Zdraží město nájemné?

Na posledním zasedání zastupitelstva města Vimperk vystoupil v diskusi pan Bc. Daniel Kaifer, jednatel Městské správy domů, spol. s r.o., kde představil podrobný návrh bytové koncepce, ve kterém mimo jiné provedl posouzení objektů ve správě města zejména z hlediska potřeby oprav, výběru nájemného, stáří a energetické náročnosti. Další rozdělení bylo na vnější části objektů, a to z hlediska dokončení zateplování objektů v ulici Luční a K Rokli, a na vnitřní části objektů, které představují zejména náklady na opravu a výměnu zařizovacích předmětů jako jsou podlahové krytiny, bytová jádra apod.

Městská správa bytů předpokládá, že v rámci bytové koncepce se bude řešit několik klíčových aspektů údržby a rekonstrukce bytových objektů. Prioritním úkolem bude běžná údržba a výměna zařizovacích předmětů, kdy přepokládaná realizace bude do pěti let. Městská správa bytů Vimperk plánuje, že bude postupně rekonstruovat cca 30 ÷ 40 bytových jader ročně.

Ve své prezentaci pan Kaifer představil i strukturu nájemného ve vimperských nájemných bytech. Město Vimperk pronajímá celkem 1 036 bytů, a to na základě několika variant nájemních smluv, které jsou na dobu určitou nebo neurčitou, s inflační nebo bez inflační doložky, což se odvíjí zejména od platební morálky nájemníka či data podpisu nájemní smlouvy.

Z předešlé tabulky je patrné, že nájemné ve Vimperku je hluboko pod celorepublikovým průměrem. V následující tabulce je uvedeno tržní nájemné v krajských městech a v Praze. Například v Č. Budějovicích v období 09/2023 bylo nájemné ve výši 223 Kč/m2.

Pokud budeme srovnávat vimperské nájemné s tržním nájemným v Českých Budějovicích, tak Vimperk pronajímá své byty i za méně než desetinovou tržní cenu.

Abych celou situaci shrnul. Město, v zastoupení paní starostky, která je současně více než 12 let i předsedkyní bytové komise, neprovedlo za poslední tři volební období žádnou úpravu výši nájemného, mimo uplatnění inflační doložky, která je v platnosti jen několik měsíců. Městská správa domů z vybraného nájemného není schopna udržovat bytový fond v odpovídající či nadstandardní kvalitě, která by opodstatňovala zvýšení nájemného. A aby to ještě nebylo všechno, tak město čerpá nad rámec dohody s Městskou správou domů finance i z fondu, který je zřízen výhradně na údržbu a opravu bytů. Částka, která je nezbytná pro údržbu a opravu bytů představuje cca 30 miliónů ročně, kterou samozřejmě Městská správa bytů nemá k dispozici.

Tento neudržitelný stav je znám více než 12 let, a tak bytový fond města chátrá, přitom opravy a úpravy bytů jsou ponechány na samotných nájemnících. Nikdo z vládnoucí garnitury města nechce kousnout do tohoto kyselého jablka, tedy zdražit nájemné, protože to znamená ztrátu voličských hlasů. I z tohoto důvodu svolala paní starostka hned dvě pracovní zastupitelstva, které se budou konat dne 11. října a dne 18. října 2023 s tím, že chce předložit novou bytovou koncepci a jaksi opět konečné rozhodnutí hodit na nějakého obětního beránka.

Moje nedávná zkušenost je taková, že na pracovním zastupitelstvu bylo napříč politickým spektrem závazně dohodnuto, že se nebude uplatňovat inflační doložka k nájemním smlouvám, aby nedošlo k navýšení nájemného. Na vlastním zasedání zastupitelstva jsem já a ani pan Zdeněk Kutil nebyli přítomni a najednou z hlasování vyplynulo, že inflační doložka byla uplatněna. Toto hlasování následně v článku „Z třetí řady“ komentoval pan Petrášek se závěrem, že za zdražení nájemného jsou odpovědni Jihočeši 2012, tedy tři zastupitelé jmenovitě p. Pešek, p. Kutil a p. Dvořák, z čehož dva nebyli ani přítomni.

Proto již dopředu, což je zároveň i má odpověď paní starostce, oznamuji, že pracovních jednáních se nezúčastním. Bytovou otázkou jsme se intenzivně zabývali na jednání Kontrolního výboru dne 30.8.2023, kde nám pan Kaifer podrobně vysvětlil svojí koncepci, a i úskalí s ní spojená.

Paní starostka miluje schůzování o čemkoliv, ale již méně závěry z nich či nutná rozhodnutí, neřkuli odpovědnost za nepopulární kroky, které by jí mohly stavět do jiného světla, než je její dlouholeté budované image „Hodné tety“.

Přeji občanům Vimperka,
pokud dojde ke zdražení nájemného, tak aby bylo přímo úměrné se zvýšením rovně bydlení,

Ing. Milan Pešek
zastupitel města