Šimon Blaschko: rok zastupitelem

Dohadovat se můžeme o lecčems, ale na tom, že čas rychle letí, se určitě shodneme. Od komunálních voleb, ve kterých jsem dostal od Vimperáků důvěru a stal se zastupitelem, uběhl v září přesně rok, proto se sluší za 12 měsíců v nové roli ohlédnout a tak trochu i odpovědět na častou otázku mých kamarádů, co to vlastně obnáší.

Přiznám se, že hned na začátku jsem se dostal do vleku velkého objemu informací a témat, kterým jsem chtěl do hloubky porozumět. Nákup hasičského auta, pozemkové záležitosti, detailní rozbor rozpočtu města, to jsou věci, o kterých jsem měl sice základní přehled, ale abych o nich mohl s klidným svědomím hlasovat, snažil jsem se si načíst mnohem víc, než bylo v podkladech pro zastupitele. Přestože je to časově velmi náročné, po nějaké době se v tom ale člověk naštěstí naučí chodit. Já osobně jsem se navíc chtěl věnovat slibům, které jsem dal před volbami.

Jedním z nich bylo studentské zastupitelstvo. Pokud mají ve Vimperku mladí lidé zůstávat a nebo se po studiích vrátit, je potřeba je zapojit a naslouchat jim už během školních let. I díky Majálesu s nimi komunikuji poměrně často, mají hromadu zajímavých nápadů a postřehů a byla by škoda jim nedat prostor. Proto jsem během jara sbíral inspiraci v jiných městech a komunikoval s řediteli všech škol ve Vimperku, abych na zářijovém zastupitelstvu projekt představil kolegům. Debata byla dlouhá, rozhodně delší než jsem předpokládal, ale beru to jako zkušenost, jak připravit podklady na příště lépe. Nakonec ale dostalo studentské zastupitelstvo zelenou, máme za sebou už i návštěvy všech škol a zájem byl až nečekaně velký. Bude určitě dobře zůstat nohama na zemi, zájem může opadnout, ale základní stavební kámen byl položen dobře.

S ohledem na to, že již 13 let pracuji v kultuře, je logické mé angažmá také v této oblasti. V rámci kulturní komise pracujeme na úpravě pravidel pro přidělování dotací tak, aby byly dostupnější pro nové nebo menší pořadatele. Stejně tak se s vedením města a dalšími kulturními aktéry bavíme o aktuální nabídce akcí a připravujeme i několik nových. Ačkoliv je kultura často stavěna na okraj zájmu, v mých očích má svou nezastupitelnou roli – pomáhá nám oddychnout si od každodenních starostí, můžeme se díky ní setkávat, baví a edukuje nás, hlavně ale tvoří komunitu a ducha města. Velmi zajímavou a obohacující úlohou je také oddávání novomanželů, o tom ale třeba zase příště. 

V úvodu jsem zmínil otázku, kterou od kamarádů často dostávám a většinou za ní následuje ještě jedna – a baví tě to vůbec? Moje odpověď je jednoduchá – no jasně! Je to ohromná zkušenost a já věřím, že na oplátku městu zase vracím alespoň něco málo z těch mých – ať už v roce minulém a nebo v těch 3 následujících.

P.S.: dobrých nápadů nebo zpětné vazby není nikdy dost, kdykoliv jsem k zastižení na simon.blaschko@mesto.vimperk.cz !