Nález munice

Dne 31.7.2023 byla v prostoru Korkusovy Hutě nalezena munice. Jednalo se o 32 nárazových časovačů sloužících k iniciaci třaskaviny v těle vlastní střely. Munice byla uložena koncem druhé světové války do cca 50 cm hluboké jámy. Jednalo se o munici vojsk US Army, která v době osvobozování našeho města byla také soustředěna v prostoru mostu, který spojuje Solnou Lhotu s Korkusovou Hutí.

Časovače našel občan Vimperka, který po nálezu neprodleně informoval Policii ČR a následně byl přivolán pyrotechnik z Odboru služby pro zbraně a bezpečnostní materiál z pracoviště v Českých Budějovicích.

Pyrotechnik odborně prohlédl nalezený materiál a neshledal přímé ohrožení života, či zdraví. Časovače se dílem nacházely samostatně a dílem byly ještě uložené v plechovém transportním obalu, který byl již značně zkorodovaný.

Časovače a obecně munice Americké armády není úplně obvyklým nálezem. Běžně se nachází munice, výzbroj a výstroj Sovětské armády a nacistického Německa. Mezi nálezovým matriálem se nacházely i velice speciální časovače určené pro protiletadlové střelivo, které měly rušit radiokomunikaci mezi letadly. V tehdejší době se jednalo o úplnou novinku. Tento časovač nese označení MARK 53.

Pyrotechnik časovače ze korodovaných transportních plechových obalů vyjmul a kompletní nalezený materiál naložil do služebního auta a odvezl jej do Č. Budějovic k dalšímu zkoumání. Po delaboraci budou zachovalé časovače vystaveny ve školícím středisku Policie ČR.

Nezbývá než poděkovat poctivému nálezci nejen za oznámení nálezu, čímž došlo k odstranění dalšího zbytku z pohnuté historie dvacátého století, ale i za doplnění nového dílku do skládanky v odhalování válečné historie Vimperka a jeho okolí.

Ing. Milan Pešek