strakonice

Nákupní park ve Vimperku

 

Nákupní park ve Vimperku

 

 

Vážení spoluobčané, podnikatelé,

 

 

       na jednání zastupitelstva města Vimperk se má v pondělí 5. září projednávat bod č. 10. Návrh s popisem záměru je elektronicky přístupný zde:  Návrh na pořízení změny č. 5 ÚP Vimperk.

 

       V popisu se uvádí, že předmětem záměru Změny č. 5 územního plánu Vimperk je změna funkčního využití plochystrakonice dopravní infrastruktury na plochu smíšené bydlení a občanská vybavenost. Jedná se o areál bývalého ČSAD.

 

       Na místě by mělo, jak jsme byli informováni na pracovním jednání zastupitelů, vyrůst nový nákupní park podobný tomu ve Strakonicích v Katovické ulici. Na vimperské výpadovce na Prachatice by tedy měla být nová Billa, dm drogerie, chovatelské potřeby Super ZOO, Sportissimo, elektro Planeo, Pepco, Jysk a další obchodní jednotky.

 

       Prvním a zásadním krokem k tomu, aby mohl tento nákupní park vzniknout, je změna územního plánu. Jak je ve Vimperku zvykem, podobné zásadní změny nejsou ze strany vedení města, které se k projektu staví vstřícně, diskutovány ani s veřejností, ani s místními podnikateli a obchodníky. Zato je vedení města v pravidelném kontaktu s novými majiteli uvedeného pozemku – developerskou skupinou Portin a KPDG z Prahy.

 

       Původně měla být součástí záměru i výstavba bytů, která by Vimperku nesporně pomohla. Od tohoto plánu bylo ale už opuštěno a na místě má vyrůst právě jen obchodní park. Informace o vypuštění výstavby bytů z projektu je nová a seznámili nás s ní až představitelé developera na pracovním jednání zastupitelstva. Vzhledem k tomu, že místní podnikatelé a majitelé obchodů stejně jako místní obyvatelé nebyli s tímto záměrem za strany vedení města seznámeni, rozhodla jsem se ho zveřejnit a představit vám ho.

 

       Již z minulosti máme zkušenosti s odprodejem strategických území obchodním řetězcům, které se později ukázaly jako nepromyšlené a unáhlené. Kvůli Tescu nelze například rozšiřovat prostor kolem koupaliště.

 

       Proto mě velice zajímá vaše stanovisko a názor. Podle mého mínění je ve Vimperku nákupních středisek a obchodů poměrně dost a tento záměr by se mohl negativně dotknout především místních prodejců a podnikatelů.

 

       Jestliže se prosadí změna územního plánu, nebude se již možné záměru postavit. Významnou otázkou jednoduše zůstává, proč o tomto důležitém tématu není vedena širší debata s místními podnikateli a také proč není tato otázka ponechána k rozhodování po volbách novému zastupitelstvu.

 

       Jestli vás téma hlouběji zajímá, přijďte na jednání zastupitelstva, které se koná v pondělí 5. 9. 2022 od 15.30. Záleží totiž pouze na vimperských zastupitelích, jestli bude změna územního plánu schválena.

 

Děkuji vám za reakce a podněty.

 

 

Věra Vávrová,
zastupitelka za Město lidem
Tel. 775 559 990

 


{jcomments off}