifikovaného zaměstnance města. Jen pro představu o jaké nerealizované projekty se třeba jedná:

 

 

       Areál vodních sportů. S odstupem času jsem přesvědčen, že šlo pouze o projekt, který měl přejít bazenv zapomnění jako ostatní nerealizované projekty. Jenže se na vimperské radnici na 18 měsíců změnila politická situace, kdy tyto finanční hrádky přestal ovládat výše zmíněný tandem a pak se začaly dít věci. Nová koalice vedená Jihočechy 2012 zařídila úvěrový rámec a najednou byly peníze na bazén. Z tohoto důvodu vznikaly další a další návrhy na úpravu a hlavně rozšíření areálu, jejichž hlavním strůjcem byl pan Petrášek, kdy z původní ceny bazénu ve výši 80 miliónů korun byly najednou náklady přesahující 140 miliónů.

 

 

       Uvedu některé příklady rozšiřování původního záměru o pouhé zastřešení stávajícího bazénu: nový příjezd k areálu od Tesca, dva tobogány, dětský vnitřní bazének, občerstvení a restaurace, saunový svět, venkovní plavecký bazén (navýšení o cca 15 miliónů korun), wellness, suterén s návazností na okolní hřiště tvořící zázemí pro ostatní sportovce letního areálu a dokonce i veřejné WC. Přesto i na takto nabubřelý projekt byly peníze a závěr asi zná každý. Volebním tahákem všech stran současné koalice bylo dokončit výstavbu bazénu, která byla finančně plně krytá. První počinem zvolené koalice bylo nezvratné zrušení dostavby bazénu. Jen připomenu, že při současných cenách by se nyní bazén nepostavil ani za čtvrt miliardy korun. Projekt byl 6x pozměněn a rozšířen a celkové náklady na projektovou dokumentaci přesáhly 6 miliónu korun. Tedy město vyhodilo 6 miliónů korun za kupu papírů a dovolím si tvrdit, že to byl prapůvodní záměr zainteresovaných lidí z vedení města. A jaký byl motiv veškerého snažení? Urvat něco málo z městských peněz i pro sebe.

 

 

       Parkovací dům. V období, kdy situaci na radnici neovládal tandem Martanová – Petrášek, dospěl projekt pakovacího domu na Sojčáku do fáze vydání stavebního povolení, přičemž i tento projekt byl zcela finančně pokryt. Náklady na výstavbu se pohybovaly okolo 15 miliónu korun. V době realizace tohoto projektu na svém postu již opět kralovala pí. Martanová a k úžasu všech rozšířila projekt o jedno patro, a pak po „konzultaci“ s projektantem konstatovala, že parkovací dům by stál okolo 35 miliónů korun, na což město nemá peníze a celý projekt shodila ze stolu.

 

       Dále mohu uvést rozsáhlou studii k lokalitě „Na kavalérii“, která konstatovala, že pouze investice do stavebních pozemků by město stálo cca 70 miliónů korun, a to je vše. Nikde se dále s tímto záměrem neoperovalo a předem bylo jasné, že na toto město nemá finanční prostředky. Tak se aspoň radní ujistili, že na to skutečně nemají peníze! Stejně dopadly studie o revitalizace starého sídliště, parkovacích míst, projektu Bidli, cyklostezka skrz Vimperk a řada dalších projektů, o jejichž počtu a osudu se můžete dozvědět více, ale pouze v tom případě, když městu zaplatíte poplatek 3.300,- Kč.

 

 

A jaké projekty se realizovaly:

 

       Májovka. Když se odpískal bazén a najednou leželo na účtu města mnoho bezprizorních miliónů, tak se vedení města zamyslelo, za co by je mohlo utratit. Pí Martanová si prosadila rekonstrukci ulice 1. máje podlemajo připraveného projektu. Co má Májovka za mouchy, či spíš masařky, nebudu rozpitvávat, pouze se pozastavím nad kvalitou projektu, který podle mě, měl být také uložen „k ledu“, kdyby ovšem Jihočeši 2012 nezajistili zmiňovaný úvěrový rámec. Realizace daného projektu byla Krajským úřadem zakázána a uvedu pár důvodů proč: dokumentace postrádá zákonné ustanovení k vydání společného povolení, zmatečná územní rozhodnutí, absence projektové dokumentace, absence závazného stanoviska silničního správního orgánu, absence výjimky z vyhlášky č. 398/2009 Sb., nedoložení souhlasu spoluvlastníka dotčeného pozemku, neoprávněná změna provedená MěÚ Vimperk v rozsahu žádosti, projektová dokumentace bez dílčích příčných řezů, projektová dokumentace nereflektující na vyhlášku 499/2006 Sb. apod. Z toho se dá usuzovat, že předložený projekt stačil na vyinkasování odměny, bohužel nebyl vůbec připravený k realizaci.

 

 

       Internát lesnické školy. V minulém roce se realizovala přestavba bývalého internátu na 31 bytových jednotek. Realizace tohoto projektu vznikla pouze jako důsledek přebytku peněz, které město muselo utratit, protože se totiž zavázalo k povinnému vyčerpání úvěru, kdyby tak neučinilo, bylo by bankou sankciováno, a to pokutou ve výši cca 4 milióny korun, to máme ale odborníky na sepisování smluv! Musím podotknout, že i tento projekt byl původně připraven jen jako kamufláž k čerpání peněz z městské kasy. Jak jinak si vysvětlit, že projekt vůbec neřešil stav střešní krytiny a fasády samotného objektu? Do nových bytů již první zimu začalo zatékat. A k samotnému projektu, jak dlouho by působil takovýto projektant pro soukromého investora, když na projektu 31 bytů bylo potřeba provést 40 změnových listů? To projde jen u nás, udělat něco jako projekt, který se hlavně zaplatí a pak se někam založí ad acta, a pak fundovanému zaměstnanci města trvá 3 pracovní dny, než je schopen podat relevantní informace.

 

 

Myslím, že jako malý příklad toho, jak se také dá oficiálně nakládat s městskými penězi, to stačí.

 

 

Tak zase někdy příště.

 

Ing. Milan Pešek 

 

 


{jcomments off}