Stavební léto ve Vimperku

 

Stavební léto ve Vimperku

 

 

      Léto patří tradičně k období, kdy nejvíce probíhají stavební práce. Nejinak tomu je i v letošním roce. Oproti předchozímu roku však nenastala výrazná omezení na páteřních komunikacích ve městě. Menším omezením se ale nejde vyhnout, ať jsou to omezení pro chodce nebo řidiče.

 

       Na sídlišti Míru probíhala další část regenerace panelového sídliště. V letošním roce šlo o rekonstrukci chodníků, schodišť, vybudování nových stezek, nového mobiliáře, veřejného osvětlení, přístřešku na odpady a to vše od mateřské školy Mírová směrem k večerce u „lesáckého paneláku“. Výsadba stromů a zeleně proběhne na podzim. V létě byla na sídlišti dokončena výstavba nových parkovacích míst – 2. etapa, navazující na loňské práce. Jedná se o nová parkovací místa v různých částech sídliště.

 

       Mladí i dospělí fotbalisti budou mít k tréninkům nové, moderní, multifunkční hřiště „umělku“ na bývalém škvárovém hřišti, které bude rovněž sloužit školám i veřejnosti. Hřiště bude osvětlené ze stožárů, což umožní trénink v podvečerních hodinách. Z dotačních peněz od Jihočeského kraje bude rekonstruováno veřejné osvětlení na Vodníku. Výrazně se i po technické stránce díky prodloužení rozvodů vody a elektřiny zlepší podmínky pro zasněžování, částečně tím tak odpadne tahání hadic po louce. Pro zkvalitnění podmínek sportování je vybudováno zcela nové zázemí pro sportovce a organizátory tréninků a závodů v tomto areálu nad spodní loukou.

 

      Ani v tomto roce neustal stavební ruch v obou základních školách. Proinvestovaná částka je 40 milionů korun. Již na jaře letošního roku počaly přípravné práce na generální rekonstrukci školní jídelny v ZŠ Smetanova včetně souvisejících prostor v této škole. Jídelna byla v nevyhovujícím stavu. Současně s touto stavbou proběhla rekonstrukce sociálního zázemí v druhém nadzemním podlaží, které využívá DDM. Věříme, že žáci, zaměstnanci školy i ostatní strávníci budou s výsledkem spokojeni. Čeká je nové a pěkné zázemí s moderním gastro vybavením 21. století a vše bude od nového školního roku komfortnější a útulnější. Díky dotaci bude udělána kompletní rekonstrukce obložení v obou tělocvičnách této základní školy.

 

 

       Horní budova ZŠ TGM v ulici 1. máje bude mít kopletně zrekonstruovaná sociální zařízení, včetně umyvadel v učebnách a kabinetech. Při této opravě byly vyměněny vnitřní dveře v budově a okna v hygienických zařízení ve všech podlažích. Akce byla rovněž podpořena dotací od Ministerstva pro místní rozvoj.

 

       V květnu byla zahájena generální rekonstrukce kořenové čistírny odpadních vod na Lipce. Již od roku 2016, kdy byla zpracována dokumentace, byla tato akce plánována. Tuto náročnou stavební akci z technologického hlediska a zachování její funkce, bylo nezbytné rozdělit do dvou let. V příštím roce by měla být stavba dokončena.

 

 

      Často diskutované téma, co bude a kdy s prostorem po bývalé prodejně nábytku pod zimním stadionem, je u konce. V létě byly zahájeny práce na úpravě prostoru v okolí zimního stadionu a na podzim by mělo být vše dokončeno včetně nového parkoviště po bývalé prodejně, kde přibude celkem 20 parkovacích míst, které budou sloužit nejen návštěvníkům sportovního areálu a zimního stadionu, ale také místním lidem z blízkého okolí.

 

 

       Práce související s opravou požárních nádrží pokračovaly i letos. Na Sklářích je obnovena původní nádrž na návsi a zbývá dodělat úpravu okolí. V osadě Bořanovice bude zahájena další etapa rekonstrukce kaple.

 

 

       V rámci participativního rozpočtu bylo přáním klientů a zaměstnanců nemocnice vybudovat lávku přes Křesanovský potok, díky které se zkrátí trasa pro vycházky na Vodník pro ty, kteří jsou méně pohybliví nebo upoutáni na invalidní vozík. Lávka již slouží svému účelu. Jsme rádi, že jsme mohli toto přání splnit a akci realizovat.

 

 

       Po loňském roce, kdy v původním internátu lesnické školy bylo vybudováno 31 bytů, je pokračováno s rekonstrukcí této budovy a to v jejím zateplení a výměně střešní krytiny. Veškeré stavební práce velkého a malého charakteru je možné realizovat proto, že se nám dobře daří ekonomicky zvládat řízení města a jsme úspěšní v získávání dotací. Za podáváním žádostí o přidělení dotace je velký kus práce a zejména pak vysoká administrativní náročnost při jejich podání.

 

       Mimo jiné se jedná o tyto akce:

regeneraci panelového sídliště – 6 mil. Kč, multifunkční hřiště – 2,8 mil. Kč, rekonstrukce kuchyně ZŠ Smetanova – 8,5 mil. Kč, požární nádrž na Sklářích – 1,5 mil. Kč, obložení v tělocvičně ZŠ Smetanova – 1,6 mil. Kč, rekonstrukce sociálních zařízeních na ZŠ TGM – 10,7 mil. Kč, oprava osvětlení na Vodníku – 180 tisíc Kč, Klášterec – připojení na vodovod – 3 mil. Kč, revitalizace veřejného prostranství před zimním stadionem – 5 mil. Kč a další menší dotační podpory. Celkově tak město svoje aktuální investiční plány financuje z jiných zdrojů v objemu kolem 40 milionů korun.

 

 

       S létem stavební sezóna nekončí. I po prázdninách budou probíhat další stavební práce a opravy. Věříme, že se nám podaří všechny naplánované investiční akce na podzim úspěšně dotáhnout do konce. Paralelně s tím se začne v podzimním období připravovat rozpočet města s investičními prioritami pro rok 2023. Rozhodnutí o podobě rozpočtu bude na novém zastupitelstvu, které vzejde z komunálních voleb.

 

 

Přejeme krásný zbytek léta.

 

Jaroslava Martanová, starostka
Zdeněk Kuncl, místostarosta

 

Popisky k fotografiím :

1) Generální rekonstrukce jídelny a zázemí v ZŠ Smetanova
2) Lávka přes Křesanovský potok
3) Multifunkční hřiště
4) Nová parkovací místa pro sídliště Míru
5) Obnova požární nádrže na Sklářích
6) Regenerace panelového sídliště rekonstrukce
7) Regenerace panelového sídliště rekonstrukce
8) Rekonstrukce sociálních zařízení v ZŠ TGM
9) Úprava prostoru v okolí zimního stadionu a po bývalé prodejně nábytku
10) Zázemí pro sportovce a organizátory tréninků a závodů

 {gallery}Jitka/rok2022/srpen/stavby{/gallery}

 


{jcomments off}