Po stopách Krále Šumavy

Nový dokument o Králi Šumavy v oblasti Kvildska

   V minulém roce se milovníci Šumavy a její historie zaradovali nad premiérou nového Krále Šumavy, doposud třídílné série režiséra Davida Ondříčka o příběhu Josefa Hasila. Příslušníka SNB Josefa Hasila, pozdějšího převaděče a agenta CIC označila Státní bezpečnost, pro jeho nepolapitelnost a schopnosti,
jako Krále Šumavy.

   Nový krátký dokument Radka Nakládala a amatérského badatele a spisovatele Jana Voldřicha však představuje a ukazuje pravého Krále Šumavy v oblasti Kvildska.

   Kdo byl muž, který nebyl, na rozdíl od Josefa Hasila, nikdy polapen? Českoněmecký pašerák, převaděč a také agent americké zpravodajské služby CIC, původem z jihočeských Starých Hutí, Kilián „Franz“ Nowotny, který mnohokrát nelegálně překročil hranici mezi Bavorskem a jižními Čechami.

   Nový krátký dokumentární film vznikl letos na začátku března a Jan Voldřich v něm divákům přiblíží život Kiliána, jeho převaděčskou trasu a také jeho poslední přechod s agenty chodci z Bavorska do Čech, po kterém se do Čech již nikdy nevrátil (tento přechod nesl na konci dlouhé řady všech možná číslo 2000). Dozvíte se v něm také přímou souvislost postavy Kiliána s filmem Král Šumavy režiséra Karla Kachyni.

   Role filmového Kiliána se zhostil sušický Antonín Pfeifer. Natáčelo se v oblasti Nových Hutí, Chalupské slati a ve Františkově u pomníku převaděčů. Tedy na trase, kudy Kilián Nowotny pašoval a převáděl.   

   Dokument Po stopách Krále Šumavy je prvním delším filmovým počinem Radka Nakládala, který už více než dva roky v Kašperských Horách amatérsky natáčí videopozvánky z Kašperských Hor. Jejich cílem je představit divákům zajímavá místa a kulturní akce Kašperských Hor, vidět je můžete na sociálních sítích.

   Premiéra nového dokumentu o nepolapitelném (a nepolapeném) Králi Šumavy v Sušici proběhne v sušickém kině 11. dubna v 18 hodin. Další promítání je plánováno v Klatovech nebo v Nýrsku. Vstupenky je možné zakoupit v předprodeji na www.kinosusice.cz.


-tz-

režie, kamera, střih, komentář – Radek Nakládal
průvodce dokumentem, spolupráce na scénáři – Jan Voldřich
filmová postava Kiliána – Antonín Pfeifer
délka dokumentu – 30 min