„Velký bratr“ ve Vimperku

Proslavenou větu, kterou pronesl ve filmu „Dannyho parťáci“ majitel tří kasin Terry Benedict: „U mě se pořád někdo dívá!“, by měli mít na mysli i občané Vimperka. V současnosti je v našem městě naistalováno 39 kamer. Jejich rozmístění pokrývá veřejné prostory, které byly vytipovány ve spolupráci s Policií ČR a místa, kde docházelo, resp. dochází k páchání trestné činnosti, či jinému protiprávnímu jednání.

Asi jeden z největších majstrštyků našeho kamerového systému bylo dopadení zloděje, který vykrádal novinový stánek v parku u dolní školy a byl sledován při své nekalé činnosti on-line.

Samotný provoz kamer ovšem není levná záležitost. Pominu monitoring kamer, který je hrazen z rozpočtu Městské policie. Jedná se mi spíš o umístění vlastních kamerových bodů (dále jen KB).

KB jsou dílem instalovány na objektech, které jsou ve vlastnictví města a dílem na soukromých objektech. Vlastníky objektů dále dělíme na občany, kteří umístění KB na své nemovitosti berou jako svou občanskou povinnost, resp. slušnost, jak přispět k ochraně života, zdraví a majetku spoluobčanů a poskytují své objekty městu bezúplatně. Na druhé straně jsou vlastníci nemovitostí, kteří je poskytují za úplatu a je s nimi sepsána regulérní nájemní smlouva. Jedná se o deset subjektů, kterým celkem od roku 2009, kdy se začalo monitorovat autobusové nádraží, město zaplatilo za nájem skoro 500 000 Kč.

Dobrá zpráva vyplývá z Usnesení č. 696 Rady města o ukončení nájemní smlouvy na umístění kamerového systému na nemovitosti čp. 62 v Kaplířově ulici ve Vimperku, což je bývalý hotel Vltava, který vlastní spol. INVEPRO a. s. V kuloárech se šeptá, že jednatel společnosti, který za KB pobíral částku 10 000 Kč/rok, přičemž město celkově této společnosti zaplatilo částku 70 000 Kč, s nájemnou částkou nebyl spokojený a požadoval dvojnásobek. Rada města na tuto nabídku nepřistoupila. Dodávám, že město platilo největší nájem právě za KB, který byl umístěný na bývalém hotelu Vltava. V současnosti město hledá nový objekt na umístění KB.

Co dodat závěrem?

Přeji obsluze kamerového systému, která vykonává jistě nelehkou a náročnou práci, aby byla i nadále úspěšná při odhalování protiprávního jednání. A nám občanům města, abychom stále méně častěji slyšeli větu: „Kamera se zrovna dívala nějak jinam.“

Tak zase někdy jindy,

Ing. Milan Pešek
zastupitel města