Knižní čtvrtek: Zlatá stezka

ŠUMAVSKÝ LITERÁRNÍ ČTVRTEK

Zlatá stezka, sborník Prachatického muzea, ročník 30/2023

Rychle, než to smažou. Tedy v tomto případě rychle, než nebude. Jen 200 lidí na světě, včetně knihoven a dalších institucí, bude majitelem tohoto sborníku. Takže není divu, že jsem byl trochu nervózní, zda budu mezi nimi, neboť muzeum je zrovna zavřené. Ale podařilo se.

Jak jsem se již mnohokrát zmínil, pro muzejní sborníky mám slabost. Je to sice takové rande naslepo, neboť nikdy dopředu nevím, zda v něm najdu něco, co mě zaujme, ale zatím nikdy nepohořel. Navíc jsem mnohokrát hodnotu a potřebnost té či oné studie objevil až po letech.

I tentokrát je to velice pestrá mozaika a každý si vybere dle chuti. U mě jednoznačně bodovala stať o vimperských Budínských, kapličky v Žárovné nebo Polní opevnění z doby třicetileté války. A na vás tam určitě taky něco čeká. Ale jak říkám, rychle nebo…

Jaroslav Pulkrábek


Anotace: Zlatá stezka je vlastivědný a historický sborník vydávaný v Prachaticích od roku 1994 Prachatickým muzeem. Vychází jedenkrát ročně a v zaměřuje se na oblast Prachaticka, Sušicka a dalších obcí a lokalit Šumavy. Významným tématem článků ve sborníku jsou výsledky historického a archeologického výzkumu Zlaté stezky realizovaného Prachatickým muzeem a Jihočeským muzeem v Českých Budějovicích od 90. let 20. století. Výkonným redaktorem Zlaté stezky je historik Prachatického muzea František Kubů. Edici řídí redakční rada složená ze zástupců muzeí a galerií regionu.

Vydavatel: Prachatické muzeum
Rok vydání: 2023
Vazba: měkká
Počet stran: 436
Formát (v-š): 235 x 160 mm
ISBN: 978-80-87421-56-7


Přehled knih za rok 2024
1. Strašidelná Šumava
2. Proměna


Přehled knih za rok 2023