Zima se umoudřila

Velká Vánoční obleva i na Březníku po Vánočních svátcích zlikvidovala souvislou sněhovou pokrývku, neležela tam ani v první třetině ledna. Naposledy něco podobného bylo v lednu 2007. Bohužel ani v dalším období ledna sněhu více pro běžkaře nedokázalo napadnout.

Zlom nastal až na samém konci ledna, kdy tato, jinak zimně sněžná oblast dokázala sněhově rychle zabrat a sněhovou pokrývku navýšit až k hranici 1 metru. Podobně na tom byl i hřeben nad Březníkem. Dlouho trvající silné oblevy s počátkem ledna zlikvidovaly i tam nahoře souvislou sněhovou pokrývku. Nástup SCE od 9. ledna i na hřebenech byl slabý, pro tuto oblast, ještě 30. ledna tam leželo pouze 26 cm sněhu.

Za správné situace hřebenová hraniční část Šumavy s okolím umí sněhově překvapovat, stalo se to i nyní, tato část Šumavy od posledního dne ledna navyšovala SCE neskutečně, během několika dnů až na maximum v mezi termínu – 3. února po 21h na neuvěřitelných 126 cm.

Příroda nás dokáže stále mile překvapovat a předvádí svou jedinečnost. Ve velmi krátkém období uměla změnit velmi slabý sněhový průběh této zimy a místy přisypat až 1 metr nové sněhové pokrývky- tím konečně na horách udělat zásoby vody ve sněhové pokrývce, pro jarní tání. Také velkou radost milovníkům zimních sportů.

Graf z naší stanice dokládá podchycení maxima SCE.

Antonín Vojvodík