vavi

Nákupní park ještě jednou

 

Nákupní park ještě jednou

 

 

Jsem ráda, že paní starostka reagovala na můj článek tak rychle a vytvořila prostor pro debatu.

 

       Je zajímavé, jak se vyhnula odpovědi na klíčovou část mého článku a totiž skutečnosti, že nákupní park, který by mohl ve Vimperku vyrůst, nebyl, a bez mé iniciativy by ani nebyl, předmětem jednání s vimperskou veřejností a hlavně s místními podnikateli.

 

      Dovolila bych si tedy na tomto místě připomenout paní starostce, co je v akčním plánu rozvoje města Vimperk pro roky 2021-2030 a dokonce v jeho první etapě pro roky 2021-2022:

•    „pravidelně komunikovat s podnikateli o jejich potřebách,

•    v územně plánovací dokumentaci vymezit území vhodné pro rozvoj maloobchodu (včetně typu supermarket) ve vazbě na jádro města,

•    určit území a objekty vhodné pro vznik pracovních míst v odvětvích s vyšší přidanou hodnotou, 

•    realizovat dvouletý pilotní projekt pravidelných „farmářských trhů“ v návaznosti na Rožmberské ulici se zapojením místních a regionálních živnostníků, zemědělců atd.“

 

 

      Co investice za 220 mil., jakou investor výstavby nákupního parku, plánuje, přinese Vimperku v souladu s plánem, který jsme si tak dlouho a tak pracně pro Vimperk vypracovali? Abychom si mohli tuhle otázku zodpovědět, bylo by dobré položit si i další:

•    Bylo s podnikateli komunikováno o jejich potřebách ve vztahu k tomuto plánu?

•    Jaká je vazba této změny územního plánu na jádro města? Přemýšlel o tom vůbec někdo?

•    Jaká pracovní místa s přidanou hodnotou v souvislosti s tímto projektem vzniknou? Místa prodavaček a prodavačů?

•  Jak budou do projektu zapojeni místní a regionální živnostníci a neodvede nákupní park hlavně o víkendech jejich potenciální zákazníky z centra města?

 

 

       Chápu, že lidé ve Vimperku chtějí pohodlně nakupovat. Z našeho akčního plánu ale jasně vyplývá, že jednoduchá řešení neexistují a město musí vyvíjet velkou aktivitu, aby podrželo a podpořilo místní podnikatele, oživilo centrum města a zároveň přineslo jeho obyvatelům uspokojení z života v něm.

 

       Předkládaný návrh nákupního parku jednoduše o žádné takové snaze a vůli města nevypovídá. Je to jako vždycky. Přijde investor s vlastním nápadem a ať už má Vimperk jakoukoli koncepci vlastního rozvoje, v tu chvíli jako kdyby ji neměl. I v tomto případě to vypadá, že jde všechno stranou.

 

     A pokud paní starostka zahrnuje veřejnost obviněními mojí osoby, technikáliemi ohledně způsobu pořizování změny územního plánu nebo výčtem časového sledu událostí, vyhýbá se podstatě problému a tím pádem i možnosti ho vůbec řešit.

 

Přesto jí na její výpady stručně odpovím:

      V návrhu, který jsem v červenci dostala, bylo uvedeno, že na daném místě proběhne výstavba bytů. Vimperáci byty nutně potřebují, proto jsem se vůči němu nevymezovala.

 

       Návrh pořízení změny územního plánu rovnou schvaluje i její obsah a umožňuje projednat ji ve zrychleném řízení. Je to první nutný krok celého procesu, který pak již nemůže zastavit téměř nic, jak paní starostka na základě své praxe dobře ví.

 

       Celý projekt nejvíce obhajoval pan Petrášek, člen Rady města, kandidát za stejné uskupení jako paní starostka. Nepatří snad do vedení města? Ale třeba je to tak, jak paní starostka píše a v jejích představách je vedením města pouze ona a Zdeněk Kuncl.

 

       Schůzky s podnikateli nebo s veřejností nad projekty jako je tento, nemám iniciovat já, ale podle akčního plánu by to měli dělat čelní představitelé města. Jestli ale mají představu, že by měl někdo převzít jejich práci, měli by to propříště komunikovat jasněji.

 

      Těším se na další odpověď paní starostky nebo kohokoli jiného na tento článek. Jen prosím, aby se skutečně týkala problému, o kterém mluvím. Totiž otázky, jak výstavba nákupního parku ovlivní místní podnikatele a maloobchod v centru města. Protože jde o mnohem víc než o naše předvolební debaty.

 

 

Věra Vávrová,
zastupitelka za Město lidem 

 

 


{jcomments off}