Napadne na Šumavě v březnu hodně sněhu?

  Polární vír před rozpadem

   Dlouho se o tom spekulovalo, ale nyní se to skutečně děje. Polární vír neboli “Polar vortex” na konci tohoto týdne zkolabuje. Následovat bude takzvané “stratosférické oteplení”. To může mít pro počasí na Šumavě dalekosáhlé důsledky.

   Polární vír je vír studeného vzduchu, který se v zimě vždy rozvíjí nad severním pólem ve výškách nad 10 kilometrů. Každých pár let však tento vír uprostřed zimy výrazně zeslábne. Tak tomu je i tento týden. Na konci tohoto týdne se vzduch ve výšce cca 30 kilometrů nad severním pólem oteplí o více než 50 stupňů. Několik modelů počasí zároveň předpokládá, že vítr bude ve vysokých nadmořských výškách nad šedesátou rovnoběžkou měnit směr. Obě změny dohromady se označují jako stratosférické oteplení neboli SSW. To se statisticky děje každé 2 roky.

   Při velkém oteplení dochází k oslabení polárního víru. Spodní tryskový proud se poté vine silněji. Zvrat větru představuje narušenou cirkulaci ve stratosféře.

   SSW způsobují, že se vzory větru v podložní vrstvě počasí, zejména tzv. Jet stream, více klikatí, takže se hromadí blokující povětrnostní podmínky. Západní proud je silně odkloněn na jih nebo sever, místo toho k nám může proudit polární vzduch ze severu nebo severovýchodu. Při závěrečném oteplení se stratosféra na konci zimy ohřeje, děje se tak mezi březnem a květnem. Polární vír se nenávratně zhroutí a opět se vytvoří až na začátku příští zimy

   Některé modely (např. hlavně ty evropské) se pro střední Evropu začínají vzhledem ke stratosférickému oteplení a následnému kolapsu polárního víru klonit ke sněhově nadprůměrnému březnu 2023.

Zdroj : www.severe-weather.eu