Nástup května 2023

   Květen ve Vimperku nastoupil v ranních hodinách 01.05. jíním a ve spodní části města i teplotou pod nulou. Stanice Kvilda Perla naměřila -4,4°C.

   

   Po 17 hodině v úterý 02.05. bouřkový výboj ohlásil májovou přeháňku, spadlo přes 6 mm srážek, ochladilo se.

   

   Po projasnění v noci na čtvrtek do čerstvě rozkvetlých květů třešní přišel další mráz -1°C, při zemi skoro -5°C. Ještě více mrzlo v oblasti Kvild, kde teplota na stanici Kvilda Perla klesla na -8,0°C, vedle na Horské Kvildě -7,4°C a v přízemní vrstvě až na -11,1°C.

   

   Pátek 05.05. nás přivítal studeným ránem, přes den se oteplilo na nejvyšší dosud dosaženou teplotu tohoto roku, poprvé teploty překročily hodnotu 20°C, místní stanice naměřily v rozmezí 21,6°C až 22,6°C.

   

   Stanice Kvilda Perla měla toho dne minimální teplotu -5,0°C a maximální +19,0°C. Prožili jsme krásný počátek májového měsíce, kdy nám i přes některé mrazivé rána, denně více a více rozkvétalo ovocných i jiných stromů.

   Snímky z 1.máje ukazují, že dva nejvyšší vrcholy za hranicí na Německé straně Šumavy si stále drží částečně sněhovou pokrývku, další z Horské Kvildy nám dávají nahlédnutí na tamní předjaří, poslední pohled z podvečera od Kamenné Lhoty k masivu Javorníku.

Antonín Vojvodík