Dny branné přípravy

cerveny kriz

Letošní Dny branné přípravy provázelo letní i podzimní počasí

Druhá zářijová sobota je od roku 2000 Světovým dnem první pomoci. Má všechny upozornit na to, že dovednost poskytnout první pomoc může v prvních minutách rozhodnout o životě a smrti člověka, ukázat, že první pomoc je vlastně jednoduchá a sdělit, jak a kde se ji naučit.

Naučit se základní dovednosti první pomoci není přitom vůbec složité, bez ohledu na věk, vzdělání či povolání každého z nás.

U příležitosti Světového dne první pomoci uspořádal Český červený kříž Prachatice za podpory Ministerstva obrany, Města Vimperk a Zdravého města Prachatice akce, které příchozím návštěvníkům předvedly mnoho zajímavostí z oblasti branně bezpečnostní problematiky.

Dobrovolníci ČČK, mezi nimi i studenti SZŠ České Budějovice, žáci prachatických ZŠ Vodňanská, Národní a Zlatá stezka 240, vimperských ZŠ Smetanova, Vimperk, ZŠ Šumavské Hoštice a ZŠ Stachy Vacov seznámili příchozí s  postupy první pomoci u zástavy a s využitím automatického externího defibrilátoru při resuscitaci, s ošetřením krvácejících poranění, poranění oka, popálenin, odřenin, masivního krvácení, panické ataky nebo řezných ran.

O pomoci zraněným či nemocným lidem se účastníci dozvěděli i od záchranářů ZZS. Mimořádné události či zásady evakuace pro příchozí připravili hasiči z Územního odboru HZS Prachatice a požární stanice Vimperk. Policie ČR se věnovala tématu dopravní bezpečnosti a autonehodám, shlédli jsme i vybavení. Členové Jihočeské záchranné kynologické brigády se akce zúčastnili i se svými psími pomocníky a převedli nejen vyhledávání osob.

Díky studentům SZŠ jsme letos také poprvé představili gerontooblek – speciální oblek, který dokáže nasimulovat fyzické potíže přicházející se stářím.

Další stanoviště připravili pracovníci Kontaktního centra Prevent 99, a to s tématem infekčních onemocnění a drogové problematiky. Nezapomněli jsme ani na význam dárcovství krve a jeho důležitost. Jako doplnění zde byla k prohlédnutí vozidla a technika Hasičského záchranného sboru, Policie ČR, Městské policie Vimperk a Zdravotnické záchranné služby.

Závěrem bych ráda poděkovala všem zúčastněným za precizní přípravu akce, která byla pestrá a velmi zajímavá. Nesmím však opomenout ani ty, bez jejichž pochopení by se akce nemohla uskutečnit, a to šéfy všech zúčastněných organizací. Těšíme se na další ročníky.

Text: Zuzana Pelikánová
Foto: Zuzana Pelikánová, Pavlína Mourycová