Svátek motofanoušků

Stalo se  něco, o čem dlouhá léta snily generace fanoušku rallye sportu. Ve dnech 26 a 27.10.2023 se v České republice poprvé jelo mistrovství světa, Středoevropská rallye. Svou derniéru s hvězdným obsazením soutěžních vozů a jezdců si zažil i Klatovský, Činovský okruh. Přesně po padesáti letech, kdy se po něm proháněly soutěžní vozy, se loučil světovým šampionátem. Projel se po něm Ogier, Rovanpera, Ewans a další jezdci, které vídáme jen v televizi. Okruh v původní podobě zanikne, povede tudy Klatovský obchvat. Před samotným závodem proběhla show na Klatovském náměstí s možností se se soutěžícími vyfotit, podat jim ruku. Málokdo si toto nechal ujít a i přes nepřízeň počasí a nepříjemný déšť byly  tribuny večer na okruhu doslova nacpané fanoušky k prasknutí.

Nejinak tomu bylo i další den, v pátek, na rychlostních zkouškách na hranici okresu a na Vimpersku a Prachaticku. Celé dopoledne hodně pršelo, odpoledne silný vítr bral střechy na stáncích s občerstvením. Diváci se trpělivě krčili pod deštníky, nebo zachumlaní v pláštěnkách. Jedna z rychlostních zkoušek musela být pro nekázeň fanoušků zrušená. Finský závodník Lappi při smyku na mokré vozovce plné spadaného listí a následné havárii, málem smetl několik diváků postávajících na zakázaném místě a zbytečně riskujících život či zranění nejen své, ale i jezdce. Bohužel, takových nezodpovědných bylo víc a tak se pořadatelé rozhodli tuto RZ ukončit. Slušní diváci tak měli smůlu, kvůli nezodpovědnosti druhých přišli o podívanou a tím pádem i o nemalé peníze, vstupenky nebyly zrovna levné a než se mohli přemístit jinam, závodníci slavných jmen byli již dávno pryč. Další dny se soutěžilo za mnohem lepšího počasí v Rakousku a Německu.

Příští rok se tyto světové špičky opět chystají závodit zde, na Šumavě, začátkem listopadu 2024 a tak jen doufám, že těch riskujících nebude tolik, aby opět někomu nezkazili sváteční podívanou.

Marie Bubeníková


Foto z RZ Zvotoky