Sháníte zubaře?

I nadále se chci věnovat lékařské péči, které se dostává obyvatelům Vimperka a přilehlých osad.  Není týden, abych nezaslechl stížnost občanů na nedostatek stomatologů ve Vimperku a blízkém okolí.

Když jsem se začal více věnovat této problematice, tak asi nejvíc na mě zapůsobilo sdělení vimperské pacientky J.V., které pojišťovna, po skončení praxe MUDr. Kuncla, nabídla zubního lékaře v Brně. 

Nechci být zlý, ale jak dlouho je tento neutěšený stav se stomatology ve Vimperku? Je to minimálně deset let, a co udělalo vedení města pro to, aby zajistilo nové a nejlépe mladé stomatology?

Město až nyní plánuje společně s Jihočeským krajem vytvořit reklamní kampaň a lékařům chce nabídnout ordinaci, byt a případně místo ve školce či škole. Jihočeský kraj k tomu přidá dotaci ve výši 1,5 mil. korun. No, už vidím ty davy stomatologů, kteří se hrnou do Vimperka, kde dostanou byt na Sojčáku, který si budou muset sami opravit a ordinaci na Poliklinice pod TKB. Jsou to ordinace po předešlých kolezích, do kterých nebylo investováno desítky let, a ze kterých jde strach nejen na pacienty, ale i na samotné doktory.

Pokud chce město získat nové doktory, tak musí vytvořit takové pobídky, které by nalákaly doktory do ne moc atraktivního šumavského městečka, aby nám dali přednost před Č. Budějovicemi, Strakonicemi, Táborem anebo Pískem. Město musí přestat investovat městské peníze do takových nesmyslů jako jsou Pivovarské terasy, Steinbrenerovy domy, anebo do věčně nenasytného Otesánka, tedy lyžařského areálu na Vodníku. Město musí na své náklady opravit a hlavně vybavit aspoň tři nové zubní ordinace. Vybavení jedné ordinace vyjde cca na 5 milionů korun plus investice do stavebních úprav. Toto je základní a minimální pobídka plus dotace z Jihočeského kraje, abychom nějakého zubaře k nám vůbec dostali. Město by se mělo zaměřit na začínající zubaře, kteří si zatím nechtějí či nemohou vzít mnohamilionový úvěr na vybaveni vlastní zubní ordinace. 

Mám to štěstí, že jsem v péči stomatologa pana MUDr. Marka Matouška, a proto je mi známo, jak má vypadat zubní ordinace 21. století. Ale také pan MUDr. Matoušek shání kolegy, kteří by s ním spolupracovali. Nabízí jim náborový příspěvek v řádech statisíců korun, byt, služební auto a špičkově vybavenou ordinaci. Postupně zaměstnal MUDr. Karlovou, která ale po čase odešla do většího města, MDDr. Kovařičovou, která je na mateřské a MDDr. Klímovou. Vše bez sebemenší pomoci města. Nedávno chybělo málo, ale nová paní zubařka dala před Vimperkem přednost Norimberku. Hlavním důvodem, proč se do Vimperka doktoři nehrnou je ten, že tu lidově „chcípl pes“, není zde co nabídnout pro volnočasovou aktivitu. 

A není pravdou, že by se vimperští pacienti náhle dostali do problémů, a to skončením praxe MUDr. Kuncla. Tento problém je dlouhodobý a nikdo ho z vedení města neřešil a neřeší. Vzpomeňme kolik stomatologů postupně skončilo, anebo plánuje v dohledné době skončit. Jen namátkou uvedu: MUDr. Vacková, MUDr. Raják, MUDr. Rajáková, MUDr. Otcovský a MUDr. Kuncl. Podle neověřených zpráv do konce roku chce skončit MUDr. Suková a výhledově chtějí končit svou praxi MUDr. Habartová, MUDr. Tomanová a MUDr. Vokáčová ze Zdíkova. Dále koncem roku končí jako praktický zubní lékař MUDr. Kuča, a MUDr. Matoušek bude tak jako dosud pracovat jen na poloviční úvazek, kdy ve zbylém čase je zavázaný globálnímu vzdělávacímu projektu CICERO.

A aby těch jobovek nebylo málo, tak dne 22.11.2023 je naplánováno jednání v Českých Budějovicích a hlavním bodem programu bude ukončení zubní pohotovosti v Nemocnici v Č. Budějovicích ke dni 31.12.2023.

A kdo všechny jmenované stomatology nahradil nebo nahradí? Těžko říct, zřejmě nikdo.

Co budou všichni tito pacienti dělat? To město zřídí přímou linku do Brna, aby se tam našim občanům dostalo ošetření? Toto je zásadní problém. Nikde v blízkém okolí nejsou volné kapacity, a to vím o lidech, kteří již léta jezdí do Strakonic, Prachatic, Netolic, Č. Budějovic anebo přímo do Prahy, ale ke všemu to chce mít ještě známosti, starou dobrou protekci, jinak se nechytáte. 

Problém není ani v soukromém financování zubaře či ceně zákroku, ale v nedostatku času stomatologa, který by Vám věnoval. Přestože přijdete k zubaři s kapsou plnou peněz, tak si službu nekoupíte, protože stomatolog prostě nemá volnou časovou kapacitu.

Tak bych navrhoval méně politikaření, jako například ukazování Němcům, jací jsme kabrňáci a kolik kvůli nim jsme ochotni utratit z městských peněz za nesmysly. Přestat sušit přes 100 miliónu korun na termínovaném vkladu a konečně se rozhodnout, co je pro občany města prioritní. 

Pokud to ještě teď městští pánové neví, tak je to zajištění zdravotní péče občanům. 

Tak zase někdy jindy,

Ing. Milan Pešek
zastupitel města