Petice za připojení Jiřické nádrže 

Petice za připojení Jiřické nádrže do Přírodní památky Pohoří na Šumavě v Návrhu plánu péče na období 2023–2032

Velmi vítáme jakoukoliv snahu o rozšíření území chráněných přírodních útvarů v centrální části Novohradských hor formou přírodní památky (PP). Jsme znepokojeni, že do plánovaných změn rozsahu PP není zahrnuta Jiřická nádrž, která je centrálním integrujícím prvkem povodí všech rašelinišť v návrhu PP. Žádáme proto, aby byla tato nádrž zahrnuta do PP Pohoří na Šumavě v Návrhu plánu péče na období 2023–2032.

Tento jedinečný horský ekosystém malé říčky a 200 let starého rašelinného rybníka se ještě donedávna vyznačoval čistou vodou a neporušenými přírodními poměry s původními druhy vzácných živočichů, vč. ohrožené střevle potoční. Současný komerční rybolov však významně ničí původní společenstva ryb i obojživelníků.  


Stanovisko vědců je zde:
https://www.bc.cas.cz/novinky/detail/6844-komercni-rybolov-devastuje-ohrozene-druhy-v-srdci-novohradskych-hor-jihocesti-vedci-volaji-po-ochrane-jiricke-nadrze

Výborný text k tomu vyšel na Aktualne.cz:
https://zpravy.aktualne.cz/domaci/jiricka-nadrz-petice/r~9aa1eaaae04a11ed8b4e0cc47ab5f122

Elektronickou petici je možné podepsat on-line na Portálu občana:
https://portal.gov.cz/e-petice/335-petice-za-pripojeni-jiricke-nadrze-do-prirodni-pamatky-pohori-na-sumave-v-navrhu-planu-pece-na-obdobi-20232032?fbclid=IwAR0qEjW_LvN8bxz7naDexaMzhk6m-j19V-YR-3iRjPO49OGSX18u7vZ-r80


Pro elektronický podpis je potřeba mít založenu elektronickou Identitu občana (např. bankovní identita, eObčanka).

Tištěnou petici je možné podepsat na recepcích Biologického centra AV ČR v Branišovské ulici 31 a v ulici Na Sádkách 7 v Českých Budějovicích, též v kanceláři Cally, Fráni Šrámka 35, České Budějovice.

Eda Sequens a Jaromír Bláha
Foto : Petr Znachor