Loučení s létem

Loučení s létem ve Starých Prachaticích bylo zas o něco akčnější

Také letos jsme díky podpoře Města Prachatice a MAS Šumavsko na tradiční loučení s létem jako dobrovolníci Staroprachatského a Ostrovského spolku připravili akční podívanou pro veřejnost. První zářijové sobotní odpoledne jsme zahájili ukázkou činnosti složek IZS při autonehodě vozu, kterým prchali pachatelé loupežného přepadení.

Řidič se během útěku od vozidla pokusil zbavit lupu a hodil jej do rybníka, kde jej však viděl očitý svědek na lodičce. Během hojně sledované ukázky tak došlo na záchranu tonoucího z vody a resuscitaci zdravotnickými záchranáři, vyproštění zraněné spolupachatelky z vozidla a uhašení hořícího vozu se ujali hasiči. Policisté zadrželi pachatele a s pomocí potápěče byl nalezen i ukradený pytel s penězi.

Po skončení ukázky si účastníci mohli prohlédnout veškerou techniku zúčastněných složek a vyptat se na práci hasičů, záchranářů či policistů. Na hřišti za doprovodu hudby pak byla přichystána stanoviště sportovní i zábavná, pro děti jsme nově připravili sjezd a chůzi po laně, k tomu stanoviště se střílením ze vzduchovky, šipky, kuželky, podlézání laťky…

K hudební zábavě patří vždy občerstvení, po setmění přišlo promítání fotografií a videí z akcí, kterých jsme od roku 2020 uspořádali na tři desítky.

Tak jako každý rok jsme si akci užili, s létem se rozloučili a můžeme se těšit na další setkání a akce v „trojosadí“.

Děkujeme partnerům, kteří k průběhu akce přispěli finančně, zapůjčením nebo darováním materiálu: Autoservis Bohumil Toms, Lockal U Jelena, MAS Šumavsko, Město Prachatice, Pekárna Klas, Ski Libín.

Děkujeme všem zúčastněným, děkujeme za spolupráci všem hasičům, záchranářům, policistům, strážníkům, členům Českého červeného kříže Prachatice a Český Krumlov, dobrovolníkům Staroprachatského a Ostrovského spolku za precizní přípravu akce, která byla pestrá a velmi zajímavá.

Nesmíme však opomenout ani ty, bez jejichž pochopení by se akce nemohla uskutečnit, a to šéfy všech zúčastněných organizací. Těšíme se na další ročníky.

Text: Zuzana Pelikánová
Foto: Blanka Špačková, Eduard Kistanov, Karel Talafous