Konec Modré růže?

V létě 2021 odsouhlasilo zastupitelstvo města nákup domu č. 37 v ulici Pasovská (bývalý hotel Modrá růže). Tomuto nákupu jsem se již v minulosti věnoval. Jen připomenu, že tento dům se odkoupil za účelem jeho následného zbourání.

Takto to zní docela divně, ale tehdejší argumenty přednesené starostkou Martanovou zněly docela logicky. Měl se vytvořit bezpečný prostor pro chodce, a to zejména studenty a žáky Střední školy a Základní školy Vimperk, Nerudova 267, kteří navštěvovali Epigon, v ulici Pasovská 148, tedy hned nad budovou čp. 37. Na tomto projektu se mělo podílet i ŘSD ČR. Usmlouvaná cena z původních 3 500 000 Kč na částku 2 800 000 Kč se ze 2/3 zaplatila z pokut z úsekového měření.

Ovšem situace se radikálně změnila. V současnosti je budova Pasovská 148 prázdná. Všichni studenti se již vloni přesunuli do Nerudovky, tedy důvod pro vytvoření bezpečného prostoru pro studenty a žáky odpadl. Domnívám se, že na nákupu a ani s demolicí objektu nejsou vázány žádné dotace, jako v případě demolice domu čp. 150, tedy by se záměr zbourání tohoto objektu mohl ještě přehodnotit.

Hotel Modrá růže v minulosti sloužil mimo jiné i jako ubytovna pro zaměstnance bývalé Tesly. V současné nelehké situaci s byty by město mohlo tento objekt využít podobně jako Lesárnu, tedy jej přestavět na obytný dům s malometrážními byty.

Přes všechny projekty, kterými nás v poslední době město zahrnuje, tak nikde nebylo prezentováno, že by vedení města aspoň uvažovalo o výstavbě nových městských domů či bytů. Z tohoto důvodu se domnívám, že bychom se neměli bezhlavě zbavit objektu, který by se mohl přestavět na obytný dům. Přestavba stávajícího objektu vyjde levněji než výstavba nového obytného domu.

Je to na zvážení, jak v tomto případě postupovat, aby město aspoň částečně řešilo neutěšenou bytovou situaci. Jak je vidět, tak město peníze asi má, když každý den přichází s novými a novými projekty, tak proč pro jednou peníze neutratit za něco smysluplného, než je šoupačka do parku, nebo několikátá studie o revitalizaci sídliště, anebo cyklostezka skrz město. S nadějí na změnu vyžívání finančního prostředků města

Ing. Milan Pešek
zastupitel města