Týden od 06.03. do 12.03.2023

    Počasí v podhorském Vimperku, ale i na horách bylo jako na houpačce. Ve středu 08.03. přišla změna. Po poledni začal padat mokrý sníh, který po půl hodině přešel v déšť. Srážky s oteplením a větrem dokázaly během jednoho dne zlikvidovat zbytky zdejší sněhové pokrývky i z odvrácených svahů nad městem.

    Podobně tomu bylo i na horách, kde v oblasti Kvild do pátku sníh téměř zmizel. Březník, který si dokáže nejdéle udržet sněhovou pokrývku, na jižně orientovaných svazích ztratil plnou souvislost. Vydatné dešťové srážky, ze silným větrem, na hřebenech a v okolí zvedaly vodní průtoky. V oblasti Prášil napršelo kolem 90 mm. Během pátečního večera na horách a postupně k ránu i u nás v podhůří přešly srážky ve sněhové a probouzeli jsme se do bílého sobotního rána. Nejvíce sněhu napadlo na horách až 10 cm. U nás v podhůří 1 až 2 cm.

    Po podmračené a studené sobotě se v části noci na neděli projasnilo. Teplota ve Vimperku klesla na -6,7°C. Ještě mrazivěji bylo na Horské Kvildě – tamní stanice zaznamenaly mráz -15,9°C až -16,7°C. Vedlejší stanici Kvilda Perla dosáhla -19,1°C. Nejmrazivěji bylo na naší stanici Jelení v Krušných horách a to -19,4°C. Noc nebyla celá plně jasná, pokud by tomu tak bylo, teploty by poklesly pod -20°C. Po oteplení v druhé půli týdne a prudkém poklesu v noci na sobotu se nám v nedělním slunečném předpoledni začíná znovu oteplovat. Výrazně se má oteplit v pondělí 13.3.

    Snímky doplňují středeční přechod do deště, páteční teplé jarní počasí a bílo sobotního dopoledne. Graf nám ukazuje křivku průběhu teploty nejmrazivější stanice v ČR. Snímky kamer podchycují změny na horách.


Antonín Vojvodík