Mají vliv vlci na obnovu lesa? 

Vědci nyní zkoumají, zda rostoucí populace vlka na Šumavě může mít vliv na obnovu lesa. Spojitost výskytu těchto šelem na pohyb a počet jelenů, srnců a prasat. Na výzkumu spolupracuje také správa českého NP Šumava a německého NP Bavorský les. Sleduje se pohyb vlků pomocí GPS obojků – již v minulosti čtyři vlci dostali speciální obojky pro sledování jejich polohy. Teď během nového výzkumu dostali obojek další tři vlci a bude se pokračovat. Obojky dostanou i jeleni pro sledování změn v jejich chování při setkání s vrcholovým predátorem. Záznamy GPS dat jelenů jsou k dispozici z posledních dvaceti let a lze pomocí této metody vyvodit závěry.

Analyzuje se také vlčí trus, který odhalí vztahy mezi jednotlivými smečkami vlků a složení jejich potravy. Ukazuje se, že 96% potravy vlků tvoří jeleni, srnky nebo divoká prasata. Hospodářským zvířatům patří 2,5% a zbylá procenta je drobná potrava jako jsou zajíci a drobní savci.

Monitoruje se rovněž počet jedinců pomocí fotopastí. Údaje z fotopastí se porovnávají s údaji z předchozích let. Díky tomu se zjistí, zda návrat vlků vede ke snižování populace jelení zvěře. Mimo jiné se také ukáže, jestli jsou jeleni kvůli vlkům opatrnější nebo se prostě jen vyskytují v oblastech s kvalitní potravou.

Tento projekt je plánovaný na délku 3 let a výsledkem by měla být analýza chování jelenů, srnců a divokých prasat v oblasti, kde se pohybují vlci. Dále se budou sledovat i jejich možné kořisti.

Momentálně dle správy parku žijí na Šumavě vlci trvale v šesti teritoriích. A jejich populace nadále roste. Výsledky z výzkumu poslouží jako základ pro společnou managementovou strategii obou národních parků na české i bavorské straně.

Dle dat národního parku se výrazně snížil i počet útoků na hospodářská zvířata. Možným důvodem v poklesu škod je patrně efektivní snaha chovatelů zabezpečit svá stáda před útoky. V roce 2022 stát na kompenzacích za škody způsobené těmito predátory vyplatil cca 9,7 milionu korun. Počet útoků na hospodářská zvířata vzrostl z asi 300 v roce 2018 na téměř 700 v roce 2022. Nejčastěji šlo o útoky na ovce. Debatuje se o umožnění odstřelu vlků. Královéhradecký krajský úřad loni jako první v Česku vydal výjimku na lov problémových jedinců vlka obecného. 


Zdroj