Knižní čtvrtek: Pstruh je nehybný

ŠUMAVSKÝ LITERÁRNÍ ČTVRTEK   

Roman Szpuk: Pstruh je nehybný

   Jen tak matně jsem tušil, co je to haiku. Vlastně jsem o tom ani nikdy nepřemýšlel a měl za to, že jsou to nějaké krátké básničky. A kdyby to nebylo od Romana, asi bych si ji nikdy nekoupil. Což by byla chyba. Už jen proto, že jde z pohledu řemesla o kvalitně udělanou knihu, s kvalitním papírem, zajímavými ilustracemi a netypickým formátem.

   Ačkoli se tváří jako sbírka poezie, je to spíš příručka mindfulness. Umění soustředit se na daný okamžik a zachytit ho fotoaparátem slov s velice krátkým nastaveným časem. Nechce po vás, abyste si ji přečetli od začátku do konce, ale dělali to, co ona. Všímali si nevýznamných maličkostí, záblesků, všedních a všemi přehlížených detailů. Po několika málo stránkách si řeknete, že tohle umíte taky. A o to jde. Udělejte to. Ale pozor, je to návykové. A budete se sami divit, jak bohatý a pestrý je život kolem vás, a to doslova na každém kroku, při každém pohledu. Kdykoli a kdekoli.

Jaroslav Pulkrábek


nakladatel: 65. pole

ilustrace: Jan Chaloupek
rok vydání: 2022
počet stran: 288
vazba knihy: pevná  
formát 150 x 150 mm
ISBN: 978-80-88268-73-4

Anotace

   Kniha haiku šumavského básníka a tuláka s ilustracemi Jana Chaloupka. Autor zachycuje přítomné okamžiky čistým pohledem, který nic nesoudí, jen se snaží porozumět. Dívá se raději jinam, než kam se upírá pozornost davu. Rozsáhlou sbírkou básní prostupuje souznění s přírodou a krása pomíjivosti.


Přehled knih 2023
1. Divocí sekáči