Rozvoj kultury ve Vimperku

Jak jsem slíbil v minulém článku o „Strategii Vimperka“, tak se chci nyní věnovat „Mapě konceptu rozvoje kultury a kulturního turismu ve Vimperku“, která byla taktéž vypracována jihlavskou společností KVAZ, z. s.

Myslím si o sobě, že ovládám dostatečně česky jazyk, ale každý se může mýlit. Posuďte sami své znalosti rodného jazyka z úryvku konceptu prezentované mapy rozvoje kultury.

Vize 2030: „Vitální místní kulturní a kreativní scéna je díky stabilnímu institucionálnímu a dostatečnému prostorovému zázemí jedním z hybatelů rozvoje města a výrazně přispívá k profilaci města jako turistického cíle. …“

Tak jsem si to raději s pomocí slovníku přeložil do češtiny, z čehož vyplynulo: Živá místní kulturní a tvořivá scéna je díky stálému úřednímu a dostatečnému prostorovému zázemí jedním z hybatelů rozvoje města …, to někdo myslí vážně?

Tento způsob vyjadřování ve mně vzbuzuje ze strany zpracovatele povýšenecký přístup, to jako když někdo rádoby moudrý sděluje plebsu obecně známou skutečnost, jen chce vypadat jako odborník a úplně nechce, aby všichni rozuměli tomu, co jim vlastně sděluje, anebo je to výrok opsaný z nějaké vědecké studie a někomu přišlo vhodné jím popsat kulturní situaci ve Vimperku.

Ale nechme stranou stylizaci „Mapy rozvoje“ a věnujme se zásadním skutečnostem, které jsou v tomto konceptu obsažené. Hned v úvodu se pod bodem A. 1.2 počítá s revitalizací Steinbrenerových domů. Nevím, jak je veřejnost seznámena se stavem a s polohou zmíněných budov, a proto zde uveřejním fota současného stavu těchto budov a místa, kde se nachází. Předmětné Steinbrenerovy domy se nachází ve stejnojmenné ulici a jsou v katastru nemovitostí vedené pod čp. 3 a čp. 4.

Nemovitost označená jako stavba čp. 3 – objekt k bydlení s okolními pozemky byla zakoupena městem od jednatelky společnosti KOVAŘ TRADE COMPANY, s.r.o., Anny Dzhemalinskay, za částku 1 970 000 Kč. Nikomu z města zřejmě nevadí, že zmíněná společnost je vlastněná Lotyši a má v obchodním rejstříku stále sídlo společnosti uvedené na adrese Vimperk, Steinbrenerova čp. 3, i když od prodeje uběhly již dva roky.

Stavba čp. 4 – objekt k bydlení s okolními pozemky byla v exekuci, a město za ní zaplatilo částku ve výši 480 000 Kč.

Celkem město zaplatilo za tyto dva Steinbrenerovy domy částku ve výši 2 450 000 Kč bez toho, aby mělo vizi, co se zakoupenými objekty, které se nachází v katastrofálním stavu, bude vlastně dělat. Z plánovaného městského muzea sešlo, tak se nabídl další nesmyslný projekt.

Pojďme si projít mapou nastavené předpoklady pro kulturní rozvoj našeho města. V konceptu se automaticky počítá s revitalizací Steinbrenerových domů, dokončením revitalizace Letní scény, revitalizací Pivovarských teras, revitalizací Městského parku a také s revitalizací zázemí pro tvořivé dílny ve staré radnici. Nejsem velký ekonom, ale podmínky stanovené touto studií přepokládají investice do zmíněných revitalizací v částce minimálně 70 milionů korun. Kde na to chce radnice vzít peníze, když s těmito investicemi v dlouhodobém investičním plánu města vůbec nepočítá.

Snad se jen podaří realizovat projekt revitalizace Pivovarských teras, a to hlavně zásluhou peněz získaných z Unie. Radnice má na celý projekt peníze schované ve finančních rezervách města, ale co když bude zjištěna nějaká nesrovnalost a slíbených 80% z celkové proinvestovaných peněz se nám nevrátí? Pak bude celý projekt Pivovarských teras zaplacen městem, a to v částce okolo 40 milionů korun. A kdepak má město připravené investice na jeden z hlavních cílů volebního programu vládnoucí koalice, tedy dokončení II. etapy Májovky, které se pohybují v řádech desítek milionů korun. A kde jsou peníze na slíbenou velkokapacitní školku, jejíž výstavbu na zelené louce bez inženýrských sítí střízlivě odhaduji na částku okolo 80 milionů korun plus vznik mandatorních výdajů na její provoz ve výši cca 8 milionů ročně?

Na pohádky od současného vedení jsme si již pomalu zvykli. Jediné, co bude asi splněno je navýšení počtu úředníků města, kteří pak zdůvodní, proč se tato velkolepá mapa rozvoje kultury a vypracovaná strategie ve Vimperku nepodařila splnit.

Starostka vyzvala zastupitele, aby se k oběma dokumentům vyjádřili a případně dali své podněty. Myslím, že svými články jsem tento úkol splnil a starostce jsem dal jasnou odpověď, co si o těchto plánech rozvoje města myslím.

Vážím si práce, kterou pro město dělají úředníci města z odboru školství, kultury a obchodního ruchu, ale nemyslím si, že vypracováním studie, která je založena zejména na holé teorii, neúplných analýzách skutečného stavu a nereálných podmínkách předpokládající investice v řádu desítek milionů korun, nebo na kampaní podporovaného návrhu totálního prokomunikování všeho a všech, anebo nekoncepčním navyšováním počtu zaměstnanců, nějakým zázrakem pomůže změnit stav kultury ve Vimperku, její vnímání občany města, či navýšení cestovního ruchu.

Opětovně jsme svědci nesmyslného utrácení městských peněz. Chování vládnoucí garnitury dokonale vystihuje rčení: „To, co já ti slíbím, to ti žádný jiný nedá“.

Tak zase někdy jindy,

Ing. Milan Pešek
zastupitel města