Sylvie

Sylvie

V pondělí jsme si s přáteli udělali výlet do matičky Prahy na divadelní představení, které se konalo v Žižkovském divadle Járy Cimrmana. Uvnitř divadla jsem byl poprvé v životě, i když před vstupními dveřmi jsem absolvoval čtyři fronty na zakoupení vstupenky na cokoliv od Cimrmanů, leč marně. Mnohem snazší je vidět jejich kousky na výjezdních představeních. Už ve foajé Vás obestře dech přelomu 19. – 20. stolení a všechen ten svět okolo Járy Cimrmana, prostě něco krásného.

My jsme šli na divadelní hru Sylvie, kterou napsal současný americký dramatik A.R. Gurney, jenž je nositelem několika literárních cen. Jedná se o romantickou komedii o tom, že láska je sice jen jedna, ale může mít mnoho podob.

Greg (Otakar Brousek ml.) frustrovaný neuspokojivým zaměstnáním a Kate (Miluše Bittnerová) angličtinářka jsou manželé ve středním věku, kterým děti již odešly z domu a do partnerského vztahu se začíná vkrádat nuda.

Hlavní hrdinkou celé hry je ovšem Sylvie (Jaroslava Košková) roztomilá fenka, které se bývalí majitelé zbavili v parku, kde ji našel Greg, velký milovník psů. Psí přítelkyně vnese do jeho života novou energii, ale také nebezpečí zkázy celého manželství, protože Gregova manželka v ní začne cítit sokyni.

Naprosto úžasný výkon Jarky (dcery mého kamaráda a Vimperáka Petra Košky), ale i celého kvarteta, které doplnil Václav W. Kraus (v rolích Toma, Phillys a Leslie), mě úplně ohromil.

Vím, že Jarka je herečka a hostuje v Městském divadle v Mladé Boleslavi, ale to je jen informace, které nemá naplnění, ovšem jen do doby než jí uvidíte a nezažijete „na prknech co znamenají svět“. Tuto komedii režíroval Martin Vokoun, kterého můžou Vimperáci znát z divadelní hry Fantastická žena, která byla v minulosti uvedena ve MěKSu.

Myslím, že i tato divadelní hra by mohla být uvedena také u nás ve Vimperku, zejména když hlavní roli ztvárňuje naše rodačka, což může být i námět pro budoucí program MěKSu.

Tak zase někdy příště,

Ing. Milan Pešek