Prázdninová Stezka odvahy 2023

Letní kino a arboretum přesně před týdnem obýval strach a zábava. Jako již mnohokrát tady proběhla prázdninová stezka odvahy s doprovodným programem. Když se za ní ohlížíme, je jasné, že se z ní stal vrchol vimperské srpnové zábavy pro děti.

Letos ji prošlo stejně jako loni kolem tří stovek dětí. Spolu s rodiči je bavil DJ Juráš. Když konečně vyrazily do arboreta, přivítal je hodný Ducháček. Na cestu je dál poslala vědma a už procházely kolem hřbitova, ve kterém lezou umrlci z hrobů k hodnému Vodníkovi. Tomu bylo třeba chytnout k večeři rybu. Od něj se dostaly ke Karkulce s vlkem. Těžko říct, kdo byl strašnější – jestli vlk nebo Karkulka. Od téhle dvojice vedla cesta ke katovi s mnichem a pak do dračí sluje. Ne jeden, ale rovnou dva draci hlídali princeznu, kterou bylo nutné osvobodit z jejich pout.

Když děti našly cestu od draka, prošly kolem čarodějnice ke strašné jeptišce s mnichem. Jeptiška je poslala ke kolegovi upírovi a krveříznivému králíkovi, kteří měli truhlu s pokladem hlídanou velikým pavoukem. Když děti našly odvahu vytáhnout si něco z pokladu, mohly jít dál k víle, která ztratila svá kouzla ve smrkáncích a plivancích skřítků a děti jí pomáhaly je vylovit, aby mohla zase čarovat.

Jak šly, tak mohl na děti děti kdekoli vyskočit Joker, elfík, Pipi punčochatá a strašný chechtající se skřet. Od víly vedla cesta pekelnou branou ven do světa lidí a zvířat. Jen najít odvahu a bránou prolézt.

Po setmění se celá stezka změnila, zahalila se do tmy blikajících světélek bludiček. Strašidla nasadila svou strašnější tvář a začala kvílet vzteky a zlobou. Kdo tmou plnou strašidel prošel, musel se u ďábla podepsat do knihy, že tak učinil.

Cvak a zpátky do světa plánů a realizačních nutností. K těm je třeba dodat, že naše Stezka odvahy by nebyla zdaleka tak zábavná bez doprovodného programu a spousty dobrovolníků, kteří nám pomáhali ji uskutečnit. Mnohokrát děkujeme všem, kdo nám pomáhali v areálu letního kina nebo v něm zajišťovali občerstvení a doprovodný program. Jde o Artego, vimperské hasičky a hasiče z SDH Vimperk a členy Spolku zahrady Štěpánky. Celou akci moderoval a hudbou doprovodil DJ Juráš.

Díky patří také všem, kdo zajišťovali občerstvení – Monice Šaškové a Cukrárně u Supa. Vodu nám sponzorsky zajistil vimperský ČEVAK.

Pomáhaly nám i Světlana Ferková, Jarka Jandová, Alena Martínková, Eva Říhová, Liduška Stejskalová, Romana Dutková, Lenka Fialová, Radek Spurný a dětem na obličej malovaly Mária Vacíková a Jana Zelenková. Plakáty nám roznesly a moc nám tím pomohly Jana Matějčková s vnučkou Terezkou.

Za technickou podporu děkujeme celému Městskému kulturnímu středisku a hlavně Petru Moravcovi. Prvky na stezce postavili Šárka Janásková a Ivan Strašil, ten navíc hodně rekvizit sám vyrobil. K ruce jim byli Jarda Chalupský , Lukáš Blaschko a Jirka Vávra starší. Bez Ivana a Šárky by letošní stezka jednoduše nebyla.

Stezka by nebyla stezkou bez našich strašidel. Proto bychom chtěli poděkovat Martince a Matějovi Bělíkovým, Lukáši Blaschkovi, Vojtovi Kohoutovi a Petru Havlíčkovi, Petrovi Míškovi, Lukáši Janečkovi a za strašení znovu i Jardovi Chalupskému, Marcele Budínské i Hračkám U Krtečka, všem Russovým – Leošovi staršímu a Leošovi mladšímu, Vanese a Dominikovi, Elišce Častové a Elišce Hodinkové, Lukáši, Danovi a Vláďovi Patilovi, Verče Jirušové, Marušce Jakšové a Míše i Jirkovi a Honzovi Zídkovým. Děkujeme i Leoši Russovi a Milanovi Peškovi za fotky a Městu Vimperk za finanční podporu.

Velké díky patří všem, kteří přispěli do kasičky, do které jste darovali celkem 8 331 Kč. Tato částka byla vložena na transparentní účet Spolku pro vybudování Zahrady korunní princezny Štěpánky na realizaci I. etapy rekonstrukce zahrady v BH nemocnici ve Vimperku. Ještě jednou děkujeme všem, kdo nám pomáhali, všem kdo přišli, přispěli do kasičky a těšíme se na shledanou příští rok.

Zároveň vás zveme na již tradiční akci Vimperska Malování na hřišti nad Pekárnou a opékání špekáčků, která se uskuteční 5. 9. 2023.

Šárka Janásková, Věra Vávra, Martina Bělíková a Věra Vávrová, vaše strašidla ze spolku Vimpersko

Foto: Leoš Russ


Foto : Milan Pešek