ZEMĚTŘESENÍ

Zemětřesení, jaké se u nás objeví jednou za tisíc let

Aktualizováno 17.00

.


Pošumaví, 7. března 2024 – Nečekané zemětřesení dnes v 11:41 otřáslo Pošumavím, což způsobilo nemalé překvapení a znepokojení mezi místními obyvateli. Podle svědectví Aleny N. v Vimperk se událost projevila silným rázem, připomínajícím něco, co padá ze střechy. Tento popis poskytla webu sumava.eu

Další místní Pavla M. podobně popsala situaci jako velmi neobvyklou, kdy „dost cinkaly skleničky“. a dodala: „Hrožně jsem se lekla, vyděsilo mne to.“

Marta T. řekla : “Byl to hukot, jako kdyby kolem nás jel náklaďák s píchlejma gumama. Nepříjemný zvuk, pocit, něco.”

Monika T se též podelila : “Husinec taky , jako by něco táhlo po silnici nebo v paneláku někdo šoupal celou podlahou”.

Vzhledem k tomu, že zemětřesení v této oblasti nejsou běžná, je tato událost předmětem zvýšeného zájmu jak mezi odborníky, tak veřejností.

Podle evropského seismologického centra se epicentrum nacházelo 18.000 metrů pod povrchem pod obcí Mirotice na Písecku s magnitudem 3,9 dle stupnice Richtera.

V rámci naší spolupráce s partnerským webem Hogn.de přinášíme aktuální informace k dnešnímu zemětřesení, které zasáhlo Českou republiku i z pohledu skvěle vybavené seismologická stanice poblíž Bischofsreutu, provozující seismometrické pole GERES. Ta nám poskytla exkluzivní údaje zaznamenané na 22 seismometrech tohoto měřicího systému. Díky detailním seismogramům lze pozorovat první nástup primárních vln (Pg) následovaných střihovými vlnami (Sg), což umožňuje přesnější analýzu a lokalizaci epicentra zemětřesení.

V reakci na nezvyklé seismické otřesy v oblasti, která je obvykle monitorována především kvůli odstřelům v lomech, přikládáme i mapový výřez ukazující blízkost měřicí stanice k epicentru. Toto zemětřesení představuje pro šumavský i bavorský region netypický přírodní jev, a jeho výskyt je pečlivě analyzován s cílem lépe pochopit jeho příčiny a potenciální dopady na okolí.

Vyjímečnost situace potvrdil pro DenníkN Jan Burjánek z Geofyzikálního ústavu Akademie věd ČR konstatováním, že v této lokalitě a v této intenzitě se objeví jednou za cirka 1.000 let.

Redakce sumava.eu vyzývá čtenáře, kteří mají video záznamy události na svých mobilních telefonech, aby je sdíleli nebo poslali na emailovou adresu info@sumava.eu, aby tak přispěli k lepšímu pochopení a dokumentaci této neobvyklé události. Současně je prosíme o vyplnění makroseismického dotazníku na stránkách Geofyzikálního ústavu: ZDE

Děkujeme

/Výběr komentářů z FB/

Zdroj : Seismologická stanice Kašperské Hory, BGR, CC-By-SA Licenz von Opne StreeT Map.