Okresní kolo soutěže mladých zdravotníků

Soutěž mladých zdravotníků aneb rekordních 110 dětí zasahuje

   Umět poskytnout první pomoc poraněným či nemocným lidem by měl každý člověk. Všichni umíme číst i psát, ale kdo si je jistý, že si bude vědět rady v situaci, kdy je potřeba první pomoc poskytnout?

   Na okresní soutěži mladých zdravotníků změřily své síly a dovednosti žáci ze zdravotnických kroužků z 11 základních škol z okresu Prachatice, celkem soutěžilo neuvěřitelných 22 družstev.

   Za organizátory celé akce pak všem soutěžícím přáli mnoho úspěchů také zástupci pořádajících organizací, předsedkyně Oblastní výkonné rady Oblastního spolku Českého červeného kříže Prachatice Silvie Janošťáková a ředitel Územního odboru Hasičského záchranného sboru Prachatice pan Milan Raba.

   Přivítali je i pánové Roman Šebánek, starosta obce Zdíkov, a František Čtvrtník, starosta obce Vacov. Město Prachatice pak zastupovala Petra Popová, vedoucí oddělení provozu, tajemník krizového štábu a bezpečnostní rady.

   Někomu se dařilo lépe, někdo se nechal zaskočit, někdo měl kolem sebe početné obecenstvo… Na soutěžních stanovištích se děti setkaly nejen s ošetřením různých poranění, musely si poradit s popáleninami, krvácením z nosu, infarktem, transportem zraněných, obvazovou technikou a v hasičských dovednostech. O umístění družstev pak rozhodovalo i několik málo bodů a výsledky byly někdy velmi těsné.

   Vítězi na 1. i 2. stupni byla ZŠ Vacov. Obě družstva tak postoupila na krajské kolo 16. května ve Strakonicích.

   Moc děkujeme partnerům HZS Prachatice, SZŠ a VOŠS České Budějovice, pracoviště Prachatice, SPgŠ a VOŠS, DDM Prachatice a ZŠ Vodňanská za pomoc s organizací akce, a sponzorům za věcné ceny do soutěže. Okresní soutěž mladých zdravotníků podporuje také Ministerstvo zdravotnictví a Jihočeský kraj.

   Obrovský dík patří všem dobrovolníkům, kteří nelitovali svého času a podíleli se na přípravě soutěže, ať už jako rozhodčí, figuranti nebo organizační pracovníci.

Text: Marie Jandová, Zuzana Pelikánová
Foto: Tetiana Piatibrat, Kateřina Bártová, Adéla Kvasníková, Petr Höger

Pořadí I.stupeň

  1. ZŠ Vacov I.
  2. ZŠ Vimperk, Smetanova
  3. ZŠ Vacov II.
  4. ZŠ Borová Lada
  5. MS ČČK Prachatice
  6. ZŠ Zdíkov
  7. ZŠ Šumavské Hoštice
  8. ZŠ Husinec
  9. ZŠ Čkyně
  10. ZŠ Stachy

Pořadí II.stupeň

  1. ZŠ Vacov
  2. ZŠ Vimperk, TGM
  3. MS ČČK Prachatice
  4. ZŠ Čkyně
  5. ZŠ Smetanova, Vimperk
  6. ZŠ Šumavské Hoštice
  7. ZŠ Zdíkov
  8. ZŠ Stachy
  9. ZŠ Husinec I.
  10. ZŠ Prachatice, Národní I.
  11. ZŠ Husinec II.
  12. ZŠ Prachatice, Národní II.