Vznik nové krajinné památkové zóny

Občanský spolek Veselka pod Boubínem podal žádost na Ministerstvo kultury o prohlášení krajinné památkové zóny Pravětín – Skláře – Veselka. Krajinná památková zóna je specifický typ památkově chráněného území – zóny, která vykazuje jak přírodní, tak kulturně historické hodnoty, jejichž význam je pro vyhlášení ochrany daného území rozhodující.

Pro výběr a vyhlašování krajinných památkových zón jsou prvořadé hodnoty dané kulturní krajiny. Historická kulturní krajina bývá charakterizována výraznou kompozicí, doplněnou alejemi, místními komunikacemi a souvisejícími stavbami, může se však jednat i o ukázku kontinuálního vývoje zemědělského hospodaření či o pozůstatky krajiny montánní s doklady hornické činnosti nebo o typ krajiny memoriální, spojené s památkami na významné bitvy.

Jako první dvě krajinné památkové zóny na území Česka (resp. Československa) byly v roce 1992 prohlášeny Lednicko-valtický areál a bojiště bitvy u Slavkova. Na konci roku 2022 se v Česku nacházelo 27 krajinných památkových zón.

V lokalitě Pravětín, Skláře a Veselka se dochovaly historické lánové plužiny, jež vznikly v souvislosti se zemědělským hospodařením. Plužinou nazýváme strukturované rozdělení pozemků oddělených výraznými mezemi a terasami. Existence těchto plužin v daných lokalitách jsou dokladem o středověkém osidlování a hospodaření na území Vimperka a jeho blízkém okolí. Základem pro vymezení krajinné památkové zóny byl průzkum území doporučený urbanistou Ing. Arch. Karlem Kůčou se zaměřením na okolí vsí Pravětín, Skláře, Veselka a okolí Schweigelova a Robotního dvora, které se nachází v lokalitě Hajné Hory, a to s vazbou na tradici sklářské výroby. V tomto území se nacházejí čtyři archeologické nálezy I. kategorie. Jedná se o Huť pod Boubínem v katastru Arnoštky, Kryštofovu Huť také v katastru Arnoštky s přesahem do katastru Horní Vltavice, Huť Mikamon v katastrálním území Skláře a Vimperk, a nakonec o těžební a důlní areál U zbořeného mostu, který se nachází v katastrálním území Pravětína.

Žádost spolku o prohlášení krajinné památkové zóny podpořili na svém zasedání dne 11.9.2023 i zastupitelé města. Návrh usnesení o prohlášení krajinné památkové zóny za Odbor školství, kultury a cestovního ruchu předložila vedoucí odboru Ing. Martina Křížová. Přijetí tohoto usnesení podpořilo 10 zastupitelů napříč celým politickým spektrem, a to včetně opozice. Sice je pravdou, že prohlášení krajinné památkové zóny může být uskutečněno i bez podpory zastupitelů města, ale z výsledku hlasování je patrné, že se i zastupitelé města připojili k ochraně kulturního dědictví města a jeho okolí. Po hlasování všem zastupitelům poděkovala MVDr. Šárka Janásková za projevenou podporu.

Co to znamená pro občany?

Pan Ing. Marek Erlich z Národního památkového ústavu, který na zasedání zastupitelstva přestavil novou krajinnou památkovou zónu, ubezpečil zastupitele, že její vznik nijak neovlivní rozvoj daných osad, který může pokračovat v souladu se strategickým plánem rozvoje města a státní památkovou péčí.

Krajinná památková zóna Pravětín – Skláře – Veselka bude další zajímavostí našeho města a blízkého okolí. Nezbývá než poděkovat spolku Veselka pod Boubínem za jejich úsilí o ochranu našeho společného kulturního dědictví.

Děkujeme,

Ing. Milan Pešek
zastupitel města

(Foto Zdeněk Mráz – Okolí Veselky)